Curg sancțiunile pentru Rusia. Accesul la piețele financiare din vest și activitățile Băncii Militare Ruse vor fi blocate

×
Codul embed a fost copiat

Curg sancțiunile după anunțul de la Moscova. Liste negre cu oligarhi, companii, bănci și politicieni din Rusia au fost anunțate de Uniunea Europeană, Marea Britanie, Canada și Statele Unite.

Cine, pentru Dumnezeu, îi dă dreptul lui Putin să declare state independente, teritorii care le aparțin vecinilor?", a reacționat președintele Joe Biden. A fost blocat de Germania și gazoductul Nord -Stream 2, care ar fi adus gaz rusesc în Europa.

Iar secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat că mult așteptata întâlnire cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost anulată. Era programată pentru mâine.

Cine, pentru Dumnezeu, crede Putin că îi dă dreptul să declare state independente aceste teritorii care aparțin vecinilor săi? Este o încălcare flagrantă a dreptului internațional și necesită un răspuns ferm din partea comunității internaționale”, a transmis Joe Biden.

Astfel, accesul Rusiei la piețele financiare din Vest ar urma să fie blocat, la fel si activitatile VEB - o bancă de dezvoltare a Rusiei - și ale Băncii Militare Ruse. Si elita de la Kremlin va avea de suferit, promite președintele Statelor Unite - oligarhi și politicieni apropiati de Putin. „Ei iau parte la jocurile corupte şi politicile criminale şi trebuie să sufere, la rândul lor, consecinţele” - a spus Biden.

Citește și
Volodimir Zelenski
Ucraina cere Occidentului arme şi garanţii că va intra în Uniunea Europeană
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Am tăiat accesul Guvernului Rusiei la finanțarea occidentală. Nu mai poate accesa bani din Occident și nu-și mai poate recupera creanțele pe piețele noastre și nici pe cele europene”, a declarat Joe Biden.

Blocat va fi si proiectul Nord Stream2 - o investiție de 11 miliarde de dolari, care urma să aducă gaze rusești în Germania, ocolind Ucraina. Au dat asigurări președintele Biden și cancelarul german Olaf Scholz.

Nu va mai fi nicio certificare a gazoductului (în Germania). Şi fără această certificare Nord Steam 2 nu poate deveni operaţional”, a transmis Olaf Scholz.

În ceea ce privește gazoductul Nord Stream 2, cred că guvernul german are perfectă dreptate. Nord Stream 2 trebuie evaluat, având în vedere securitatea aprovizionării cu energie pentru întreaga Uniune Europeană, deoarece această criză arată că Europa este încă prea dependentă de gazul rusesc. Trebuie să ne diversificăm livrările și trebuie să apelăm la furnizori de încredere”, a transmis Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Un alt pachet de sancțiuni, anunțat de premierul britanic Boris Johnson, vizează bănci rusești și oligarhi.

Marea Britanie şi aliaţii noştri încep să impună Rusiei sancţiunile pe care le-am pregătit. Astăzi primele sancţiuni vizează cinci bănci ruseşti şi trei indivizi foarte bogaţi. Toate activele pe care le deţin în Marea Britanie vor fi îngheţate. Acesta este prima tranşă, primul baraj, din ceea ce suntem pregătiţi să facem”, a declarat Boris Johnson.

Şi Bruxellesul a facut publice primele sancţiuni ale Uniunii Europene care tintesc membri ai regimului de la Kremlin, băncile care finanţează armata rusă, dar şi institutii din Rusia - în ceea ce priveste accesul la piețele financiare. Și, cel mai probabil, finala Champions League la fotbal nu se va mai desfăşura la Sankt Petersburg, aşa cum era prevăzut.

Aceste sancțiuni care au fost aprobate în unanimitate de statele membre vor afecta foarte tare Rusia. Am căzut de acord să sancționăm 27 de persoane și entități din Rusia, care joacă un rol în încălcarea integrității, suveranității și independenței Ucrainei”, a transmis Josep Borrell, șeful diplomației UE.

Oficialii Uniunii Europene au mai anunțat că 351 de membri ai parlamentului - care au votat în favoarea recunoaşterii independenţei republicilor separatiste autoproclamate Doneţk şi Lugansk - şi cei 11 care au propus acest lucru - vor fi sancţionaţi, împreună cu militarii responsabili de misiunea din Ucraina.

Iar șeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anunţat că întâlnirea sa cu omologul rus Serghei Lavrov, programată pentru miercuri, a fost anulată.

Acum că vedem că invazia a început şi Rusia a respins în mod clar diplomaţia, nu are sens să ne întâlnim în această etapă”, a explicat Antony Blinken.

Ofecialul american a mai spus că sancțiunile anunțate de președinte Statelor Unite nu vor fi ultimele, dacă Vladimir Putin va pune în practică ameninţările la adresa Ucrainei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Putin: Sunt deschis dialogului, dar interesele şi securitatea Rusiei sunt non-negociabile
Putin: Sunt deschis dialogului, dar interesele şi securitatea Rusiei sunt non-negociabile

„Este începutul unei invazii ruse în Ucraina” - a spus președintele american, Joe Biden, după ce parlamentul de la Moscova a aprobat trimiterea unor așa-zise „trupe de menținere a păcii” în Donbas.

Ucraina cere Occidentului arme şi garanţii că va intra în Uniunea Europeană
Ucraina cere Occidentului arme şi garanţii că va intra în Uniunea Europeană

Ucraina le-a cerut marţi statelor occidentale să-i furnizeze mai multe arme şi de asemenea garanţii pentru o viitoare aderare a ei la UE, pentru a o susţine astfel în faţa Rusiei.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.