Ce va face, de fapt, Iranul în războiul dintre Israel și Hamas. Dezvăluirile serviciilor secrete

Gaza, Israel, razboi
AP

Implicarea Hezbollah în războiul dintre Israel și gruparea Hamas ar transforma conflictul într-unul regional, sunt de părere cei mai mulți experți. Mai complicat de știut este rolul pe care Iranul îl va avea în acest război.

Comunitatea serviciilor de informaţii ale Statelor Unite consideră - pentru moment - că Iranul şi interpuşii săi îşi calibrează răspunsul la intervenţia militară a Israelului în Gaza pentru a evita un conflict direct cu Israelul sau cu SUA, provocând totuşi unele daune adversarilor săi, relatează CNN.

Statele Unite ştiu, pe de altă parte, că Iranul nu menţine un control perfect asupra umbrelei sale de interpuşi - în special asupra Hezbollahului libanez, cea mai mare şi mai dotată dintre diferitele grupări pe care le susţine.

Hezbollah este un aliat al Hamas, mişcarea palestiniană care a atacat Israelul la 7 octombrie, şi s-a poziţionat de mult timp ca luptând împotriva Israelului.

Oficialii americani sunt profund îngrijoraţi de faptul că politica internă a grupării ar putea determina Hezbollah să escaladeze tensiunile care fierb la foc mic.

Citește și
Kamala Harris, Joe Biden
Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris: ”Vom continua să susţinem dreptul Israelului de a se apăra”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

De asemenea, SUA nu au întotdeauna o vizibilitate perfectă asupra comunicaţiilor dintre Iran şi diferiţii săi reprezentanţi, potrivit unor surse care au conexiuni cu serviciile de informaţii americane din regiune.

Iranul știe că dacă Hezbollah se implică în război va suferi lovituri devastatoare 

"Problema este că nu toţi interpuşii sunt la fel de deferenţi faţă de Teheran - punerea lor la un loc este o greşeală", atrage atenţia Jonathan Panikoff, un fost analist senior al serviciilor de informaţii, specializat în problemele acestei regiuni.

"Întrebarea este: dacă Hamas pare într-adevăr să aibă probleme, Hezbollah şi Iranul vor fi de acord ca Hezbollah să lanseze un atac la scară largă pentru a salva Hamas sau nu vor fi de acord - şi nu cred că ştim încă acest lucru", arată expertul.

Teheranul ştie că, dacă Hezbollah escaladează conflictul cu Israelul sau cu Statele Unite, ar provoca probabil contraatacuri directe împotriva Iranului, care ar putea fi devastatoare pentru acesta, a declarat un oficial american, care a vorbit cu CNN sub rezerva anonimatului.

Genul de atacuri de nivel inferior pe care diferite grupuri proxy le-au lansat împotriva Israelului şi a SUA începând cu 7 octombrie au determinat SUA să desfăşoare mijloace militare semnificative, au forţat Israelul să îşi împrăştie forţele şi muniţiile şi au permis Iranului să fie văzut ca "făcând ceva" în legătură cu uciderea palestinienilor din Gaza - a spus această persoană - prin toate acestea evitând în acelaşi timp un conflict direct.

Mesajul SUA către Iran și Hezbollah: ”Nu o faceți. Nu. Nu. Nu”

Oficialii americani cred că este vorba de o strategie coordonată. Generalul iranian însărcinat cu gestionarea reţelei de interpuşi ai Iranului a intrat şi a ieşit din Beirut începând cu 7 octombrie, potrivit presei locale, unde a avut întâlniri cu membri ai Hezbollah, Hamas şi ai altor grupuri susţinute de Iran.

Toţi se consideră parte a "Axei Rezistenţei" împotriva Israelului.
Dar această strategie s-ar putea întoarce împotriva sa în moduri care să determine extinderea conflictului - chiar dacă niciuna dintre părţi nu doreşte acest lucru, avertizează mai mulţi oficiali americani.

Oficiali de rang înalt ai administraţiei Biden au atras atenţia în mod repetat şi public Iranului şi interpuşilor săi să nu escaladeze conflictul. În zilele de după atac, preşedintele Biden a declarat că mesajul său către Iran şi Hezbollah este următorul: "Nu (o faceţi). Nu. Nu. Nu".

Israelul va răspunde cu acţiuni, nu prin cuvinte, la orice escaladare din partea Hezbollah la graniţa de nord, a declarat joi un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF).

Comentariile contraamiralului Daniel Hagari vin în contextul în care armata israeliană a avut repetate schimburi de tiruri cu militanţii Hezbollah în ultimele săptămâni.

Armata israeliană a declarat joi că a lovit mai multe ţinte Hezbollah din Liban ca răspuns la lansările de rachete din această ţară spre Israel.
Pe de altă parte, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, este aşteptat să intervină vineri în legătură cu războiul.

Israelul a atenționat că va răspunde imediat oricărui atac Hezbollah

Gruparea a dat publicităţii joi un comunicat în care afirmă că a lovit o cazarmă militară israeliană din zona Fermelor Shebaa cu două drone de atac, susţinând că a fost vorba de "lovituri foarte directe în interiorul cazărmii". Fermele Shebaa sunt un teritoriu disputat de-a lungul graniţei dintre Israel şi Liban.

Întrebat despre potenţialul de escaladare, în perspectiva discursului lui Nasrallah, Hagari a reiterat că Israelul va răspunde cu acţiune, menţionând că forţele armate sunt foarte bine pregătite.

Nu este clar ce ar putea anunţa Nasrallah în discursul său de vineri, dar presa deţinută de Hezbollah a exaltat în a-şi arăta sprijinul pentru Hamas începând cu 7 octombrie. Observatorii vor urmări discursul pentru a vedea dacă există semne ale unei noi etape în conflict sau modificări ale regulilor de angajament, vag definite, care se vor extinde dincolo de actualul principiu "dinte pentru dinte".

În perspectiva discursului, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat joi: "Mesajul nostru pentru el sau pentru oricine altcineva care se gândeşte să extindă, să escaladeze şi să adâncească acest conflict este: Nu ar trebui să o faceţi".

Hezbollah este considerat în general ca fiind un jucător regional ce ar putea transforma războiul dintre Israel şi Hamas într-un conflict regional. Are un arsenal mai sofisticat decât Hamas, iar implicarea sa sporită în război ar putea atrage partenerii paramilitari ai Iranului din Irak şi Yemen.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Aripa militară a mişcării palestiniene Hamas afirmă că Gaza va fi un blestem pentru Israel
Aripa militară a mişcării palestiniene Hamas afirmă că Gaza va fi un blestem pentru Israel

Brigăzile Ezzedin Al-Qassam, aripa militară a mişcării palestiniene Hamas a declarat vineri că Gaza va fi un blestem pentru Israel, avertizând că soldaţii săi vor pleca "în pungi negre", informează AFP.

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris: ”Vom continua să susţinem dreptul Israelului de a se apăra”
Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris: ”Vom continua să susţinem dreptul Israelului de a se apăra”

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a declarat că administraţia americană va susţine dreptul Israelului de a se apăra împotriva Hamas, relatează The Times of Israel, potrivit News.ro.

Ambasadorul israelian la București: România este
Ambasadorul israelian la București: România este "o prietenă foarte puternică" a Israelului

Ambasadorul Statului Israel în România, Reuven Azar, a afirmat, joi, că ţara sa va "distruge" Hamas şi îşi va aduce acasă cetăţenii luaţi ostatici, precizând, în context, că România este "o prietenă foarte puternică" a Israelului.

„O să-i omoare pe toți”. Sute de oameni au ieșit în stradă în Bucureşti pentru a cere eliberarea ostaticilor răpiţi de Hamas
„O să-i omoare pe toți”. Sute de oameni au ieșit în stradă în Bucureşti pentru a cere eliberarea ostaticilor răpiţi de Hamas

În București, sute de persoane au participat la un miting pentru eliberarea ostaticilor răpiți de gruparea palestiniană Hamas.

Bilanţul victimelor războiului din Fâşia Gaza | Sunt 9.061 de morţi, inclusiv 3.760 de copii şi cel puţin 32.000 de răniţi
Bilanţul victimelor războiului din Fâşia Gaza | Sunt 9.061 de morţi, inclusiv 3.760 de copii şi cel puţin 32.000 de răniţi

Ministerul Sănătăţii al Hamas anunţă, joi, că 9.061 de persoane, inclusiv 3.760 de copii, au fost ucise în Fâşia Gaza de la începutul Războiului cu Israelul.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.