Cât ar putea dura de fapt restaurarea catedralei Notre-Dame

notre dame
Agerpres

Un fost arhitect şef al catedralei Notre Dame de Paris, Bernard Fonquernie, a făcut vineri, la Cluj, o prezentare a istoriei şi arhitecturii celebrei biserici.

El a spus că şarpanta clădirii avea în structura sa inclusiv lemn vechi de peste o mie de ani, iar înlocuirea acesteia ar necesita tot lemn uscat natural, procedeu care durează de obicei mai mulţi ani.

Bernard Fonquernie a fost timp de 22 ani (1979-2001) arhitect şef responsabil de Notre Dame de Paris, fiind expert UNESCO şi expert pentru Ministerul de Externe al Franţei. Acesta vizitează în aceste zile Transilvania.

Bernard Fonquernie a povestit că pe locul actualei catedrale a existat un lăcaş de cult în epoca merovingiană, apoi un altul în cea carolingiană şi că, potrivit tradiţiei, materiale recuperate de la fazele anterioare de existenţă erau folosite pentru noua construcţie. Astfel s-a ajuns ca în şarpanta care a ars în incendiul din 15 aprilie să fie distrus şi lemn extrem de vechi.

În acest context, arhitectul s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte termenul de cinci ani înaintat de preşedintele Emanuel Macron pentru refacerea acoperişului catedralei.

Citește și
Catedrala Notre Dame
Incendiul de la Notre Dame. Ce îi cer lui Macron peste 1000 de experți în patrimoniu
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Întrebat, în cadrul prelegerii pe care a susţinut-o la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, din ce material ar considera că trebuie refăcută şarpanta, arhitectul a explicat că deşi există în Franţa posibilitatea obţinerii tuturor materiilor prime necesare, totuşi nu există suficient timp pentru uscarea naturală a lemnului, care are nevoie de un an pentru un centimetru.

Bernard Fonquernie a mai spus că, dacă ar fi nevoie, pentru reconstruire, de trunchiuri cu diametrul de 60 de centimetri, aceasta ar însemna că durata de cinci ani este cu mult depăşită. Pe de altă parte, el s-a arătat neîncrezător şi în soluţia uscării lemnului în mod artificial deoarece astfel, în timp, devine sensibil la umezeală, ca un burete, iar la acel moment va fi inclus deja în structura de rezistenţă a clădirii.

Fostul arhitect şef al catedralei Notre Dame a subliniat că lemnul uscat în mod natural are o rezistenţă deosebită, el explicând în prezentarea sa că structura care susţinea La Fleche, turnul situat la încrucişarea navelor clădirii şi care avea 100 de tone, era una de o complexitate foarte mare.

Construcţia catedralei Notre Dame a început în anul 1162, pe locul altor două biserici mai vechi, iar între 1844 şi 1864 a suportat o masivă restaurare, care a fost sprijinită şi de scriitorul Victor Hugo. În timpul acestei restaurări, turnul original al catedralei, care a devenit, de-a lungul veacurilor, un simbol al Parisului şi al Franţei, a fost schimbat cu unul aproape identic. Tot atunci i s-au adăugat acestuia şi 16 statui, pentru poziţionarea cărora arhitectul Viollet le Duc a modificat turnul fleşă, şi care îi reprezintă pe cei 12 apostoli şi cele patru semne ale evangheliştilor. Toţi apostolii privesc către Paris, cu mâinile ridicate în semn de protecţie, în afară de unul singur, care priveşte către catedrală şi care a fost creat după chipul arhitectului le Duc. Statuile nu au ars în incendiu, deoarece tocmai fuseseră coborâte cu câteva zile înainte. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Notre Dame ar putea fi refăcută cu o imprimantă 3D. „Conservăm sufletul edificiului
Notre Dame ar putea fi refăcută cu o imprimantă 3D. „Conservăm sufletul edificiului"

O companie vrea să folosească cenuşa şi resturile catedralei Notre-Dame de Paris pentru a reconstrui elementele din piatră dispărute sau deteriorate în incendiu.

Incendiul de la Notre Dame. Ce îi cer lui Macron peste 1000 de experți în patrimoniu
Incendiul de la Notre Dame. Ce îi cer lui Macron peste 1000 de experți în patrimoniu

Peste o mie de experţi în patrimoniu i-au trimis președintelui Emmanuel Macron o scrisoare deschisă în legătură cu lucrările de refacere a catedralei Notre-Dame din Paris.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.