Bogdan Aurescu, în vizită la Washington: SUA își vor spori prezența militară în România

Bogdan Aurescu și Mike Pompeo
Twitter / Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut luni consultări politice cu secretarul de stat al SUA Michael Pompeo, în cadrul vizitei sale la Washington.

Cei doi înalţi oficiali au purtat discuții pe mai multe subiecte, inclusiv despre angajamentul României de a continua investiţiile strategice în Apărare, cooperarea energetică şi cea economică între cele două state.

Bogdan Aurescu ș Michael Pompeo au aprofundat discuţiile cu privire la evaluarea stadiului şi prioritizarea proiectelor de interes comun pentru perioada următoare, având în vedere obiectivul extinderii şi aprofundării cooperării bilaterale în 2021, când va fi marcată cea de-a 10-a aniversare a adoptării Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, potrivit unui comunicat MAE, citat de Agerpres.

Ministrul Aurescu şi secretarul de stat al SUA au agreat iniţierea pregătirilor pentru organizarea celei de-a şaptea sesiuni de Dialog Strategic bilateral, la Washington, în prima parte a anului 2021.

În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul militar, ministrul român a salutat eforturile comune de întărire a posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic al NATO şi a subliniat necesitatea consolidării în continuare a coeziunii acestuia, cu eliminarea disparităţilor de abordare între Nordul şi Sudul Flancului, cu accent pe regiunea Mării Negre, ca regiune de importanţă strategică pentru securitatea transatlantică. A reiterat angajamentul României de a continua investiţiile strategice în apărare şi respectarea angajamentelor la nivel aliat în ceea ce priveşte alocarea de resurse în mod echitabil (burden-sharing).

Citește și
Viorel Moşanu
România îl recheamă pe ambasadorul din Belarus. Aurescu: Presiunea asupra statelor UE nu va ajuta dialogul
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

El a salutat livrarea recentă de sisteme Patriot în România şi semnarea Foii de Parcurs pe 10 ani în domeniul apărării. De asemenea, Bogdan Aurescu a salutat intenţia SUA de a-şi creşte efectivele militare pe teritoriul României şi a reiterat interesul crescut al ţării noastre pentru o prezenţă militară sporită în România.

În ceea ce priveşte dezvoltarea dimensiunilor economică şi energetică ale Parteneriatului Strategic, ministrul român şi secretarul de stat american au discutat despre priorităţile şi paşii concreţi ca urmare a agreării recente şi parafării Acordului Interguvernamental privind extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară civilă al României, precum şi a semnării unui memorandum de înţelegere ce prevede ca Banca de Import-Export a Statelor Unite să identifice posibilităţi de finanţare în special pentru proiecte în domeniul energiei şi al infrastructurii.

De asemenea, ministrul român a evidenţiat eforturile României privind întărirea interconectivităţii dintre nordul şi sudul Europei Centrale, ca obiectiv strategic în cadrul procesului de redresare şi creştere a rezilienţei economice a Uniunii Europene.

În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a evocat importanţa celor două proiecte majore de interconectare regională, Rail2Sea şi Via Carpatia, promovate de România inclusiv în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, cu impact strategic direct, inclusiv asupra mobilităţii militare. A pledat pentru o implicare a SUA, inclusiv financiară, în realizarea acestor proiecte, subliniind necesitatea ca pe lângă o prezenţă militară crescută a SUA în regiune, să se consolideze şi o prezenţă economică şi de investiţii americană consistentă.

Totodată, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la securitatea energetică, fiind evidenţiată relevanţa rezervelor de gaz românesc din Marea Neagră pentru securitatea regională, precum şi progresele în cadrul proiectului BRUA şi finalizarea interconectorului de gaz dintre România şi R. Moldova, la finalul lunii iulie 2020 (prin secţiunea Ungheni - Chişinău a gazoductului Iaşi - Ungheni - Chişinău), care asigură, în prezent, conectarea pieţei de gaze naturale din Republica Moldova cu cea europeană, prin România.

Aurescu a subliniat importanţa începerii, cu implicare americană, cât mai curând, a exploatării resurselor de gaz din platoul continental românesc pentru asigurarea independenţei energetice a României, R. Moldova şi altor state din regiune.

În domeniul securităţii cibernetice, ministrul Afacerilor Externe a subliniat demersurile de evitare a riscurilor de securitate asociate cu reţelele de telecomunicaţii 5G şi a menţionat că autorităţile române pregătesc un cadru legislativ adecvat, care va permite evaluarea riguroasă a tuturor furnizorilor şi comercianţilor.

În ceea ce priveşte perspectiva României de accedere în Programul Visa Waiver, ministrul Aurescu a subliniat, în cadrul întrevederii, importanţa facilitării contactelor directe dintre cetăţeni şi comunităţile de afaceri, în special prin accederea României în acest program. Astfel, ministrul Afacerilor Externe a agreat împreună cu omologul american continuarea cooperării şi coordonării suplimentare pe acest subiect, în scopul de a duce acest obiectiv comun la îndeplinire, inclusiv prin crearea unui grup de lucru bilateral dedicat.

La rândul său, secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a apreciat soliditatea şi substanţa Parteneriatului Strategic cu România, arătând că pentru Statele Unite România este un aliat de încredere şi un pilon de stabilitate în regiune.

Cei doi au făcut de asemenea o evaluare privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre cu privire la care România şi SUA împărtăşesc viziuni comune. Totodată, secretarul de stat american a reiterat sprijinul SUA pentru aderarea României la OCDE.

De asemenea, ministrul Aurescu a prezentat evaluarea cu privire la situaţia din Republica Moldova şi a reiterat poziţia consecventă a României de susţinător al parcursului european al Republicii Moldova, aceasta fiind singura opţiune în măsură să asigure dezvoltarea economică şi socială a acesteia în beneficiul direct al cetăţenilor săi. Cei doi oficiali au agreat ca SUA şi România să păstreze o coordonare apropiată pe această temă.

Ministrul Aurescu i-a prezentat omologului american, cu ocazia întrevederii, o selecţie de copii ale unor documente istorice care au marcat evoluţia celor 140 de ani de relaţii diplomatice româno-americane.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Miniștrii de Externe ai statelor membre UE se reunesc la Luxemburg. Ce subiecte se află pe agendă
Miniștrii de Externe ai statelor membre UE se reunesc la Luxemburg. Ce subiecte se află pe agendă

Miniștrii de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la Luxemburg, iar la întâlnire urmează să participe și Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României.

România îl recheamă pe ambasadorul din Belarus. Aurescu: Presiunea asupra statelor UE nu va ajuta dialogul
România îl recheamă pe ambasadorul din Belarus. Aurescu: Presiunea asupra statelor UE nu va ajuta dialogul

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a anunţat că a decis să îl recheme pe ambasadorul României în Belarus, Viorel Moşanu, în semn de solidaritate cu Lituania şi Polonia.

Țările care au anunțat că nu permit organizarea de secţii de votare la alegerile parlamentare
Țările care au anunțat că nu permit organizarea de secţii de votare la alegerile parlamentare

Malta şi Nigeria sunt singurele state care, până în prezent, au comunicat oficial în scris că nu se pot organiza secţii de votare pe teritoriile lor pentru alegerile parlamentare din decembrie, a anunţat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu: UE trebuie să solicite Rusiei o investigaţie imparţială în cazul Navalnîi
Bogdan Aurescu: UE trebuie să solicite Rusiei o investigaţie imparţială în cazul Navalnîi

Uniunea Europeană trebuie să solicite Rusiei să-şi asume responsabilitatea de a asigura o investigaţie imparţială, transparentă şi cuprinzătoare a cazului Navalnîi, a declarant Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.