ANIMAȚIE GRAFICĂ Cum s-au ”jucat” avioanele rusești cu drona americană, până a fost lovită din greșeală de un pilot

×
Codul embed a fost copiat

Crește tensiunea în Marea Neagră, după ce o dronă americană Reaper s-a prăbușit din cauza unor avioane rusești.  

Două aparate Suhoi s-ar fi ”jucat” cu drona americană până când unul dintre piloții ruși și-a agățat elicea și a doborât drona, spun surse Pentagon.

Chemat să dea explicații, ambasadorul rus în Statele Unite a subliniat că țara sa nu vrea o escaladare a conflictului în zona Mării Negre.

Incidentul a avut loc în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre. O dronă americană de tip MQ-9 și două avioane Suhoi 27 operau la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de coastele peninsulei Crimeea. Potrivit New York Times, drona decolase de la o bază aeriană din România, pentru o misiune de supraveghere a mișcărilor rusești din Crimeea.

Potrivit unor surse de la Pentagon citate de presa americană, piloții ruși s-au "jucat" cu drona timp de aproape o jumătate de oră și au trecut pe sub ea de cel puțin 19 ori. Au aruncat și combustibil în fața ei, cel mai probabil pentru a bruia senzorii vizuali.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ultima oară, însă, unul dintre piloții ruși ar fi pierdut controlul propriului avion și a tras de manșă prea repede. În încercarea de a-l stabiliza, a "agățat" elicea dronei, care a scăpat de sub control și s-a prăbușit în mare.

John Kirby, purtător de cuvânt CNS al SUA: ”Președintele (Joe Biden) a fost informat de Consilierul de Securitate Națională de acest incident. Nu este neobișnuit să existe interceptări ale aeronavelor rusești sau aeronavelor americane deasupra Mării Neagre. Dar aceste eveniment este, evident, demn de remarcat având în vedere de cât de nesigur și neprofesionist a fost. Într-adevăr, a fost nesăbuit să provoace doborârea uneia dintre aeronavele noastre".

Americanii nu sunt siguri că pilotul rus a avut intenția de a avaria drona.

Brig. Gen. Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului: ”Încă analizăm ceea ce s-a întâmplat cu exactitate. Dar, bazându-ne pe acțiunile piloților ruși, e clar că au acționat periculos, neprofesionist și cred că acțiunile lor vorbesc de la sine”.

Experții nu cred că incidentul va duce la o confruntare directă SUA-Rusia

Moscova susține, însă, că pilotul nu a atins drona, ci că ea s-ar fi prăbușit din cauza unor erori de pilotaj. Ambasadorul Rusiei în SUA a fost convocat rapid la Departamentul de Stat, pentru a da explicații.

Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA: ”Nu vrem nicio confruntare între Statele Unite și Federația Rusă. Suntem în favoarea unor relații pragmatice, în interesul oamenilor din Statele Unite și din Federația Rusă”.

În ciuda mesajului pașnic, rușii spun că drona americană zbura cu transmițătoarele închise în spațiul aerian declarat al așa-zisei operațiuni speciale militare și nu avea ce să caute atât de aproape de granițele rusești.

Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA: ”Această dronă poate transporta câteva bombe. Care ar fi reacția Statelor Unite dacă o dronă rusească ar zbura foarte aproape de San Francisco sau de New York?”.

Experții cred că incidentul e unul serios, dar nu va duce la o confruntare directă între cele două puteri.

Matt Lee, Associated Press: ”Vor fi repercusiuni, mai ales că are legătură cu toată situația din Ucraina. Nu mă aștept ca situația să escaladeze până la o conflagrație majoră, o conflagrație directă între cele două tabere”.

Drona căzută în Marea Neagră nu era înarmată 

În mod obișnuit, drona MQ-9 REAPER este folosită atât la supraveghere, cât și pentru atac. O astfel de aeronavă este monitorizată și manevrată de un echipaj aflat la sol. Drona căzută în mare nu era înarmată.

Brig. Gen. Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului: ”Din evaluarea noastră, impactul a cauzat daune și aeronavei rusești. Dar știm că aeronava rusească a aterizat apoi, nu voi intra în detalii în legătură cu locul aterizării”.

În ultimele ore a început o adevărată cursă pentru recuperarea epavei dronei. Rușii sunt într-o poziție mai bună, pentru că au nave mai aproape de locul prăbușirii.

Americanii au șters de la distanță software-ul dronei și ar putea încerca să o recupereze, pentru a nu lăsa în mâinile rușilor un echipament atât de valoros.

 

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.

Un bloc cu cinci etaje s-a prăbușit în Istanbul. Cel puțin un mort și opt răniți | VIDEO
Un bloc cu cinci etaje s-a prăbușit în Istanbul. Cel puțin un mort și opt răniți | VIDEO

În Istanbul, o clădire de apartamente s-a prăbușit, duminică, provocând moartea unei persoane și rănirea altor opt, au anunțat autoritățile.

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.