Ce prevede DMA, noua lege revoluţionară a UE. Se înăspresc regulile pentru giganții din tehnologie: Google, Apple, Microsoft

×
Codul embed a fost copiat

Comisia Europeană a anunțat că înăspreşte regulile cu privire la concurenţă pentru şase giganţi din domeniul tehnologiei, care vor fi nevoiți să respecte noile legi anticoncurențiale ale pieței digitale (DMA).  

Astfel, pe platformele și produsele lor, marile companii nu vor mai putea favoriza propriile soluții ori aplicații.

Ce impact are această lege pentru noi, utilizatorii finali, ne explică, mai jos, Bogdan Manolea, președintele Asociației pentru Internet, care a fost invitat la iLikeIT.

Amazon, Alphabet (compania mamă a Google), Apple, Microsoft, Meta (Facebook, Instagram) şi ByteDance (TikTok) vor avea la dispoziţie şase luni pentru a-şi aduce serviciile de bază ale platformelor lor în conformitate cu obligaţiile prevăzute în DMA, a anunțat Comisia, care este braţul executiv al Uniunii Europene, într-un comunicat citat de News.ro.

De asemenea, Comisia Europeană a precizat că Amazon, Apple, Alphabet, Meta, Microsoft şi grupul chinez ByteDance (TikTok) au fost desemnați drept ”gardieni”.

Citește și
Google, Meta, Twitter
Google, Facebook şi Twitter, obligate să combată conturile false și deepfake-urile. UE pregătește amenzi mari pentru Big Tech
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Termenul se referă la platformele de internet uriaşe despre care UE consideră că restricţionează accesul la serviciile de bază ale platformei, cum ar fi căutarea online, publicitatea şi mesageria şi comunicaţiile.

Comisia a deschis, de asemenea, cinci noi investigaţii de piaţă asupra giganţilor tehnologici americani Microsoft şi Apple, evaluând dacă unele dintre serviciile companiilor ar trebui sau nu să se califice drept gardieni.

Ca parte a acestor anchete, UE va studia propunerile făcute de Microsoft şi Apple.

UE consideră că platformele Microsoft Bing, Edge şi Microsoft Advertising şi serviciul Apple iMessage îndeplinesc cerinţele pentru a fi considerate gardieni.

Microsoft şi Apple argumentează contrariul.

UE va investiga, de asemenea, dacă iPadOS, al Apple, sistemul de operare din spatele liniei de tablete iPad a gigantului tehnologic din Cupertino, California, ar trebui să fie declarat gardian, chiar dacă Comisia Europeană spune că nu îndeplineşte criteriile.

Digital Markets Act (DMA) este o nouă lege revoluţionară a UE, care îşi propune să restrângă practicile anticoncurenţiale ale marilor jucători din domeniul tehnologiei.

Firmele de internet mai mici şi alte companii s-au plâns că sunt afectate de practicile de afaceri ale acestor companii.

De exemplu, sistemele de operare mobile ale Google şi Apple, care sunt principalele platforme de operare mobilă la nivel mondial, percep o taxă de 30% pentru achiziţiile în aplicaţie, despre care companiile, inclusiv Spotify şi Epic Games, au susţinut că sunt prea mari.

Apple a spus că rămâne ”foarte îngrijorată” de riscurile pentru confidenţialitate şi securitatea datelor pe care le prezintă Digital Markets Act pentru utilizatorii săi.

Compania a spus că DMA ar putea duce la slăbirea securităţii platformei sale iMessage - UE doreşte ca Apple să faciliteze lucrul iMessage cu serviciile de mesagerie rivale, cum ar fi WhatsApp.

”Accentul nostru se va concentra asupra modului în care atenuăm aceste impacturi şi continuăm să furnizăm cele mai bune produse şi servicii clienţilor noştri europeni”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Apple, într-o declaraţie trimisă prin e-mail la CNBC.

În mod special, UE a desemnat şi ByteDance ca gardian. Platforma sa de socializare TikTok a fost supusă unei atenţii sporite la nivel global, autorităţile de reglementare temându-se de popularitatea sa în creştere şi de potenţialul său de a răspândi dezinformarea unui public tânăr.

Legislatorii UE şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorări cu privire la perspectiva influenţei de la Beijing asupra TikTok, inclusiv posibilitatea ca autorităţile guvernamentale să folosească aplicaţia pentru a spiona utilizatorii.

Ce impact are noua lege a tehnologiei, DMA, pentru noi, utilizatorii

Bogdan Manolea, președintele Asociației pentru Internet, a fost invitat la iLikeIT, emisiune realizată de Marian Andrei, și a explicat care ar putea fi efectele noii legi ale internetului, așa numita lege DMA.

Bogdan Manolea, președintele Asociației pentru Internet:Practic, toate aplicațiile digitale cu care tu interacționezi de pe telefon sau de pe laptop sunt deținute la ora actuală cam de șase giganți mari din zona tehnologie, IT. Și problema este că acești giganți tind să profite de poziția lor, pentru a-și pune propriile servicii.

Avem Apple care este cunoscut că are sistemul de aplicații de Apple Store și care nu lasă nicio altă aplicație care îndeplinește anumite reguli care uneori sunt discriminatorii. Sau îți cer niște taxe foarte mari sau nu permite, de exemplu, să fie un alt App Store.

Sau este sistemul Google care are în același timp și Youtube, și Google ads, și partea de Google Maps și partea de Chrome, de browser și dacă începe să integreze datele din toate aceste părți, s-ar putea să te cunoască mai bine decât te cunoști tu însuți”.

Marian Andrei: Înțeleg că această lege a intrat în vigoare și companiile au șase luni la dispoziție să adere acelor reguli. În momentul în care trec cele șase luni, care sunt beneficiile pe care eu, ca utilizator, le-aș putea vedea?

Bogdan Manolea, președintele Asociației pentru Internet: ”Ceea ce se așteaptă Comisia Europeană și noi ca și utilizator, este să le vedem gradual, adică o parte cred că vor fi la finalul celor șase luni, o parte vor fi poate ulterior. Și vom începe să vedem anumite schimbări în felul în care interacționăm cu tehnologia respectivă. Să fie mai transparentă, să ne spună ce face cu datele noastre, să ne spună că nu ne mai urmărește în afara ecosistemului pe care l-a creat pentru business-uri, de exemplu. Să permită o transparență mai mare a zonei de publicitate online ș.a.m.d.

Adică cred că o să se vadă gradual și în timp. Vedem și din aplicarea altor regulamente, cum este fratele DMA, care se numește DCA, digital services act.

De exemplu, Meta a început să implementeze anumite servicii în care să îți configurezi tu propriul feed de știri, astfel încât să nu depinzi de algoritmii lor.”

Marian Andrei: Hai să zicem că peste 1 an de zile eu cumpăr un nou telefon, fie cu iOS sau cu Android. Cum ar putea să arate el diferit?

Bogdan Manolea, președintele Asociației pentru Internet:În primul rând ar trebui să vină cu aplicații, care dacă sunt preinstalate, îți de posibilitatea să dezinstalez, chiar dacă sunt de la aceeași firmă care oferă sistemul de operare respectiv.

Ar trebui să-ți dea posibilitatea ca să accesezi mai multe appstore-uri din zona de aplicații. Și ar trebui poate să ne gândim și la în viitor, poate într-un an, la o interoperabilitate mult mai largă de exemplu aplicații care sunt pe Android, să meargă cumva și pe Apple sau invers. Adică trebuie să privim lucrurile și în perspectivă peste mai mulți ani.”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Google se confruntă cu un proces de 25 de miliarde de euro în UK și UE, din cauza publicității online
Google se confruntă cu un proces de 25 de miliarde de euro în UK și UE, din cauza publicității online

Google se confruntă cu un proces de 25 de miliarde de euro (21,6 miliarde de lire sterline) în Regatul Unit și UE, din cauza unor acuzații de comportament anticoncurențial pe piața de publicitate digitală.

Google, Facebook şi Twitter, obligate să combată conturile false și deepfake-urile. UE pregătește amenzi mari pentru Big Tech
Google, Facebook şi Twitter, obligate să combată conturile false și deepfake-urile. UE pregătește amenzi mari pentru Big Tech

Google, Facebook, Twitter şi alte companii tehnologice vor fi obligate să ia măsuri pentru a contracara deepfake-urile şi conturile false de pe platformele lor, sau vor risca amenzi mari, conform unui cod de practică al Uniunii Europene actualizat.

Google a ”spălat” ratingul Castelului din Riegersburg anulând miile de comentarii și notele românilor
Google a ”spălat” ratingul Castelului din Riegersburg anulând miile de comentarii și notele românilor

Ratingul de pe Google al Castelului din Riegersburg, aparținând prințului Emanuel von und zu Liechtenstein, a fost restabilit la valoarea inițială și peste 12.000 de recenzii negative au fost șterse, joi seară.

UE anchetează practicile Google în domeniul publicităţii
UE anchetează practicile Google în domeniul publicităţii

Autoritatea europeană de reglementare în domeniul concurenţei încearcă să obţină informaţii de la companiile de publicitate cu privire la practicile Google în domeniul publicităţii, arată un document al Comisiei Europene consultat de Reuters.

UE ar putea amenda giganți precum Facebook și Google cu 10% din cifra lor de afaceri
UE ar putea amenda giganți precum Facebook și Google cu 10% din cifra lor de afaceri

Giganţii din domeniul tehnologiei, care controlează accesul şi datele la propriile platforme, ar putea fi amendaţi cu până la 10% din cifra lor anuală de afaceri, pentru încălcarea reglementărilor menite să le reducă din putere, anunță Reuters.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.