România este pe locul doi în UE la creșterea prețului la carnea de pui

pui
StirilePROTV

Prețurile la carnea de pui au înregistrat printre cele mai mari creșteri din Uniunea Europeană. România este pe locul doi, arată un raport al Comisiei Europene care a analizat evoluția prețurilor la alimentele de bază.

La noi, în ultimul an, carnea de pui s-a scumpit cu peste 25 % din toamna anului trecut până în octombrie.

Într-o fermă situată la câţiva kilometri de Capitală, fermierii cresc anual aproximativ 5 milioane de pui. Proprietarii nu au un abator propriu, aşa că de la ei kilogramul de carne în viu pleacă la vânzare cu 4,2 lei. Preţul este mai mare faţă de anul trecut din cauza costurilor producţie mărite. S-au scumpit utilizatile, dar şi furajele, cu până la 30 la sută.

Gabriela Ilisei, producător: ”Preţurile de producţie sunt în jur de 5 ron şi noi vindem cu 4,2 la abatoare, închipuiţi-vă ce pierdeţi au fermierii. Deja unii fermieri s-au redus, iar cei care încă mai supravieţuim ne punem mii de întrebări şi suntem discuţii zilnice cu abatoarele dacă găsesc o posibilitate de creştere a preţurilor şi răspunsurile sunt zilnic că nu există pentru că abatoarele nu vor creşterea preţurilor”.

Aşa că unii producători şi-au suspendat activitatea până în primăvară. Costuri mari de producție au şi abatoarele. Dealtfel, într-un raport al Comisiei Europene, România ocupa locul 2 la nivel european cu cea mai mare creştere la carcasa de pui, iar calculul a fost făcut la o unitate de 100 de kg, preţul înainte să ajungă la raft.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Potrivit datelor Comisiei Europene, în luna octombrie a anului trecut preţul mediu al cărnii de pui a fost de aproximativ 600 de lei carcasa de 100 de kilograme, în timp ce în luna octombrie a acestui an preţul este mai mare cu 27 la sută şi ajunge la peste 770 de lei. Este a doua cea mai mare creştere din Uniunea Europena, după Polonia unde carcasa de 100 de kilograme s-a scumpit cu 28 de procente. Fermierii spun că această creştere vine după 2020, când preţurile au scăzut iar cererea nu a mai fost atât de mare. Aşadar, acum vorbim de o revenire la nivelul anului 2019.

Un alt motiv al creşterii din ultimele 12 luni este legat de redeschiderea industriei horeca după anul de pandemie, când cererea a fost mai mică şi carnea s-a vândut în general în magazine.

Gabriela Ilisei – producător: ”Abatoarele au stocat o cantitare de carne, au congelat-o şi au stocat-o pentru că efectiv nu au avut desfacere. Toate abatoarele mari care sunt în zonă şi Crevedia, Buzău, toate îşi redimensionează producţia, deci va fi o mare criză de carne, nu un mare preţ. Indiferent care va fi preţul, să nu găsim carne la raft”.

Preţurile mai mari se văd deja la raft. Geanina şi sora ei au o băcănie în Capitală. Îşi cumpără carnea de pui de la producători locali.

Geanina, băcănie: ”Cred că cu 15-20 la sută s-a scumpit la furnizori, carnea crudă, neprocesată în niucn fel în ultima lună şi mai ales carnea procesată a venit şi mai scumpă – costuri adiţionale pe care nu le are carnea proaspătă, cum este preţul condimentelor s-au scumpit cu apoximativ 15 la sută, lemnele de esenţă tare cu care se afumă carnea şi a suferit o majorare chiar şi cu 40 la sută, la unele produse din carne de pui”.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, un român consumă în medie, 1,6 kilograme de carne de pasăre lunar.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Amenzi uriașe pentru cei care nu încarcă facturile în sistemul național RO e-Factura, din 1 iunie
Amenzi uriașe pentru cei care nu încarcă facturile în sistemul național RO e-Factura, din 1 iunie

Nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023, iar amenzile variază între 1.000 de lei şi 10.000 de lei.

Câți bani vor primi în mână angajații cu salariul minim, după noua majorare. Decizia luată de Guvern
Câți bani vor primi în mână angajații cu salariul minim, după noua majorare. Decizia luată de Guvern

Este oficial. Creșterea salariului minim pe economie, de la 1 iulie, vine la pachet cu o sumă mai mare scutită de taxe. 300 de lei nu vor fi taxați, a decis Guvernul.  

Ce se va întâmpla cu clienții BRD Pensii, după preluarea de către Banca Transilvania. „Vor fi notificați de administrator”
Ce se va întâmpla cu clienții BRD Pensii, după preluarea de către Banca Transilvania. „Vor fi notificați de administrator”

Mișcare importantă pe piața financiară. Una dintre cele mai mari bănci a ajuns la un acord și va prelua un fond de pensii private. Intră astfel și pe acest segment.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.