Din cauza scumpirilor, românii au rărit ieșirile la restaurant. Cele mai mari creșteri sunt raportate în Transilvania

×
Codul embed a fost copiat

Meniurile tot mai scumpe i-au determinat pe mulți să rărească ieșirile la restaurant sau chiar să împartă o singură porție cu partenerii.

Potrivit unui studiu realizat de o platformă de rezervări online, peste 90% dintre cei care obișnuiesc să ia masa în oraș spun că prețurile au crescut în raport cu veniturile lor, astfel că aleg preparatele mai ieftine din listă sau renunță la un fel de mâncare. Proprietarii restaurantelor recunosc și ei că încasările au scăzut cu până la 20%.

Venit în vacanță în Brașov, un turist din Suceava nu se așează la masă până nu verifică prețurile din meniu. Anul trecut nu făcea asta, pentru că bugetul sejurului era acoperitor.

Turist: „Sunt scumpiri în ultima perioadă, se simte, clar se simte. Dacă am o săptămână, două, mai nașpa, imediat îmi trece prin cap, ce-ar fi să nu mai ies weekendul ăsta în oraș, să cheltuiesc atât de mulți bani?”

Și așa gândesc acum aproape jumătate dintre clienți. Vin la restaurant rar și foarte rar, după cum arată studiul realizat de o platformă de rezervări online.

Citește și
benzina, motorina, preturi
Opt sfaturi pentru a reduce consumul de carburanți în trafic
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Majoritatea celor chestionați - 94 la sută - dau vina pe prețurile din meniuri care, spun ei, au crescut prea mult.

Raul Sideriaș, director de marketing platformă de rezervări online: „În proporție de de 63-64% ne-au spus că li se pare că au crescut prețurile mult sau foarte mult, cu aproximativ 20-25%. Dacă e să ne uităm și la nivel de zone, se observă că în Transilvania oamenii raportează că văd o creștere mai mare decât în restul țării”.

Potrivit studiului, chiar și cei care încă își permit să iasă la restaurant încearcă să cheltuiască mai puțin: aleg ce este mai ieftin, renunță la desert, comandă mai puțină băutură, împart cu altcineva un fel de mâncare sau comandă doar ceva de băut.

Femeie: „Ieșim destul de rar că, na, în condițiile actuale este mai greu. Desertul l-am împățit.”

Nicoleta Oprica, manager restaurant: „Înainte, două persoane veneau și comandau două pizza. Acum vor alege o pizza pe care o vor înjumătăți. Inclusiv partea de apă, vor servi o apă la două pahare.”

Ștefan Gleveșanu, administrator restaurant: „Dacă până luna trecută aveam un bon mediu de o anumită valoare, deja el este în scădere cu 10-20%”.

Rămâne de văzut cum va evolua comportamentul clienților peste iarnă, când cheltuielile cu energia vor crește și mai mult.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
13 metode prin care putem reduce consumul de apă. Nu face duș zilnic și axează-te pe axile și zonele intime
13 metode prin care putem reduce consumul de apă. Nu face duș zilnic și axează-te pe axile și zonele intime

Seceta extremă din România a cauzat lipsuri grave de apă, astfel că prim-ministrul Nicolae Ciucă le-a cerut românilor să folosească apa cât mai responsabil în următoarea perioadă.

Opt sfaturi pentru a reduce consumul de carburanți în trafic
Opt sfaturi pentru a reduce consumul de carburanți în trafic

După ce prețul benzinei a sărit de opt lei pe litru, iar cel al motorinei este acum de peste 9 lei, tot mai mulți oameni au realizat că nu își mai permit să își alimenteze mașinile nici măcar pentru a merge la serviciu.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.