Uleiul de palmier, o bombă calorică. Aproape toate produsele ambalate îl conțin. De ce este periculos

×
Codul embed a fost copiat

Colesterol și trigliceride crescute în sânge? Nu sunt de vină oul și slănina, ci uleiul de palmier.

Din cauza lui a fost introdusă o "taxă suplimentara", care se vrea un avertisment adresat industriei agroalimentare pentru a limita folosirea uleiului de palmier.

Din punct de vedere nutritiv, uleiul de palmier conține 45-55% acizi grași saturați, care cresc colesterolul din sânge și riscul de aterogeneză. În schimb, este sărac în acizi grași polinesaturati, cu efect protector.

Comparativ cu uleiul de măsline, cel de palmier are de două ori mai mulți acizi grași saturați și doar jumătate din procentul de polinesaturați. Grăsimile din uleiul de palmier sunt acizi grași cu lanț lung, asemănători cu grăsimile animale. Însă carnea este are valoare nutritivă superioară prin aportul de proteine și minerale, în timp ce uleiul de palmier este o bombă calorică care crește LDL-colesterolul.

Pentru că este ieftin, uleiul de palmier a ajuns să fie grăsimea de bază utilizată în majoritatea produselor alimentare, de la biscuiți și produse de patiserie, la margarină și semipreparate.

Citește și
nutella
Nutella ar putea fi cancerigena, din cauza unui ingredient popular pe care-l contine. Reactia companiei
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Acizii grași saturați din structură sunt stabili la oxidare și la tratamentul termic, deci nu are risc de râncezire ca alte uleiuri. Consistența lui e fermă, seamănă cu untul și untura, perfect de folosit pentru aluaturi și paste tartinabile. Și când vine vorba de prăjit, tot uleiul de palmier e prima alegere.

Uleiul de palmier, mai periculos decât grăsimile animale

Până acum, recomandările cu privire la consumul de grăsimi erau clare, știam că trebuie să reducem aportul de grăsimi animale saturate, care cresc riscul cardiovascular. Uleiul de palmier complică lucrurile, și chiar dacă este o grăsime vegetală, are efecte negative mai mari decât grăsimile animale.

Inițial, uleiul de palmier s-a vrut o alternativă sănătoasă la grăsimea hidrogenată de tip margarină, bogată în acizi grași trans. S-a dovedit a fi o variantă la fel de nesănătoasă.

Până în anul 2040, producătorii din industria alimentară vor fi obligați să menționeze pe etichetă, pe lângă aportul de acizi grași trans, originea specifică și tipul de grăsime folosit. Cât despre consumatori, o singură recomandare: reduceți consumul de produse ambalate și ultraprocesate, care conțin amestecuri de grăsimi vegetale.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Margarina şi uleiul de palmier, înlocuite cu unt. Cu cât ar putea creşte preţurile produselor
Margarina şi uleiul de palmier, înlocuite cu unt. Cu cât ar putea creşte preţurile produselor

Vom mânca mai scump, dar mai sănătos... aşa ne consolează producătorii de alimente, nevoiţi să facă în următoarele luni investiţii de milioane de euro ca să respecte cerinţele Comisiei Europene.

Nutella ar putea fi cancerigena, din cauza unui ingredient popular pe care-l contine. Reactia companiei
Nutella ar putea fi cancerigena, din cauza unui ingredient popular pe care-l contine. Reactia companiei

Uleiul de palmier, un ingredient popular in industria alimentara, se afla in centrul unei controverse la nivel european.

Productia unuia dintre cele mai folosite alimente din lume, in pericol
Productia unuia dintre cele mai folosite alimente din lume, in pericol

Uleiul de palmier este considerat mai sanatos decat alte sortimente ale acestui aliment. Cei mai importanti producatori din lume incep insa sa resimta lipsa terenurilor unde pot cultiva palmierii.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.