OMS: Carnea de animal tânăr crește riscul de pietre la nivelul rinichilor cu 250%

×
Codul embed a fost copiat

Nutritional e mai buna decât carnea de miel. Ne referim la carnea de oaie. Motivul? Carnea de animal tânăr crește riscul de pietre la nivelul rinichilor cu 250% - ne spune chiar Organizația Mondială a Sănătății.

Același animal, la vârste diferite, are valențe distincte - valabil mai ales pentru sursele de carne roșie. Medicii atrag atenția că preparatele din miel au cantități mari de purine. Un tip de proteina, pe care o găsim doar la animalele tinere, în organe ori în carnea de vânat.

Dr. Damian Șerban, medic de familie: „Efectele pe termen mediu și lung sunt acumularea de acid uric în diverse structuri ale organismului, fie sub formă de calculi la nivel renal și apare litiaza urică, care este problematică. Poate să ducă la infecții, la blocaje și așa mai departe. Deci acei calculi. Pietrele la rinichi”.

O variantă ar fi carnea de berbec și de oaie. Ideal, în amestec cu vită, așa cum se întâmplă adesea în bucătăria orientală.

Costel Nechifor, măcelar: „Carnea de oaie are grăsime, are gustul. Și vita are consistența. E o mâncare curată”.

Citește și
alimente
De ce este important să consumăm carne, ouă și lactate. Câte grame de proteine are fiecare aliment
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În privința cărnii de oaie, părerile sunt radicale... ori o adori, ori- la propriu- nu poți s-o înghiți. Însă tabloul valorilor nutriționale e incontestabil. În numai 100 de grame de carne de oaie avem jumătate din necesarul zilnic de proteine și peste 40% din vitamina B6 utilă organismului. Însă în aceeași cantitate e și o treime din nivelul permis de colesterol. Asta pentru că seul- grăsimea de oaie- are mai mulți compuși saturați decât cea de porc sau de vită.

Metodele de gătire obișnuite și considerate neriscante sunt la cuptor, prin fierbere, la abur, la grătar- dar la distanță de flacără, în sensul că dacă flacăra ajunge să ardă carnea acea parte devine toxică. Cât despre miel... ar trebui să ne limităm la câteva mese pe an și să alegem oricum carnea de berbecuț de peste 30 de kilograme. Carnea mieilor mici e oricum foarte bogată în țesut conjunctiv, care se topește la gătit.

Dr. Damian Șerban, medic de familie: „Acelea sunt structuri proteice. Deci acea gelatină nu este grăsime. Sunt proteine. E adevărat, de proastă calitate. Este un subprodus pe care putem să-l consumăm dacă ne face plăcere, cum se întâmplă în cazul piftiei”.

Oricum, medicii amintesc regula de aur- să păstrăm moderația. Carnea roșie poate fi indigestă, mai ales pentru cei care au ținut post.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
A apărut chifteaua din carne de mamut, crescută în laborator
A apărut chifteaua din carne de mamut, crescută în laborator

Când credeam că s-a inventat chiar totul în materie culinară, o companie australiană a dezvăluit, la propriu, o chiftea din carne de mamut.

De ce este important să consumăm carne, ouă și lactate. Câte grame de proteine are fiecare aliment
De ce este important să consumăm carne, ouă și lactate. Câte grame de proteine are fiecare aliment

Greutatea corporală ne arată câte proteine de origine animală trebuie să consumăm zilnic.

Ce înseamnă prea multă mâncare zilnic. Explicații la Doctor de bine
Ce înseamnă prea multă mâncare zilnic. Explicații la Doctor de bine

Cum reacționează organismul uman la o agresiune? Prin inflamație. Și tot inflamația pare să fie sursa bolilor cronice. Explicații la Doctor de bine.

 

Legătura dintre fumat și hernia de disc. Explicații în Doctor de bine
Legătura dintre fumat și hernia de disc. Explicații în Doctor de bine

Vertebrele coloanei sunt conectate prin discuri. Dacă sunt sănătoase, acestea funcționeaza pe post de amortizor.  

Durerile articulare se pot trata prin microparticule, introduse în vasele de sânge
Durerile articulare se pot trata prin microparticule, introduse în vasele de sânge

Durerile articulare pot fi rezolvate prin radiologie intervențională, cu o soluție suprinzătoare. Ne descrie intervenția, nedureroasă, dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională, în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.