Grăsimile trans, folosite în prăjiturile din magazine, sunt nocive. Cardiolog: ”Fac ravagii”

×
Codul embed a fost copiat

Pentru plăcerea gustului, dar și pentru un preț accesibil, oamenii au inventat așa numitele grăsimi trans. Le găsim în aluaturi, chipsuri ori prăjituri.

Toată industria alimentară le folosește, dar nu sunt recunoscute de organism. Pentru că nu le recunoaștem, odată ce le consumăm, ne apărăm. Și producem inflamație. Inflamația cronică înseamnă boală cardiovasculară.

Grăsimile trans se formează prin transformarea industrială a uleiului.

Comisia europeană a impus ca toate produsele alimentare ambalate să conțină maximum 2% acizi grași trans. Aceste grăsimi periculoase sunt văzute, zilnic, de cardiologi sub formă de plăci de grăsime în vasele de sânge.

Dr. Iulian Călin, cardiologie intervențională: Ce înseamnă grăsimi trans? Ele nu există în mediul natural, sunt grăsimi pe care noi, oamenii le-am inventat. Organismul nostru nu le recunoaște. Le găsim în mâncarea grasă. Le găsim în cele mai multe prăjituri făcute de-a gata, cum se spune. Astea au foarte multe grăsimi trans. Cresc nivelul colesterolului rău uite așa, dintr-o dată. Dacă noi avem un obicei de a mânca regulat astfel de alimente cu aceste grăsimi, pe care organismul nu le recunoaște, ravagii rezultă în urma acestui regim alimentar. Crește foarte mult nivel de inflamație. Referindu-ne strict la grăsimile trans, ele cresc inflamația, care este la baza începerii depunerii colesterol în artere și progresează până la înfundarea lor”.

Citește și
margarina
Margarina și mezelurile ar trebui să fie mai sănătoase pe viitor. Lege împotriva grăsimilor trans
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Adică apare infarctul ori accidentul vascular cerebral.

Putem să fabricăm și acasă, fără să vrem, grăsimi trans în cantități uriașe. Cartofi prăjiți, șnițel, gogoși. În prăjire, toate produc acizi grași trans. Cantitatea acestor grăsimi periculoase crește cu cât vasul de prăjire este mai mare. Așadar, contactul cu aerul e mare.

Andreea Groza: Dar e imposibil să nu ne placă aceste alimente. Tot chimia ne oferă o soluție prin care reducem, semnificativ, cantitatea de grăsimi trans, când prăjim, acasă.

Iată ce ne spune expertul în chimie alimentară Cristina Todașcă.

Dr. ing. Cristina Todașcă, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii:În untură există mai puțin pericolul formării acizilor grași trans. Din punctul de vedere al formării acizilor grași trans e mai sănătos să prăjim în untură, pentru că nu se formează acești acizi grași trans”.

Și depinde și ce prăjim. Grăsimile periculoase se produc în prăjire, în alimente care atrag grăsime: cartofi, orez, făină și puține în carne. Carnea prăjită nu are un conținut mare de acizi grași trans. Iată de ce:

Dr. ing. Cristina Todașcă, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii:Conține apă în proporție mare 60-65% plus proteine. Proteine sunt motivul pentru care consumăm carne. Absorbția de ulei e mai redusă pentru carne în momentul în care prăjim, având în compoziția ei foarte multă apă. Apar fenomene de respingere și când prăjim cantitatea de ulei absorbită de mică”.

Grăsimile trans apar în cantități mari, când alimentul prăjit în ulei începe să se răcească.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cum apare infarctul de miocard. Cauzele acestora, explicate de medici specialiști
Cum apare infarctul de miocard. Cauzele acestora, explicate de medici specialiști

Ne uităm în interiorul vaselor de sânge. Nu le plac grăsimile rele din hrană numite grăsimi trans, dar același efect agresiv în interiorul lor îl are fumul de țigară și poluarea. Sunt aceleași fenomene pe care le suportă și care conduc la ateroscleroză.

Margarina și mezelurile ar trebui să fie mai sănătoase pe viitor. Lege împotriva grăsimilor trans
Margarina și mezelurile ar trebui să fie mai sănătoase pe viitor. Lege împotriva grăsimilor trans

Margarina, mezelurile și produsele de patiserie ar trebui să fie mai sănătoase pe viitor.

România ar trebui să interzică în 5 ani chipsurile, biscuiţii şi produsele fast-food
România ar trebui să interzică în 5 ani chipsurile, biscuiţii şi produsele fast-food

Grăsimile trans ucid sute de mii de oameni şi trebuie eliminate în următorii 5 ani, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Produsele care contin grasimi trans, extrem de nocive pentru organism. Un deputat USR cere limitarea lor in alimente
Produsele care contin grasimi trans, extrem de nocive pentru organism. Un deputat USR cere limitarea lor in alimente

 Produsele care contin grasimi trans, cel mai des intalnite in margarina normala, sunt foarte nocive si trebuie evitate.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.