De ce nu este bine să mâncăm între mese. Explicațiile medicilor

×
Codul embed a fost copiat

Toți hormonii din organism sunt conduși de creier. Cum facem haos în sistemul endocrin și în sistemul nervos? Cu puțin câte puțin, dar toată ziua.  

Vorbim azi despre eterna ronțăială. Pe care nu o percepem periculoasă. Doar am mâncat un singur chips, 2-3 pateuri, un măr. Da, dar toată ziua.

Un sistem matematic perfect vedem între creier, ficat, pancreas și intestin. Regulile sunt perfecte. Le distrugem mâncând. Nu mult, dar non-stop. Acum o bomboană, acum un suc. Dimineața un covrig. Ronțăieli non-stop.

Sistemul matematic a fost inventat pentru trei mese principale spațiate în timp. Atât. Între ele apă, adică singurul lichid fără calorii. Ce facem dacă nu respectăm cele trei mese principale și toată ziua ajungem să avem și 10-12 doze de mâncare, dar care nu sunt neapărat mari.

Ne explică profesor universitar doctor Laura Iliescu.

Citește și
familie cu 19 copii
Câți bani cheltuie lunar, pe mâncare, un cuplu care are 19 copii. Incredibil în câte camere trăiesc
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Laura Iliescu, doctor de medicină internă la Institutul Clinic Fundeni:Noi credem că nu se întamplă nimic. Eh...am mâncat o chiflă sau am mâncat o prăjitură, nu pățesc nimic. Eu dau peste cap acest sistem endocrin și sistemul nervos cu hipotalamusul și nu se mai reglează”.

Toate procesele anormale determină inflamație. Ne uităm la ficat. Aici apar celule grase. Conțin grăsimile numite trigliceride. Asta deoarece zahărul și grăsimile din hrană nu mai pot fi corect analizate de către acest organ.

Agresiunea alimentară continuă. Ronțăieli sau mese mici desfășurate toată ziua. Următorul pas e inflamația din ficat. Inflamația activează celule periculoase, așa-numitele celule stelate ale ficatului.

Laura Iliescu, doctor de medicină internă la Institutul Clinic Fundeni: „Se modifică tot și apare inflamația și apoi această celulă stelată migrează. Are niște prelungiri, niște piciorușe, pentru că se secretă substanțe care o activează și, la rândul ei, secretă substațe care stimulează colagenul. Apare această fibroză care pe piele este ca o cicatrice, dar în ficat se vede ca un nodul”.

Celulele stelate nu lasă ficatul - adică principala uzină de energie a organismului - să producă energie. Sunt un baraj în calea tuturor funcțiilor acestuia. Suferă ficatul, suferă și vezicula biliară sau colecistul. Se umple cu grăsime.

Laura Iliescu, doctor de medicină internă la Institutul Clinic Fundeni:Depunerile sunt de colesterol. Lichidul numit bilă nu mai e fluidificat cum trebuie pentru că nu bem apă, pentru că o stimulăm degeaba cu ronțăială și ajunge să se îngroașe acest lichid ca un mâl, ca un nămol”.

În acest nămol apar calculi biliari. Cei mai mulți sunt calculi de colesterol. Au fost facuți cu ronțăială toată ziua. Orgasimul uman își dorește doar trei mese pe zi. Principale, spațiate de cel puțin patru ore. Între mese vrea doar apă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Un bărbat din Neamț a murit după ce a pus oala cu mâncare la încălzit
Un bărbat din Neamț a murit după ce a pus oala cu mâncare la încălzit

O neatenţie l-a costat viaţa pe un bărbat de 52 de ani, din judeţul Neamţ. Omul a pus mâncarea la încălzit, însă în loc să supravegheze oala, a adormit. Vasul s-a aprins şi, cel mai probabil, bărbatul a murit intoxicat.  

Câți bani cheltuie lunar, pe mâncare, un cuplu care are 19 copii. Incredibil în câte camere trăiesc
Câți bani cheltuie lunar, pe mâncare, un cuplu care are 19 copii. Incredibil în câte camere trăiesc

Dacă vi se pare greu să îngrijiți unul, doi sau trei copii, ce spuneți de 19? Este numărul copiilor pe care îi are un cuplu din Texas, Statele Unite.

Meniu de stele Michelin la Palatul Versailles. Ce mâncare au servit regele Charles și regina Camilla la dineul regal
Meniu de stele Michelin la Palatul Versailles. Ce mâncare au servit regele Charles și regina Camilla la dineul regal

Palatul Versailles a revenit spectaculos la viață cu o seară regală, ca pe vremuri, cu ocazia dineului de stat oferit de președintele francez în onoarea suveranului britanic.  

A consumat mâncare reîncălzită și a murit după câteva ore. Modul oribil în care a sfârșit studentul care a mâncat paste vechi
A consumat mâncare reîncălzită și a murit după câteva ore. Modul oribil în care a sfârșit studentul care a mâncat paste vechi

Un student în vârstă de 20 de ani care a ales să economisească bani consumândmâncare veche a sfârșit în mod tragic.  

Mâncare expirată și insecte la Complexul Studențesc din Timișoara. Trei fast-food-uri au fost închise temporar
Mâncare expirată și insecte la Complexul Studențesc din Timișoara. Trei fast-food-uri au fost închise temporar

Gândaci, alimente alterate sau cu termenul de valabilitate expirat, fructe stricate, alimente depozitate în condiţii mizerabile au fost găsite de Protecţia Consumatorului, după un control la operatorii economici din Complexul Studenţesc din Timișoara.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.