Ce diferență este între zahărul alb și zahărul brun? Explicația specialiștilor

×
Codul embed a fost copiat

Ce diferență este între zahărul alb și zahărul brun? Avem voie să mâncăm pâine la fiecare masă? Este mai sănătos să îndulcim cu miere? Sunt carbohidrații dușmanii siluetei? Iată doar câteva dintre întrebările care ne preocupă pe toți.

Care este rolul glucidelor în alimentație? Vă propun să le luăm pe rând.

La categoria glucide simple, pincipalul reprezentant este fructoza. Zahărul din fructe are gust intens dulce, se absoarbe lent în sânge și produce o descărcare minimă de insulină.

Fructoza este sănătoasă cu o condiție - să mâncăm fructele ca atare, mestecate. Și în cantitate moderată. Atenție, fructoza nu poate fi consumată prin mișcare, ea se metabolizează exclusiv în ficat. Un aport prea mare de fructoză (de exemplu din sucul de fructe) se comportă similar cu alcoolul: obosește ficatul și stimulează producția de grăsime de rezervă, deci îngrașă.

În categoria di-zaharide avem zaharoza, adică zahărul clasic, care are aceeași structură și același efect indiferent că este alb sau brun, de sfeclă sau de trestie, sirop de arțar sau de agave. Mierea este și ea un di-zaharid cu compoziție identică cu a zahărului. O moleculă de glucoză şi una de fructoză.

Citește și
Ce înseamnă ficatul gras și cum se tratează. Fresh-urile de fructe, atât de la modă, sunt extrem de dăunătoare
Cum se tratează ficatul gras. Explicația medicilor specialiști
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Toți acești agenți de îndulcire se numesc glucide rapide, cresc brusc glicemia și produc o descărcare mare de insulină. Energia lor calorică este combustibil pentru mișcare, însă ce rămâne neconsumat de mușchi se transformă rapid în grăsime de rezervă.

Lactoza sau zahărul din lapte este tot un di-zaharid cu un regim diferit de zahărul clasic: gust dulce moderat, absorbție lentă și nici un pericol pentru siluetă. Nu crește glicemia și nu produce descărcare de insulină. Nici carii dentare nu face, laptele protejează smaltul dinților.

Glucidele lente sau complexe sunt reprezentate de amidon, prezent în cereale și produse făinoase. Metabolismul are nevoie de timp să desfacă lanțurile lungi de glucoză. Amidonul se absoarbe lent, furnizează energia treptat și produce o secreție mică de insulină.

Organismul necesită combustibil pe tot parcursul zilei, de aceea e recomandat să consumăm carbohidrații la fiecare masă.

O farfurie ideală conține 50% legume, 25% proteine (carne, pește, ou, brânză) și 25% făinoase. Porția corectă de amidon este cât o palmă, adică o felie de pâine sau 3 linguri de orez, paste făinoase, mămăligă, cereale. Cartoful și boabele de tip fasole, mazăre, linte intră tot la categoria produse cu amidon.

Este adevărat că hormonul numit insulină știe să transforme rapid carbohidrații în grăsime de rezervă. Însă o dietă sănătoasă și echilibrată trebuie să conțină glucide lente, prezente în cantitate moderată la fiecare masă.

Nu carbohidrații îngrașă, ci excesul de carbohidrați! Iar zahărul este un produs adresat exclusiv plăcerii, în timp ce amidonul este cea mai banală formă de glucoză din natură. Bucurați-vă de o felie de pâine bine rumenită și uitați de dietele proteice, de dragul siluetei. Riscăm să ne epuizăm ficatul.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Care este organul care este responsabil de menținerea glicemiei
Care este organul care este responsabil de menținerea glicemiei

Ați crezut până acum că nivelul glucozei din sânge depinde de alimentație? Aflați că ficatul este organul responsabil de menținerea glicemiei.

Cum se tratează ficatul gras. Explicația medicilor specialiști
Cum se tratează ficatul gras. Explicația medicilor specialiști

Ficat infiltrat cu grăsime? Steatoza hepatică sau ficatul gras nu se rezolvă cu protectoare hepatice. Trebuie găsită și eliminată cauza bolii.

Dacă avem un nivel crescut al transaminazelor, înseamnă că ficatul suferă. Care este principala cauză
Dacă avem un nivel crescut al transaminazelor, înseamnă că ficatul suferă. Care este principala cauză

Dacă analizele de laborator arată un nivel crescut al trans-aminazelor, înseamnă că ficatul suferă. Principala cauză poate fi o infecție virală. Diagnosticul se face rapid, cu ajutorul a 3 teste.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.