Ghid de cumpărături de Black Friday 2023. Cum să nu iei țeapă de Black Friday

Black Friday 2023 cumparaturi in siguranta
Shutterstock

Black Friday 2023 se apropie cu pași repezi și este ocazia ideală pentru a-ți cumpăra acel produs pe care ai pus ochii de mult.

Fenomenul este la nivel mondial. Cumpărătorii din întreaga lume se grăbesc în magazinele fizice și pe site-urile de cumpărături online pentru a încerca să profite de reducerile majore care au loc în această zi. Dar dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil că este. Cum eviți să iei țeapă de Black Friday și la ce trebuie să fii atent în această zi?

Ce este Black Friday

Black Friday 2023 sau Vinerea Neagră este pe 10 noiembrie. Marchează începutul sezonului de cumpărături de sărbători și a devenit o tradiție consacrată pentru magazine de a încerca să atragă cumpărători oferind reduceri uluitoare și oferte speciale - genul de chilipiruri care ar atrage mulțimi de oameni să se trezească cu noaptea-n cap pentru a prinde reducerile masive de la prima oră.

Tradiția a început în Philadelphia, SUA, în anii 1950. În ziua de după Ziua Recunoștinței, străzile orașului erau aglomerate de trafic. Mall-urile și alte magazine erau pline de cumpărători, toți concurând pentru produsele reduse și încercând să-și facă cumpărăturile de Crăciun într-o singură zi. Poliția a trebuit să intervină pentru a restabili ordinea și a dirija traficul, iar ziua a fost numită în cele din urmă Vinerea Neagră.

Ce țepe poți să iei de Black Friday

În zilele noastre, numeroase magazine și comercianți organizează evenimente de Black Friday, oferind prețuri mai mici decât de obicei pentru a-și crește vânzările.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Dar unele dintre aceste magazine înșală clienții, oferind "reduceri" care nu îi fac pe oameni să economisească într-adevăr bani.

Unele magazine stabilesc intenționat prețuri mari în scopul de a le reduce semnificativ de Black Friday.

Această tactică se întâmplă de obicei cu produsele mai scumpe. De exemplu, un televizor ar putea fi vândut cu 1.500 de lei tot timpul anului, dar apoi prețul său să fie 1.990 de lei în săptămâna dinaintea Black Friday.

Apoi, când vine ziua reducerilor, prețul este redus la 1.699 de lei. Chiar dacă pare o reducere de 500 de lei, este de fapt o creștere 300 de lei.

În alte cazuri, prețurile ar putea rămâne la fel sau să scadă doar cu câțiva lei, dar totuși sunt promovate ca oferte. Gândește-te la o pereche de adidași care costă 200 de lei în mod obișnuit. De Black Friday, perechea ar fi redusă la 190 de lei. E o reducere de doar 10 lei, dar asta înseamnă că magazinul le poate promova produsul ca fiind cu preț redus. Împreună cu o etichetă care listează prețul original ca fiind de 250 de lei, adidașii par să aibă o reducere de 24% - chiar dacă de fapt economisești doar 10 lei.

Cum să nu iei țeapă de Black Friday

Cel mai bun mod de a evita aceste trucuri este să verifici prețurile înainte de Black Friday. Caută și verifică diferitele locuri unde sunt disponibile anumite produse.

Păstrează o listă a produselor pe care vrei cel mai mult să le cumperi și cât costă în diferite magazine. Fă-ți o listă fizică sau un tabel Excel cu produsul și prețul pe diferite site-uri, dar și data la care verifici prețurile.

Apoi, când vine Black Friday, poți compara lista de prețuri cu prețurile din această zi. Va fi ușor să observi care prețuri sunt aproape la fel și care prețuri sunt reduse semnificativ.

Cum să profiți la maximum de reduceri masive

Abonează-te la buletinele informative ale magazinelor preferate dinainte. Multe companii oferă reduceri exclusive prin e-mail. Datorită legilor privind protecția datelor, aceste coduri de reducere sunt trimise doar celor care s-au abonat la e-mailurile de marketing ale unei companii. Deci, data viitoare când faci o achiziție online și te întreabă dacă vrei să primești actualizări pe e-mail, bifează acea căsuță. Dacă se dovedește că firma îți umple inbox-ul, nu oferă reduceri care e interesează sau pur și simplu nu mai ești interesat de brand, poți oricând să te dezabonezi. Așteaptă până după Black Friday pentru a te asigura că nu pierzi reduceri cu adevărat speciale.

Unde să cumperi de Black Friday

În România, mai toate companiile mari au reduceri masive de Black Friday, care poate fi doar pe 10 noiembrie sau se poate întinde și în weekend, până pe 12 noiembrie.

O serie întreagă de branduri și comercianți mari vor avea oferte. De regulă, ar trebui să cumperi de la cei în care ai încredere și de la care ai mai cumpărat. De la marile magazine de electrocasnice, cosmetice, haine, jucării, mobilă, până la branduri de lux sau mici comercianți, ai o gamă largă din care să alegi.

Acum, chiar și magazinele mai mici s-au alăturat fenomenului Black Friday, ca să concureze cu corporații globale de milioane sau miliarde de dolari.

Amintește-ți că afacerile mici pot supraviețui doar cu ajutorul consumatorilor. În plus, brandurile mici românești au reduceri și oferte bune în această zi.

Este o ocazie ideală pentru a cumpăra cadourile de Crăciun la prețuri reduse. Fie că vorbim despre lucruri mai scumpe precum electrocasnice, fie de lucruri hand made la reducere.

Țepe online și protecția datelor personale

La fel ca hoții de buzunare dintr-o piață aglomerată, escrocii online pot fi greu de detectat. Aceștia profită de tensiunea cumpărăturilor cu mesaje stresante precum "Grăbiți-vă, oferta se termină acum!" sau "Nu ratați cele mai bune oferte: mai sunt doar 3 ore și 15 minute!"

În mijlocul acestei agitații virtuale, le este ușor să comită fraude și să facă înșelăciuni online.

Cumpără online doar de la site-urile care folosesc tehnologia 3D Secure pentru plățile online, precum și autentificarea cu doi factori îmbunătățită. Citește review-urile celorlalți clienți, uită-te la politica de retur și dacă nu ești sigur, alege metoda de plată ramburs cu opțiunea de verificare a coletului.

Alternativ, verifică datele vânzătorului pe un site specializat. Le vei găsi pe internet și poți vedea dacă firma are datorii, e în insolvență sau are procese în instanță. Încearcă să cumperi de la comercianții cu care ai avut experiențe pozitive și de la magazine mari în care știi că poți avea încredere. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cea mai scumpă achiziție de Black Friday 2023: un televizor smart LED în valoare de 148.000 de euro
Cea mai scumpă achiziție de Black Friday 2023: un televizor smart LED în valoare de 148.000 de euro

Cea mai mare achiziţie de Black Friday 2023 a fost un televizor smart LED în valoare de 148.000 de euro, urmat de o pereche de pantofi sport de 3.000 de euro (14.000 lei) şi un cărucior pentru copii în valoare de peste 3.000 de euro (14.500 lei).

Românii își așteaptă coletele comandate de Black Friday. Cum fac față anul acesta companiile de curierat
Românii își așteaptă coletele comandate de Black Friday. Cum fac față anul acesta companiile de curierat

Milioane de pachete își caută destinatarul în aceste zile, după ce ediția de Black Friday a aruncat în aer vânzările.  

Black Friday-ul cu cele mai mari vânzări din istorie, pe cifre. Românii au cumpărat și ce nu puteau duce: ”Omule, nu intră!”
Black Friday-ul cu cele mai mari vânzări din istorie, pe cifre. Românii au cumpărat și ce nu puteau duce: ”Omule, nu intră!”

Ediția Black Friday din acest an a atins recorduri absolute.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.