Rafila, despre amânarea parlamentarelor: Nu cred că alegerile au dus la cumularea a numeroase cazuri

Alegeri locale 27 septembrie 2020
Inquam Photos / Octav Ganea

Alegeri parlamentare 2020. Următoarele două săptămâni de evoluţie a infectărilor cu noul coronavirus vor fi decisive în ceea ce priveşte oportunitatea organizării alegerilor parlamentare, a declarat, joi, prof. dr. Alexandru Rafila.

"Eu nu ştiu care va fi situaţia pe 6 decembrie. Din punctul meu de vedere, vor fi hotărâtoare următoarele două săptămâni, pentru că noi ne aflăm pe un trend ascendent. Dacă acest trend ascendent va continua să fie rapid crescător, iar numărul de cazuri de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă şi mortalitatea va fi importantă, atunci sigur că trebuie să existe o gândire a întregii clase politice legată de momentul oportun pentru organizarea alegerilor", a declarat Rafila într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD, potrivit Agerpres.

El a adăugat că cea mai bună variantă ar fi oprirea creşterii numărului de infectări cu noul coronavirus.

"Nu pot să spun mai clar (dacă alegerile ar trebui amânate - n.r.), pentru că nici nu vreau să mă gândesc la un scenariu în care vor exista persoane care aşteaptă să intre la secţiile de terapie intensivă. Pacienţii de la terapie intensivă nu pot aştepta. (...) Eu sper, şi sperăm cu toţii, că cea mai bună variantă ar fi să se oprească creşterea, să vedem o scădere a numărului de cazuri, a numărului de internări la terapie intensivă şi să organizăm alegerile. Cred că aceasta ar fi situaţia ideală pentru toată lumea şi cred că lucrul ăsta ar trebui să ni-l asumăm", a susţinut Rafila.

Potrivit acestuia, consecinţele măsurilor de restricţie nu se văd "de pe azi pe mâine".

Citește și
alegeri parlamentare 2020
Cum ar putea arăta componenţa viitorului Parlament. Scorurile preconizate pentru cele mai mari partide
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"Din păcate, şi deciziile, şi măsurile în România sunt reactive, nu sunt predictive. (...) Este bine ca totdeauna să iei măsura potrivită la timpul potrivit", a opinat Rafila, care a evidenţiat că situaţia din ţara noastră este una generală pe tot globul.

Impactul alegerilor locale asupra numărului de infectări

 

Rafila consideră că între elementele care au generat creşterea cazurilor de infectări se află reîntoarcerea în activitate din concedii, la începutul lunii septembrie, şi debutul anului şcolar pe 14 septembrie.

"Eu nu cred că alegerile, procesul electoral în sine, au dus la cumularea a numeroase cazuri. Dar a existat înainte campania electorală, oamenii s-au adunat. După alegeri au sărbătorit toate partidele politice. Lucrurile astea generează un număr de cazuri noi. Şi atunci filozofia care este? Şi dacă vom organiza alegeri, trebuie să ne gândim foarte serios la consecinţele dinainte şi de după alegeri. (...) Important este un lucru - ca oamenii să participe în număr cât mai mare la aceste alegeri, astfel încât ele să fie relevante pentru democraţie şi pentru următorii patru ani", a argumentat medicul.

El a mai spus că politizarea subiectului legat de pandemie n-a fost bună.

"Lucrul ăsta creează confuzie mai ales populaţiei şi atunci când se iau măsuri, oameni nu mai ştiu ce să creadă şi preferă măsurile cele mai facile de obicei. E natural. Cred că ăsta este răspunsul - să încercăm să evităm dezbaterile de natură politică, când avem toţi un interes comun: rezolvarea unei probleme de sănătate publică", a mai declarat Rafila.

Medicul s-a pronunţat din nou contra testării în masă: "Testarea în masă a populaţiei nu există decât în China. Rezultatele sunt dubioase. Aşa-zisa testare în masă înseamnă să testezi toate persoanele care sunt contacţi ai persoanelor diagnosticate, dar aceasta e posibil dacă am o structură de sănătate capabilă să facă toate anchetele epidemiologice, să identifice contacţii, să ia legătura cu ei".

Orban, despre posibilitatea amânării alegerilor

 

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că, din punctul guvernamental de vedere, data de 6 decembrie pentru organizarea alegerilor parlamentare este "data constituţională şi legală", iar "fiecare zi în plus în care rămâne în funcţie acest parlament este o zi pierdută pentru România".

"Fiecare zi în care rămâne în funcţie acest parlament în plus faţă de termenul la care am organizat alegerile e o zi pierdută pentru România, iar majoritatea PSD mai face câte un rău României aproape în fiecare zi de activitate parlamentară. Numai săptămâna trecută iar au adoptat o serie de legi, au dat sporuri pentru o mulţime de angajaţi în sectorul public - acela de 15%, spor de condiţii deosebite - l-au generalizat, au stabilit ei cum creşte indicele social de referinţă şi au legat salariul minim de indicele social de referinţă cu trei ani de zile de acum înainte. Nu mai vorbesc de toate celelalte legi care practic duc România spre incapacitate de plată. O asemenea iresponsabilitate din partea unor grupuri parlamentare dominate de PSD, cum s-a manifestat în ultimele trei luni, nu a mai existat", a declarat Orban la un post de televiziune.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Alegeri SUA 2020. Oamenii care prezic aproape mereu viitorul președinte al Statelor Unite
Alegeri SUA 2020. Oamenii care prezic aproape mereu viitorul președinte al Statelor Unite

Cetățenii din comitatul Vigo, situat în statul american Indiana, au prezis viitorul președinte al Statelor Unite în fiecare an începând din 1888, excepție făcând doar două scrutinuri.

Cum ar putea arăta componenţa viitorului Parlament. Scorurile preconizate pentru cele mai mari partide
Cum ar putea arăta componenţa viitorului Parlament. Scorurile preconizate pentru cele mai mari partide

Alegeri parlamentare 2020. Alegerile parlamentare din 6 decembrie vor schimba componenţa actualului Parlament, iar odată cu aceasta se vor modifica şi majorităţile din cele două Camere.

Elena Băsescu va candida la alegerile parlamentare 2020: „Am decis să accept candidatura”
Elena Băsescu va candida la alegerile parlamentare 2020: „Am decis să accept candidatura”

Fostul europarlamentar Elena Băsescu, fata cea mică a fostului preşedinte al României Traian Băsescu, va candida la alegerile parlamentare pe lista Partidului Mişcarea Populară Constanţa, urmând să se regăsească pe primul loc la Camera Deputaţilor.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.