„S-a zguduit pământul. Lumea era speriată”. Martorii au povestit șocați cum au simțit explozia puternică din Costinești

×
Codul embed a fost copiat

Este alertă în cea mai aglomerată stațiune de pe litoralul românesc, Costinești. Acolo, în zona digului, s-a produs dimineață o explozie puternică. Turiștii aflați la plajă s-au speriat, iar salvamarii au sunat imediat la 112.

O ipoteză ar fi ca a explodat o mină marină aruncată de valuri spre stabilopozi. Forțele Navale și Poliția investighează incidentul, insa deocamdata nu pot confirma, dar nici infirma aceasta varianta. Totuși, au trimis in larg ambarcațiuni speciale, după ce a fost semnalată o mină. Explozia a avut loc, potrivit martorilor, în jurul orei 9 și 10 minute.

Potrivit martorilor, deflagrația a ridicat în aer o coloană de apă de circa șapte metri.

Locul exploziei se afla la câteva zeci de metri de un hotel, în dreptul digului din Costinești, într-o zonă unde pe malul mării sunt bucăți mari de rocă, și la o sută de metri de plaja cu nisip, unde sunt sezlonguri și turiști in numar mare.

Femeie: „S-a auzit o bubuitură foarte puternică și apoi apa s-a ridicat foarte tare așa în sus.”

Citește și
Mina Costinesti
Explozie în mare, la Costineşti. ISU: „Posibil să fie o mină marină”. Forțele Navale, în alertă
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Femeie: „Efectiv a explodat și s-a văzut un fum și praf gri.”

Nicu Serafim, șef Serviciu Salvamar Costinești: „Și s-a zguduit pământul.”

Reporter: La ce distanță erați dumneavoastră?

Nicu Serafim, șef Serviciu Salvamar Costinești: „Deci, să zic la o sută și ceva de metri. Chiar lângă mal aproape, așa a explodat, și pietre aruncate și apă multă.”

Momentul ar fi fost surprins si de camerele de supraveghere ale hotelului, însă imaginile nu au fost făcute publice. Proprietarul unității de cazare vorbeste despre o mină care ar fi explodat.

Paul Chiriță, reprezentant hotel: „Mina s-a lovit de stâncile din capătul plajei și a explodat.  Imaginile sunt luate de organele de poliție, a fost în apă, a fost bubuitură înfundată.”

Un turist de 18 ani din București a cerut ajutor la SMURD după explozie.

Silviu Preda, SMURD Constanța: „Acuza un țiuit la urechea drepta, a spus că nu dorește transportul la spital.”

Locul a fost izolat de polițisti care au căutat urme ale dispozitivului care a provocat deflagrația. Căutări s-au făcut și pe mare pentru că - potrivit Forțelor Navale - în larg a fost semnalată, în aceeași zonă, o a două mină care plutește în derivă.

Scafandrii EOD dar și polițiștii Gărzii de Coastă verifică zona însă misiunea lor este extrem de grea pentru că marea este foarte agitată și valurile sunt foarte mari.

Corneliu Pavel, purtător de cuvânt Forțele Navale Române: „Încă nu avem date despre rezultatele investigațiilor lor.”

Reporter: Ce caută scafandrii acum?

Corneliu Pavel, purtător de cuvânt Forțele Navale Române: „Posibile resturi ale unei mine sau ale obiectului care a explodat acolo, dacă a fost o explozie, încă nu știm, nu avem date certe, nu avem cum sa confirmăm sau sa infirmăm.”

După-amiază, un puitor de mine și un elicopter PUMA NAVAL au verificat litoralul de la Constanța până la Mangalia - ca să depisteze posibile corpuri explozibile.

Forțele Navale au verificat și un apel primit la 112 in urma caruia un turist anunța că a observat o mină în zona digului din Mangalia. Obiectul raportat s-a dovedit în acest caz un buștean mai mare.

Toată lumea este în alerta și pentru că marți este ziua Marinei Militare si sunt programate festivitati.

Corneliu Pavel, purtător de cuvânt Forțele Navale Române: „Fiecare echipaj de la navele din dispozitiv execută cercetare vizuală, avem și la bordul navelor pentru timp de noapte așă că sperăm să nu fie nicio problemă care sa ne împiedice mâine să ne desfasurăm activitatea, aici, pe faleza din Constanța.”

De la începutul războiului din Ucraina, în apele românești ale Mării Negre au fost descoperite 5 mine marine. Toate au fost detonate controlat.

Căutările și cercetările continuă și la această oră la Costinești. Scafandri EOD, polițiștii Gărzii de Coastă și jandarmii verifica zona în care a avut loc explozia în această dimineață si cauta eventuale resturi ale minei marine sau ale dispozitivului care ar fi explodat.
 
De altfel, puitorul de mine, viceamiral Constantin Bălescu, a plecat de aici din portul Constanța și alături de un elicopter PUMA Naval patrulează zona costieră pana la lasarea intunericului.
 
Toate echipajele navelor în rada Portului Constanța execută cercetare vizuală si acum, dar si la noapte, asta pentru ca marți totul să fie în regulă și în siguranță la Ziua Marinei.
 
Zeci de mii de oameni sunt așteptați marți pe faleza cazinoului din Constanța la Ziua Marinei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
O mină marină ar pluti în derivă în zona Costinești. Decizie de urgență luată de Forțele Navale Române
O mină marină ar pluti în derivă în zona Costinești. Decizie de urgență luată de Forțele Navale Române

Autoritățile române au anunțat, luni dimineață, că în zona stațiunii Costinești a fost semnalată o mină care ar pluti în derivă.

Explozie în mare, la Costineşti. ISU: „Posibil să fie o mină marină”. Forțele Navale, în alertă
Explozie în mare, la Costineşti. ISU: „Posibil să fie o mină marină”. Forțele Navale, în alertă

Autorităţile din Constanţa intervin, luni, după o explozie produsă în zona digului din faţa Hotelului Forum din Costineşti. Forţele Navale Române cercetează zona, după ce s-a semnalat faptul că o a doua mină marină ar pluti în zonă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.