Papa Francisc a părăsit România. La finalul vizitei istorice, Papa a făcut o plecăciune și i-a binecuvântat pe oameni

×
Codul embed a fost copiat

Duminică a fost cea de a treia - şi ultima - zi a vizitei istorice pe care Papa Francisc a făcut-o în România.

În toate locurile unde a fost până acum, a adus bucurie şi credinţă, dar a stârnit şi admiraţie.

În ultima zi, la Blaj, Papa Francisc i-a beatificat pe cei şapte episcopi greco-catolici martiri, în cadrul Sfintei Liturghii care a avut loc pe Câmpia Libertăţii din Blaj în prezenţa a o sută de mii de credincioşi. 

Apoi, Papa Francisc s-a întâlnit cu credincioșii romi, cărora le-a cerut scuze pentru felul în care au fost tratați.

La plecarea spre Roma, pe Aeroportul din Sibiu au fost prezenți Klaus Iohannis și Carmen Iohannis.

Citește și
Papa Francisc in Romania
De ce a ales Papa Francisc să meargă la Blaj în ultima zi a vizitei sale în România
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Papa Francisc în România. Cronologia evenimentelor de duminică - LIVE TEXT:
 

17.40 Suveranul Pontif a plecat din România spre Roma, cu o aeronavă Tarom.

Înante de a se urca în avion, Papa Francisc a făcut o plecăciune și i-a binecuvântat pe oameni.

Klaus Iohannis și Carmen Iohannis l-au salutat pe Papă și au rămas pe pistă până când avionul a decolat.

17.19 Papa Francisc a ajuns pe Aeroportul din Sibiu, pentru ceremonia oficială de rămas bun, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.

16:35 "Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, traseul de deplasare al Sanctităţii Sale spre aeroportul din Sibiu s-a modificat, fiind ales planul de rezerva, pe cale rutieră, fiindu-i asigurate toate măsurile specifice de securitate. Schimbarea planului nu va afecta programul anunţat iniţial", a anunţat Comitetul Interministerial pentru Securitate "Vizită Papa Francisc 2019".

16:15 Peste 2.000 de sibieni îl aşteaptă, duminică, pe Papa Francisc să sosească de la Blaj pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, de unde va pleca spre Vatican, la încheierea vizitei de trei zile în România.

Majoritatea sunt catolici, însă sunt şi mulţi ortodocşi, printre ei numărându-se şi preoţi.

"Consider că este un eveniment într-adevăr ecumenic, care nu face altceva decât să adune pe creştini, ca să iasă la iveală adevărurile de credinţă, în care trebuie cu toţi să năzuim, că fără Dumnezeu nu se poate face nimic. Sibiul este un oraş ecumenic, recunoscut nu doar de acum. Sibiul are multe din cultele religioase şi chiar săptămâna viitoare sau peste două săptămâni sunt aşa-numitele zile de rugăciune pentru pacea şi liniştea lumii", a declarat preotul creştin ortodox Mihai Sămărghiţan, consilier judeţean.

Întrebat dacă speră în unificarea Bisericii, preotul sibian a spus: "Asta numai Dumnezeu ştie, asta nu ţine de om. Speranţa este cea care moare ultima. Noi ne dorim din toată inima, Biserica să se aşeze la locul ei pentru a realiza ceea ce Dumnezeu vrea - ca toţi să fim una".

Papa Francisc este aşteptat şi de dansatorii de la "Junii Sibiului".

16:00 Papa Francisc a cerut iertare, în numele Bisericii, comunităţii rome de la Blaj, pentru momentele, de-a lungul istoriei, când aceştia au fost "maltrataţi", "segregaţi" sau priviţi "într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel". Detalii, AICI.

Suveranul Pontif a spus că pleacă din România "îmbogăţit": "Am venit în această ţară frumoasă şi primitoare ca pelerin şi frate, pentru a trăi diferite întâlniri. Iar acum mă întorc acasă îmbogăţit, luând cu mine locuri şi momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele şi vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulţumesc şi vă duc cu mine! Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugaţi pentru mine!"

13:30 Ceremonia de beatificare s-a încheiat. Papa a transmis un mesaj despre moştenirea lăsată românilor de cei 7 martiri.

12:15 Cei şapte episcopi greco-catolici martiri beatificaţi, duminică, au lăsat poporului român o "preţioasă" moştenire, ce poate fi sintetizată în două cuvinte - libertate şi milostivire, a transmis Papa Francisc, în faţa a zeci de mii de persoane, care au participat la Sfânta Liturghie oficiată pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. "Voi aţi suferit din cauza discursurilor şi acţiunilor bazate pe discreditare, care duceau până la expulzarea şi la distrugerea celui care nu putea să se apere şi reduceau la tăcere vocile disonante", a spus Papa Francisc.

Suveranul Pontif a subliniat că, în faţa persecuţiei "neîndurătoare" din partea regimului, cei şapte episcopi au dat dovadă de o credinţă şi de o iubire "exemplare" pentru poporul lor.

"Cu mare curaj şi cu tărie interioară, au preferat să sufere o dură detenţie şi orice fel de tortură decât să îşi renege apartenenţa la iubita lor Biserică. Aceşti Păstori, martori ai credinţei, au recâştigat şi au lăsat poporului român o preţioasă moştenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate şi milostivire", a afirmat Papa Francisc. 

12:00 160 de membri ai clerului greco-catolic participă la ceremonie. În public se află însă mulţi alţi clerici şi chiar muftiul cultului musulman din România

11:15 Ceremonia de la Blaj a început. Cine sunt cei 7 episcopi care vor fi beatificaţi duminică de Papa Francisc

10:57 Papa a ajuns la Blaj, pe Câmpia Libertăţii

 

10:45 La Blaj sunt în acest moment circa 100.000 de pelerini, potrivit estimărilor oficiale

10:32: Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” precizează ca din cauza conditiilor meteo nefavorabile,  traseul de deplasare al Sanctitatii Sale s-a modificat, fiind ales planul de rezerva, pe cale rutiera. Papa Francisc s-a deplasat de la aeroportul din Sibiu la Blaj insotit de coloana oficiala. Schimbarea planului nu a afectat programul anuntat initial.

10:30 Preşedintele Iohannis şi soţia sa au ajuns pe Câmpia Libertăţii de la Blaj 

09:45 Suveranul Pontif a ajuns cu avionul la Sibiu, duminică, în ultima zi a vizitei sale în România. Potrivit estimărilor oficiale, la Blaj sunt în acest moment aproximativ 40.000 de pelerini

08:40 Jurnaliştii merg cu un avion separat pentru a ajunge mai devreme, papa va pleca în jurul orei 9 spre Sibiu. Între timp, autobuzul care duce presa internaţională a rătăcit drumul, deşi are escortă internaţională.

 07:30 Un oraş cochet, cu o încărcătură istorică puternică, Blajul devine astăzi un centru al creştinătăţii. În 1737, episcopul Inocenţiu Micu-Klein devine întemeietorul oraşului, după ce mută sediul episcopiei greco-catolice de la Făgăraş la Blaj. În decurs de zece ani construieşte o şcoală, o mănăstire şi o catedrală într-o zonă aproape pustie. Povestea Blajului o aflați aici!

07:00 Prima parte a călătoriei Papei va fi făcută cu avionul, iar Andreea Esca face parte din grupul de jurnalişti care îl vor însoţi la Blaj. La Blaj, pelerinii au început să se adune deja de la ora 6 dimineaţa.

Procedura de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi s-a derulat pe durata unui sfert de secol. Patru dintre episcopi au murit în închisorile din Sighet şi Gherla, mormintele acestora rămânând necunoscute, iar alţi trei au au fost îngropaţi, sub supravegherea Securităţii, în Cimitirul Bellu din Bucureşti.

De altfel, tronul pe care va sta Papa Francisc la Blaj, în timpul ceremoniei de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici, are "puternice semnificaţii spirituale şi simbolice", fiind din "lemn cules din arhitectura puşcăriilor de la Sighet si Gherla".

Pelerinii şi locuitorii din Blaj îl vor putea saluta şi vedea pe Papa Francisc în trei locuri din municipiu, pe Bulevardul Republicii, pe Câmpia Libertăţii şi în Piaţa 1848.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Papa Francisc, părinte pentru toți. Familie cu 11 copii, mesaj în fața Suveranului Pontif
Papa Francisc, părinte pentru toți. Familie cu 11 copii, mesaj în fața Suveranului Pontif

În faţa Palatului Culturii din Iaşi, zeci de mii de oameni l-au aşteptat în linişte pe Papa Francisc încă de la prânz.

De ce a ales Papa Francisc să meargă la Blaj în ultima zi a vizitei sale în România
De ce a ales Papa Francisc să meargă la Blaj în ultima zi a vizitei sale în România

În cea de-a treia zi şi ultima a unei vizite apostolice încărcată de emoţie şi simboluri, Papa Francisc se va afla duminică la Blaj.

Singurul pelerin care a rezistat să parcurgă drumul Budapesta - Șumuleu Ciuc pe jos
Singurul pelerin care a rezistat să parcurgă drumul Budapesta - Șumuleu Ciuc pe jos

Credincioşii care au acoperit, sâmbătă, umăr la umăr dealul de la Șumuleu Ciuc şi-au plecat capul în faţa Sfântului Părinte. Unii dintre ei au ajuns chiar pe jos de la zeci de kilometri distanţă prin noroi şi ploaie într-un pelerinaj autentic.

Papa Francisc a purtat veșminte create de un designer român, la slujba de la Șumuleu
Papa Francisc a purtat veșminte create de un designer român, la slujba de la Șumuleu

Cea de-a doua zi a vizitei Papei Francisc, în România a fost încărcată de semnificaţia Sfintei Liturghii slujite la Șumuleu-Ciuc, în fața unei mulţimi de aproape 100 de mii de suflete.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.