Vânzările de produse vegetale au explodat. Avertismentul nutriționiștilor: "Ajungem la niște ciudățenii alimentare"

×
Codul embed a fost copiat

Industria produselor de origine vegetală este într-o permanentă dezvoltare care se simte puternic și în România.

Vânzările de produse care înlocuiesc laptele, carnea și brânzeturile de origine animală au crescut, la noi, cu 67%, din 2020 până acum, având în prezent o piață de 163,5 milioane de lei.

Însă, nutriționiștii ne recomandă să fim atenți la aceste produse, care pot conține mai multe grăsimi și mai puțini nutrienți.

Laptele de origine vegetală reprezintă cea mai dezvoltată categorie de produse „plant based”. Vânzările băuturilor care înlocuiesc laptele au fost de 115,4 milioane de lei în 2022 și au continuat să crească și în acest an cu peste 10%. Iar vânzările produselor de origine vegetală care pot inlocui carnea au ajuns la 48,1 milioane de lei, în 2022, arată statisticile prezentate de „Good Food Institute Europe”.

De altfel, în ultimii ani s-a dezvoltat o industrie a produselor „plant based” care le înlocuiesc pe cele lactate sau din carne. Avem tot mai multe alternative vegetale pentru salam, cârnați, burger sau chiar mititei, toate pe bază de plante.

Citește și
lactate
Ce alimente nu vor mai putea fi etichetate ”Produs Românesc”. Apar noi reguli de vânzare a laptelui
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Reprezentant Sezamo: "Avem peste 400 de produse înlocuitoare de carne, lactate sau mezeluri de la 40 de branduri. Clienții noștri au apreciat, de la bun început, această categorie și regăsim în unul din trei coșuri cel puțin un produs plant based".

Doar că nutriționiștii ne îndeamnă să fim atenți la produsele de origine vegetală. De cele mai multe ori, acestea conțin conservanți și aditivi pentru a fi asemanatoare cu cele de origine animală.

Mihaela Bilic, medic nutriționist: "Sunt o mulțime de produse pe care industria alimentară ni le oferă ca să imite preparatele de origine de animală. Ajungem la niște ciudățenii alimentare, șnițel sau cașcaval vegetal, lucrurile acestea se îndepărtează de ingredientele din natură. Pentru ca industria alimentară să poată da formă și gust unor astfel de produse, e nevoită să aducă din exterior tot felul de substanțe chimice. O dată vorbim de emulsifiant și de substanțe care să lege ingredientele între ele, apoi o mulțime de conservanți și de agenți care să potențeze gustul. În final, de multe ori, nici nu faci diferența între cel clasic și cel vegetal. În plus, grăsimea înlocuiește nutrienții și proteinele".

Ce conțin produsele vegetale

Avem un pate vegetal simplu care conține, printre altele, un agent de îngroșare numit caragenan, pe care, la o simplă căutare pe Internet, îl găsim și sub denumirea de E407. Pateul mai conține eritorbat de sodiu, E316 și un colorant numit carmin, E120.

De curând, a intrat în vigoare o lege care obligă producătorii și magazinele să amplaseze aceste produse pe rafturi separate. De asemenea, laptele din soia sau migdale trebuie să fie redenumit „băutură pe bază de plante”.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Postul Crăciunului a început. Vânzările de produse vegetale se dublează în această perioadă
Postul Crăciunului a început. Vânzările de produse vegetale se dublează în această perioadă

A început postul Crăciunului, moment de cumpătare, reflecție și rugăciune. Dar şi o perioadă în care creştinii se abţin de la aşa numitele mâncăruri ''de dulce''.

Ce alimente nu vor mai putea fi etichetate ”Produs Românesc”. Apar noi reguli de vânzare a laptelui
Ce alimente nu vor mai putea fi etichetate ”Produs Românesc”. Apar noi reguli de vânzare a laptelui

Lactatele nu vor mai putea fi etichetate ”Produs Românesc” decât dacă sunt produse din materii prime obținute 100% în ferme din România, în timp ce produsele cu adaos de grăsimi vegetale vor fi etichetate și vândute separat.

 

Pericolele din Postul Paștelui. Sfaturile nutriționiștilor pentru cei care țin post
Pericolele din Postul Paștelui. Sfaturile nutriționiștilor pentru cei care țin post

Credincioşii care ţin postul Paştelui sunt sfătuiţi să-şi aleagă alimentele cu atenţie. Nutriţioniştii susţin că unele produse vegetale din magazine sunt pline de zahăr şi aditivi şi nu oferă niciun aport nutritiv ogranismului.

Cat de mult fier are de fapt spanacul. Greseala pe care o fac toti vegetarienii in alimentatie
Cat de mult fier are de fapt spanacul. Greseala pe care o fac toti vegetarienii in alimentatie

Organismul absoarbe fier din vegetale in proportie de doua pina la cinci procente. In cazul fierului din produse de origine animala, in schimb, merge pana la pragul de 50 la suta. Este indispensabil sangelui uman.

Nu abuzati de produse vegetale super-procesate in post. Contin aditivi alimentari
Nu abuzati de produse vegetale super-procesate in post. Contin aditivi alimentari

Aditivii alimentari compromit regula numarul 1 a postului, aceea de a curata organismul. Afla care este cel mai echilibrat regim alimentar in aceasta perioada de la specialistii invitati la "Ce se intampla, doctore?".

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.