Alegerile în USR-PLUS intră în turul al doilea. Cioloş a obţinut cele mai multe voturi

×
Codul embed a fost copiat

În plină criză politică, membrii USR-PLUS își aleg viitorul președinte, iar rezultatele primului tur sunt surprinzătoare. Dacian Cioloș conduce în preferințele votanților, iar fostul vicepremier, Dan Barna, este pe locul doi. 

Conform rezultatelor primului jur, Dacian Cioloș a obținut 46% dintre voturi, Dan Barna 43,9%, iar Irineu Ambrozie Darău 10,1% dintre voturi. 

În total, dintre cei 44.114 de membri cu drept de vot au votat 32.815.

 

"Suspansul continuă", a declarat Barna, în timp ce Dacian Cioloș recunoaște că nu s-a așteptat să iasă în frunte. Urmează turul al doilea.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Pentru șefia USR PLUS au intrat în cursă cei doi copreședinți ai alianței - Dan Barna și Dacian Cioloș, dar și un al treilea candidat, Irinieu Darău, un senator în vârstă de 34 de ani susținut de primarul Brașovului. A primit 3.300 de voturi, deși se estima că va avea cel mult o mie.

Dan Barna, co-președinte USR PLUS: "Era o incertitudine cât va lua cel de-a treilea candidat, iată avem un tur doi, povestea merge mai departe, suspansul continuă, e USR PLUS așa cum suntem de 5 ani în România"

Un tur doi al alegerilor nu îl avantajează pe Dan Barna. Voci din interiorul formațiunii susțin că îl vor costa deciziile luate în cele 9 luni de guvernare, dar și nemulțumiri vechi, cum ar fi cea legată de îndepărtarea lui Nicușor Dan. Membrii dezamăgiți de Barna s-ar fi orientat către al treilea candidat și nu l-ar susține pe fostul vicepremier în turul 2.

Dan Barna, copreședinte USR PLUS: "Nu știu dacă prezența mea de la guvernare și din coaliție m-a ajutat sau nu, e un stil de leadership pe care mi l-am asumat".

Cu 700 de voturi în plus, Dacian Cioloș a susținut ieșirea USR PLUS de la guvernare și se pare că această retorică l-a avantajat.

Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS: "Nu m-am așteptat la acest rezultat, nu m-am aștepta să avem atât de mulți colegi care votează".

Cât despre ascensiunea lui Irineu Darău, considerat un apropiat de-al lui Dacian Cioloș, el ar fi fost propulsat de criticile pe care tânărul le-a adresat conducerii partidului.

Irineu Darău, senator USR PLUS: "Nu susțin pe niciunul dintre cei doi, că nu au fost în stare să apere principiile".

Votul pentru turul doi se va desfășura pe parcursul săptămânii viitoare, iar în weekend-ul următor este programat congresul USR PLUS.

 

 

Prima reacție a lui Barna 

 

"Suspansul continuă încă. USR PLUS este un partid viu. Am putut organizat un scrutin de o asemenea anvergură online. Vreau să le mulțumesc susținătorilor tuturor celor trei candidați. Urmează evident un al doilea tur în care mă voi concentra să transmit cât mai clar viziunea mea. Participarea de peste 75% arată cât de solidar și angajat este acest partid în luarea unei decizii. Sper să fie un etalon pentru perioada următoare. Rezultatul confirmă că USR PLUS este un partid pe bune. Între mine și Cioloș este o diferență de 700 de voturi. Fiecare membru al partidului contează în decizia finală. Ne așteptam că rezultatul să fie în jur de la 48-50. Suspansul continuă", a spus Dan Barna.

Și Dacian Cioloș a transmis un mesaj, după rezultatul alegerilor. 

"Aș vrea să vă mulțumesc pentru voturile voastre, indiferent de persoana pe care ați ales să o votați pentru funcția de președinte al USR PLUS. Este impresionantă participarea și, prin numărul de membri care au votat, suntem un exemplu pentru ceea ce înseamnă să faci politică în România și ce înseamnă implicarea reală. Este un exercițiu de democrație și implicare decent și onest pentru care meritați felicitări și mulțumiri

Am putea spune că este o victorie a normalității modul în care s-au desfășurat votul și procesul electoral, dar îmi doresc să nu ne mai bucurăm de normalitate de parcă ar fi o excepție. Rolul nostru în politică ar trebui să fie acela de a asigura normalitatea în fiecare zi, de a nu mai permite aventuri politice și excese, pariuri și riscuri nejustificate. De aceea nu vreau să cataloghez acest prim tur ca pe o victorie sau orice altceva care ar părea că e rezultatul unui război. Este o competiție fără miză personală, este o alegere pentru viitorul partidului nostru, un vot pentru un USR PLUS mai bun și mai capabil să ofere societății românești o șansă la o viață decență și normală, la prosperitate și bucurie", a scris el pe Facebook.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”

O rupere a coaliției PSD-PNL ar fi o greșeală, crede președintele liberal Nicolae Ciucă în contextul alegerilor care se apropie, și ar determina o guvernare care să nu mai fie stabilă.

Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”
Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”

Mircea Geoană crede că sondajele de opinie arată „nevoia de o schimbare mai profundă în România". Secretarul general adjunct al NATO a ținut astfel să-i dea replica premierului Marcel Ciolacu, după o declarație a acestuia.

Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”
Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, duminică, la Botoşani, că este "tot mai aproape de a lua o decizie" cu privire la revenirea sa în politica românească şi la o eventuală candidatură la Preşedinţia României.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.