The Guardian menționează România printre țările lumii care „erodează” dreptul la avort. Ce arată statisticile

AVORT
Shutterstock

The Guardian a menționat România ca fiind una din țările lumii care „erodează” dreptul la avort.

Prestigiosul cotidian britanic a avertizat că femeilor din România le este din ce în ce mai greu să aibă acces la „dreptul lor legal la avort, doctorii refuzând să le ofere serviciul”.

Jurnaliștii din Marea Britanie au mai menționat și Polonia, despre care au spus că „accesul la avort este extrem de restricționat”. Deși polonezii permit avortul în caz de viol, incest sau risc pentru sănătatea femeilor, în realitate „este dificilă obținerea unui avort legal”, cauzând moartea mai multor femei și doar cinci avorturi făcute din motiv de viol într-un singur an, conform publicației.

În Andorra, Malta și Vatican, avortul e „complet ilegal”

Dezvăluirile făcute de The Guardian vin în contextul în care Radio Europa Liberă a relatat săptămâna trecută că fetele și femeile din Ucraina care au fost violate de soldați din Rusia și au rămas însărcinate întâmpină dificultăți în obținerea unui avort în țările în care s-au refugiat: Polonia, România și Ungaria.

Printre țările europene care restricționează dreptul la avort, The Guardian a mai menționat doar Andorra, Malta și Vatican, unde avortul este „complet ilegal”.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Articolul vine în contextul în care și Statele Unite ar putea reveni la situația dinaintea anului 1973, când fiecare stat SUA era liber să interzică avortul.

Dreptul la avort în jurul lumii și pedepsele suferite de femei

Deja în jurul lumii, 24 de țări interzic avortul din orice motiv, iar 37 îl permit doar în cazul în care viața mamei este în pericol. Acest lucru le determină pe multe femei să caute alternative riscante pentru a putea avorta, conducând astfel la 47.000 de decese anual și cinci milioane de spitalizări cauzate de complicații. Iar datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că interzicerea avortului prin lege are un efect foarte mic asupra reducerii numărului de avorturi.

The Guardian a menționat El Salvador, Nicaragua, Honduras, Egipt, Republica Democratică Congo, Senegal, Laos și Filipine printre țările care au făcut avortul ilegal în orice circumstanță.

De asemenea, cotidianul precizează ca Brazilia a introdus legi noi sub președintele de extremă dreaptă Jair Bolsonaro, care cer medicilor să informeze poliția dacă victimele violurilor cer avort, întrucât țara permite procedura doar în cazul violurilor, defectelor severe ale fetusului și a riscurilor pentru sănătatea mamei.

În Senegal, 19% din prizionierele din Senegal în 2015 au fost încarcerate pentru avort sau infanticid.

Și în Filipine, femeile care fac avort riscă șase ani de închisoare.

Situația în România: Discrepanțe de preț și motive de refuz al întreruperilor de sarcină 

În România, un raport de cercetare al Centrului Filia, o organizație non-profit împotriva inegalităților de gen, a dezvăluit situația avortului în perioada ianuarie-mai 2021.

Raportul, intitulat „Refuzul la efectuarea avortului la cerere în România” a arătat că din 171 de spitale, 69 au transmis că nu fac avorturi deloc, 59 fac întreruperi de sarcină la cerere, iar nouă fac avort medicamentos.

Dintre cei 802 medici specialiști în obstretică-ginecologie de la aceste spitale, doar 275 fac întreruperi de sarcină la cerere.

Totodată, prețul unei întreruperi de sarcină în aceste spitale pornește de la 60 de lei și ajunge la 780 lei, pentru aceeași procedură.

Centrul Filia a spus că 51 de spitale au „invocat motivele religioase ca principal motiv de refuz al medicilor”, 20 au oferit motive de natură etică sau morală, iar nouă au blamat pandemia Covid-19.

CITEȘTE ȘI: Europa Liberă: Fetele și femeile violate în Ucraina întâmpină dificultăți în a face avort în Polonia, România și Ungaria

O fetiță acuză că a fost violată de un grup de bărbați, iar mai apoi de polițistul la care venise să depună plângere

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.