Steagul Ucrainei, fluturat la Marșul de Comemorare al Holocaustului la lagărul nazist Auschwitz. GALERIE FOTO

×
Codul embed a fost copiat

Steagul Ucrainei a fost fluturat la „Marșul celor vii“ la Auschwitz, pentru a susține țara invadată de Rusia cu ocazia Zilei de Comemorare a Holocaustului.

Gestul de la lagărul de concentrare din Polonia a venit în sprijinul Kievului astăzi, după ce președintele rus Vladimir Putin a justificat invazia Ucrainei în februarie prin dorința de a „denazifica“ țara vecină.

Însă supraviețuitorii Germaniei naziste au arătat suport pentru Ucraina cu ocazia marșului annual care amintește de genocidul evreilor, la care au participat și refugiați ucraineni, conform Daily Mail.

Alte argumente care contrastează acuzațiile de nazism îndreptate către Ucraina

Alte argumente care au contrastat cu acuzațiile de la Kremlin legate de faptul că Ucraina ar fi o țară nazistă constau în faptul că președintele Ucrainei Volodimir Zelenski este evreu.

De asemenea, armata rusă a fost acuzată de crime de război, inclusiv „lagăre de filtrare“ în Mariupol, unde civilii sunt interogați, iar unii sunt uciși, conform raporturilor citate de publicația britanică.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Totodată, Rusia a fost acuzată că ar fi bombardat memorialul Holocaustului „Babyn Yar„ din Kiev, aflat într-un loc unde s-a petrecut unul dintre cele mai mari masacre ale evreilor în timpul Holocaustului.

Doi supraviețuitori ai perioadei naziste, în vârsta de 96 și 91 de ani au murit în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în ultimele două luni, ca urmare a bombardamentelor, respectiv a lipsei de căldură și apă.

Ce au spus 100 de supraviețuitori care rezintă evrei din toată lumea

Într-un video publicat joi cu ocazia Zilei de Comemorare a Holocaustului în Israel, cunoscută sub numele de Yom HaShoah, 100 de supraviețuitori care reprezintă evrei din toată lumea au rugat omenirea să evite repetarea ororilor trecutului.

Aceștia au spus într-un comunicat: „Este atât de important să ne oprim și să reflectăm. Lumea este plină de conflicte: de la pandemie la criza care se întâmplă în Ucraina.“

Supraviețuitorii au adăugat însă că a acționa este mai important decât a ne aminti.

„Cu toții putem să acționăm în felul nostru și să alegem să nu lăsăm istoria noastră colectivă să se repete. Noi toți am supraviețuit Holocaustului. Noi suntem amintirea faptului că ura care nu este trasă la răspundere poate conduce la acțiune, iar acțiunea la genocid. Acum puțin peste 75 de ani, o treime din evreii lumii au fost omorâți sistematic.“ au mai spus ei.

Comunicatul a adăugat: „Printre aceștia, peste 1.5 milioane de copii au fost omorâți în numele indiferenței, intoleranței, urii. Ură pentru ce stârnea frică. Ură pentru ce era diferit. Trebuie să ne amintim trecutul sau va deveni viitorul. De Ziua Comemorării Holocaustului, rugăm lumea să ne susțină și să își amintească.“

Israel a comemorat Holocaustul prin Yom HaShoah

Joi dimineață, sirenele au răsunat în Israel, iar țara întreagă s-a oprit pe loc, într-un ritual anual în onoarea celor șase milioane de evrei uciși în timpul Holocaustului.

Israelul a fost fondat în 1948 ca un sanctuar pentru evrei în urma Holocaustului.

Aproximativ 165.000 de supraviețuitori mai trăiesc în Israel, o populație în scădere care este onorată pe scară largă, dar care se luptă cu sărăcia.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.