Se îndreaptă lumea către un război nuclear „accidental”? Ce spune consilierul pentru Securitate Națională al Marii Britanii

razboi nuclear
IMAGO

Consilierul pentru Securitate Națională al Marii Britanii avertizează asupra unui război din cauza întreruperii comunicării dintre Occident, Rusia și China.

Occidentul s-ar putea implica „accidental” într-un război nuclear cu Rusia sau China, potrivit consilierului pentru Securitate Națională al Regatului Unit, Stephen Lovegrove, conform Al Jazeera.

Stephen Lovegrove consideră că aceste canale de comunicare dintre Occident și rivalii săi s-au erodat, invocând invazia Ucrainei de către Rusia, ca exemplu cel mai clar al acestei defalcări.

Consilierul a mai precizat că acest conflict este doar începutul unui concurs mai amplu pentru un succesor al ordinii internaționale post-Război Rece.

Ce este necesar pentru a restabili securitatea globală?


Sir Stephen Lovegrove, în vârstă de 55 de ani, a spus că eroziunea canalelor ușilor din spate a dus la o șansă crescută de escaladare accidentală a unui război, conform The Guardian.

Citește și
Avionul Apocalipsei
VIDEO. Avionul „Apocalipsei” al lui Putin a fost văzut zburând în apropiere de Moscova
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Într-un discurs la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, consilierul a precizat că deteriorarea comunicării dintre China și Rusia a creat un risc mai mare de „escaladare rapidă la conflictul strategic”.

Cele două blocuri monolitice ale Războiului Rece ale URSS și NATO – deși nu fără denivelări alarmante – au reușit să ajungă la o înțelegere comună a doctrinei care este astăzi absentă”, a spus el. „Doctrina este opacă la Moscova și Beijing, darămite la Phenian sau Teheran”, a spus Stephen Lovegrove.

Lovegrove, care a fost numit în cel mai înalt rol de apărare al lui Whitehall în martie 2021, a adăugat: „În timpul războiului rece, am beneficiat de o serie de negocieri și dialoguri care ne-au îmbunătățit înțelegerea doctrinei și capacităților sovietice și invers. Acest lucru ne-a oferit un nivel mai ridicat de încredere că nu ne vom calcula greșit drumul către războiul nuclear”.

Astăzi, nu avem aceleași fundații cu alții care ne pot amenința în viitor, în special cu China. Aici, Regatul Unit sprijină cu fermitate discuțiile propuse de președintele Biden cu China ca un pas important”, a concis Lovegrove.

Joe Biden, președintele SUA, este de așteptat să aibă o discuție cu președintele Chinei, Xi Jinping, joi – prima lor conversație din martie – în încercarea de a atenua tensiunile din Taiwan.

Trupele taiwaneze s-au concentrat să lupte împotriva unei invazii, pe măsură ce tensiunile cu Beijingul s-au intensificat din cauza planurilor lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților SUA, de a vizita insula autonomă.

China insistă că Taiwan, care are propriul guvern ales democratic, este teritoriul său suveran și este hotărâtă să reunifice insula, prin forță, dacă este necesar. Anul trecut, Beijingul a testat o rachetă hipersonică care a înconjurat globul înainte de a lovi o țintă. China, Rusia și SUA dezvoltă și rachete hipersonice care călătoresc cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât sunetul și pot face manevre în aer.

Lovegrove a lăudat decizia Casei Albe de a relaționa cu China, dar a subliniat și riscurile progreselor tehnologice.

Avem îngrijorări clare cu privire la programul de modernizare nucleară al Chinei, care va crește atât numărul, cât și tipurile de sisteme de arme nucleare din arsenalul său”, a spus el.

Rusia a devenit prima țară care a folosit sisteme hipersonice în timpul unui război, când Moscova și-a desfășurat rachetele Kinzhal în Ucraina. Kremlinul susține că rachetele sunt capabile să transporte focoase nucleare.

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, a declarat într-un discurs la începutul acestei luni, că sprijinul occidental pentru Ucraina a declanșat cea mai gravă criză în relațiile dintre Rusia și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962.

În ciuda riscurilor crescute, Lovegrove a spus că o mare parte din arhitectura existentă rămâne „vitală”, cum ar fi convenția privind armele chimice și convenția privind armele biologice și cu toxine și tratatul privind neproliferarea armelor nucleare. Cu toate acestea, el a adăugat că realitatea este „că structurile actuale singure nu vor oferi ceea ce avem nevoie pentru a realiza un sistem modern de control al armelor”.

Ce spune consilierul despre războiul din Ucraina

Despre conflictul aflat în curs de desfășurare din Ucraina, fostul secretar permanent la Ministerul Apărării a spus: „Recent am depășit 150 de zile de când Putin a lansat acest război neprovocat, ilegal, aducând suferințe nespuse oamenilor nevinovați din Ucraina”.

Mă tem că acest conflict se potrivește unui model al Rusiei care acționează în mod deliberat și imprudent pentru a submina arhitectura de securitate globală. Acesta este un model care include anexarea ilegală a Crimeei, utilizarea armelor chimice și radiologice pe teritoriul Regatului Unit și încălcările repetate care au cauzat prăbușirea tratatului INF [forțe nucleare cu rază intermediară]. Și vom continua să tragem Rusia la răspundere pentru acțiunile sale destabilizatoare ca și comunitate internațională.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 157. Moscova acuză Kievul că a bombardat o închisoare din estul țării cu ajutorul sistemului HIMARS

zelenski
Zelenski acuză Rusia a comis o "crimă de război deliberată" prin bombardarea unei închisori din estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat bombardarea vineri a unei închisori în care au fost ucise peste 50 de persoane drept "crimă de război deliberată a Rusiei", după ce Moscova a acuzat forţele ucrainene de acest atac.

rusia, donbas
Marea Britanie susține că Rusia va organiza referendumuri în regiunile ocupate din sudul Ucrainei

Autorităţile instalate de Rusia în noile teritorii ocupate din sudul Ucrainei sunt sub presiune şi este posibil să facă pregătiri pentru a organiza referendumuri privind alipirea la Rusia mai târziu în acest an, informează Ministerul Apărării de la Londra

Josep Borrell
Josep Borrell: Foarte curând, Vladimir Putin va trebui să aleagă între arme și petrol pentru populația țării sale

Înaltul diplomat al UE, Josep Borrell, a respins afirmațiile potrivit cărora economia rusă nu a fost încă grav afectată de sancțiunile occidentale, în timp ce consumatorii europeni resimt deja impactul facturilor ridicate la electricitate.

Gazprom anunţă suspendarea livrărilor de gaz către Letonia. Ce motiv invocă Rusia
Gazprom anunţă suspendarea livrărilor de gaz către Letonia. Ce motiv invocă Rusia

Gigantul rus al gazului Gazprom a anunţat sâmbătă că a suspendat livrările de gaz către Letonia, pe fondul tensiunilor ruso-occidentale din cauza conflictului din Ucraina şi al sancţiunilor europene fără precedent împotriva Rusiei, relatează AFP.

 

anthony blinken, serghei lavrov
Lavrov, avertizat de Blinken: Lumea nu va recunoaşte niciodată anexarea vreunui teritoriu ucrainean de către Rusia

Secretarul de Stat american Antony Blinken anunţă că a purtat o discuţie ”deschisă” cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în care l-a avertizat că lumea nu va recunoaşte ”niciodată” anexarea vreunui teritoriu ucrainean de către Rusia.

cereale ucraina
Autorităţile libaneze sechestrează o navă sub pavilion sirian având la bord cereale ucrainene ''furate''

Un procuror libanez a ordonat sâmbătă sechestrarea unei nave sub pavilion sirian care a acostat într-un port din nordul Libanului având la bord cereale ucrainene „furate”, a indicat Ambasada Kievului la Beirut, potrivit AFP.

ucraina rusia
Ucraina: Bombardamente ruseşti în sud şi în est

Bombardamente ruseşti au lovit mai multe localităţi în sudul şi estul Ucrainei, provocând moartea unei persoane la Nikolaev şi distrugând o şcoală la Harkov, au anunţat sâmbătă autorităţile ucrainene, relatează AFP.

ucraina, rusia
Statul garantează protecţie şi sprijin pentru persoanele evacuate din regiunea Doneţk - Vereshchuk

Autorităţile ucrainene depun eforturi pentru a se asigura că toţi cetăţenii evacuaţi din regiunea Doneţk primesc locuinţe şi protecţie socială, a declarat, sâmbătă, Iryna Vereshchuk, potrivit Ukrinform.

Citește și...
Șeful agenției spațiale ruse: ”Război nuclear? Am distruge țările NATO într-o jumătate de oră”
Șeful agenției spațiale ruse: ”Război nuclear? Am distruge țările NATO într-o jumătate de oră”

Șeful agenției spațiale ruse Roskomos, Dmitri Rogozin, a declarat că, în cazul unui război nuclear, Rusia va distruge țările NATO într-o jumătate de oră, scrie Rzeczpospolita.

VIDEO. Avionul „Apocalipsei” al lui Putin a fost văzut zburând în apropiere de Moscova
VIDEO. Avionul „Apocalipsei” al lui Putin a fost văzut zburând în apropiere de Moscova

Avionul ”Apocalipsei” al lui Vladimir Putin, care îi permite președintelui rus să continue să conducă Rusia dacă izbucnește un război nuclear, a fost văzut zburând în apropeire de Moscova în ultimele zile, potrivit Daily Mail.

Serghei Lavrov: Rusia nu a încetat niciodată eforturile pentru evitarea unui război nuclear
Serghei Lavrov: Rusia nu a încetat niciodată eforturile pentru evitarea unui război nuclear

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia se angajează să lucreze pentru a preveni izbucnirea războiului nuclear, informează lefigaro.fr.

Simulare a unui atac nuclear asupra Europei la o televiziune de stat din Rusia. Rachetele ar lovi Berlinul în 106 secunde
Simulare a unui atac nuclear asupra Europei la o televiziune de stat din Rusia. Rachetele ar lovi Berlinul în 106 secunde

O televiziune de stat din Rusia, susținută de Kremlin, a simulat cât de repede ar suferi capitalele Europei lovituri nucleare dacă Vladimir Putin ar ordona un astfel de atac, spunând că nimeni nu ar supraviețui.

Cât de aproape sunt Rusia și Occidentul de un război nuclear. Avertismentul urmașei unui important lider al URSS
Cât de aproape sunt Rusia și Occidentul de un război nuclear. Avertismentul urmașei unui important lider al URSS

Rusia și Occidentul sunt mai aproape de un război nuclear decât în perioada Crizei Rachetelor Cubaneze, a avertizat strănepoata fostului lider rus Nikita Hrușciov.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.