Școlile rămân deschise până la pragul de infectare de 6 la mie, a decis Guvernul. S-a stabilit și ce se întâmplă ulterior

×
Codul embed a fost copiat

Școlile se vor deschide pe 13 septembrie și vor fi pline de elevi până la o rată de infectare de 6 cazuri la mia de locuitori. Autoritățile spun că nu vor să încurajeze cursurile online, atâta vreme cât există posibilitatea vaccinării.

 

Când pragul stabilit va fi depășit, profesorii vor mai putea intra la ore în clasă numai dacă sunt vaccinați, au trecut prin boală sau acceptă să fie testați o dată la 72 de ore. În caz contrar li se poate suspenda dreptul de a preda.

 

Creşele, grădiniţele şi şcolile vor rămâne deschise până în momentul în care se va atinge pragul de 6 cazuri la mia de locuitori, aşadar dispar scenariile verde, galben şi roşu. Când este depăşită această rată de infectare, planul este să facă ore online doar clasele 1 - 6 inclusiv, restul până la a 12-a, plus grădiniţele şi creşele să fie deschise.

Citește și
Elevi la școală
CNSU a permis continuarea studiilor cu prezenţă fizică la şcoală pentru elevii din anii terminali
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ioana Mihăilă: ''Am stabilt acest prag înalt pentru şcoli pentru că vrem să revenim cu afirmaţia că şcolile sunt importante şi că trebuie să rămână deschise până când se poate''.

Sunt reguli noi şi pentru profesorii nevaccinaţi.

Sorin Câmpeanu, ministrul educaţiei: ''Peste pragul de 6 la mie pentru acei colegi profesori care au avut posibilitatea să se vaccineze şi nu s-au vaccinat precum şi pentru colegii profesori care nu au trecut prin boală şi nu s-au vaccinat va exista posibilitatea testării la 72 de ore. Dacă nu s-au vaccinat şi nu doresc să se testeze fiind asigurată de DSP. Până la scăderea ratei de infectare sub 6 la mie să se odihnească puțin''.

Aşadar, pentru a putea preda în localităţile cu peste pragul de 6 cazuri la mia de locuitori, angajaţii din învăţământ trebuie să fie vaccinaţi, să fi trecut prin boala ori să facă teste la 3 zile. În caz contrar îşi vor lua concediu medical sau de odihnă pentru că nu vor avea voie la catedră. Scenarii au fost stabilite şi penrtu elevii care se pot infecta.

 


Florin Cîțu, premier: „Vreau ca anul acesta să înceapă cu prezenţă fizică, să rămână cu prezenţa fizică. Avem tot ceea ce ne trebuie ca anul acesta şcolar să începem cu prezență fizică, să rămânem cu prezenţă fizică. Să facem tot posibilul ca festivitățile de deschidere a anului școlar să fie cât mai aproape de normalitate, e complicat, dar am încredere că vom găsi cele mai bune soluţii , este un moment important în viaţa fiecărui elev şi vreau să ne bucurăm împreună de această zi”


Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Din această perspectivă am agreat, sub rezerva agreării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie, peste pragul de 6 la mie sigur că apar o serie de condiţii , aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidenţă beneficii pentru elevii şi profesorii care sunt vaccinaţi”.

Măsurile ulterioare atingerii pragului de 6 la mie

După atingerea pragului de șase la mie vor merge în continuare la cursuri preșcolarii, din creșe, grădinițe. Se discută însă la acest moment dacă și elevii de liceu vor merge la cursuri în condițiile în care localitatea lor atinge acest prag. În momentul în care un copil va fi depistat pozitiv, automat toți colegii lui vor fi testați, dacă toate testele vor fi negative, aceștia vor avea posibilitatea să rămână fizic la școală. Dacă unul din elevi nu se testează, automat toată clasa va trece în sistemul online, mai puțin elevii vaccinați, care vor putea să rămână la școală împreună cu profesorul lor, dacă și el este vaccinat.

În localitățile cu peste 6 la mie, dacă rămân deschise școlile, grădinițele și eventual liceul, și există profesori care nu s-au vaccinat, nu au trecut prin boală în ultimele trei luni și care refuză să se testeze la fiecare 72 de ore, nu vor mai avea ocazia să predea fizic la catedră, spune ministrul Sorin Cîmpeanu. Aceștia își vor lua fie concediu medical, fie concediu fără plată. Sunt aproximativ 120.000 de angajați din sistemul de învățământ care s-au vaccinat până în acest moment.

Masca de protecție rămâne obligatorie în continuare în interiorul unităților de învățământ, nu și afară, se va putea renunța la masca de protecție la orele de sport, dacă acestea au loc în interior, însă doar în localitățile în care pragul ajunge la 2 la mie.

Festivitățile de începere a anului școlar vor avea loc pe 13 septembrie, în condiții cât se poate de normale, însă toată lumea va purta mască de protecție, chiar dacă acestea se vor desfășura afară pentru că va fi aglomerat, iar o altă recomandare este să nu dureze foarte mult.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cum începe școala în 13 septembrie. Elevii vaccinați ar putea avea anumite avantaje
Cum începe școala în 13 septembrie. Elevii vaccinați ar putea avea anumite avantaje

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut precizări, joi, despre condițiile în care elevii vor începe în 13 septembrie anul școlar 2021-2022, în funcție de numărul cazurilor de infectare cu Covid-19.

CNSU a permis continuarea studiilor cu prezenţă fizică la şcoală pentru elevii din anii terminali
CNSU a permis continuarea studiilor cu prezenţă fizică la şcoală pentru elevii din anii terminali

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, vineri seară, că este permisă continuarea studiilor cu prezenţă fizică la şcoală pentru elevii din anii terminali, chiar şi în localităţile din scenariul roşu.

Cursuri suspendate 14 zile într-o școală și o grădiniță din București. Elevii vor învăța online
Cursuri suspendate 14 zile într-o școală și o grădiniță din București. Elevii vor învăța online

Cursurile cu prezența fizică au fost suspendate pentru 14 zile la o școală și o grădiniță din București, anunță Prefectura Municipiul București după ședința extraordinară a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.