Reacția TAROM după ce sindicaliștii au amenințat cu greva de la 1 decembrie

Tarom
Imago

Toate operaţiunile TAROM, inclusiv cele principale cu derulare prin flotă, respectiv serviciile de operare curse spre toate destinaţiile, vor continua să se deruleze în condiţii normale.

Data de 1 Decembrie marchează momentul de sărbătoare naţională pentru toţi românii, informează compania printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

Referitor la Legea nr. 296/ 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, TAROM, în calitate de companie deţinută de statul român, salută intenţia legiuitorului de a stopa risipa bugetară şi acţionează în mod firesc pentru susţinerea intereselor statului român de a administra o afacere competitivă în plan concurenţial, inclusiv prin proceduri legale care să conducă la exceptarea TAROM de la anumite prevederi ale legii anterior menţionate, se menţionează în comunicat.

"Consiliul de Administraţie al TAROM a avizat încă din 20 octombrie Memoriul de exceptare care a fost transmis şi se află în procedură firească de aprobare în Adunarea Generală a acţionarilor. Înţelegem dorinţa expansivă de comunicare şi acţiunea Sindicatului Unit Tarom de a depune propriul Memoriu, în paralel cu cel depus la Ministerul Transporturilor şi fundamentat oficial direct de către companie, pentru că anumite prevederi ale legii care vizează îndeosebi autorităţile şi instituţiile publice pot avea un altfel de efect asupra companiilor de stat care acţionează efectiv în pieţe concurenţiale. Suntem convinşi că statul român va acţiona mereu în interesul cetăţenilor săi, prin urmare nu avem îndoieli referitoare la faptul că, dacă vor fi aprobate excepţii fundamentate, se va regăsi pe această listă", a declarat Bogdan Popescu, directorul general al TAROM.

Membrii Sindicatului Unit TAROM (SUT) au atenţionat miercuri, printr-un comunicat, că începând cu data de 1 decembrie nu vor mai ridica niciun avion de la sol, dacă nu va fi exceptată compania de la prevederile Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare.

Citește și
tarom
Incident cu o cursă TAROM care avea destinaţia Paris. A fost amânată din motive tehnice
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"În situaţia în care TAROM nu va fi exceptată de la prevederile acestei Legi a "ruşinii naţionale" iar alte companii cu capital majoritar de stat, dar care nu lucrează neapărat într-o piaţă concurenţială vor fi exceptate, noi, membrii Sindicatului Unit TAROM (SUT), începând cu 1 decembrie 2023, piloţi, însoţitori de bord, mecanici de aviaţie, personal operativ de sol nu vom mai ridica niciun avion de la sol", se menţionează într-un comunicat al sindicatului.

În urma apariţiei "legii austerităţii", Sindicatul Unit TAROM a depus un Memorandum la Guvern şi la Ministerul Transporturilor de exceptare a companiei de la prevederile acesteia.

"Constatăm din presă, cu nesurprindere, că încă o dată domnul Grindeanu, ministru al Transporturilor, prin discutarea în Guvern a unui Memorandum de exceptare de la prevederile acestei legi a CFR Călători, CFR Marfă şi a Metrorex, a uitat de compania de aviaţie TAROM. Dorim să-l întrebăm şi pe această cale, că pe cea sindicală specificată de Legea 367/2022 nu doreşte să discute cu noi, de ce discriminează iar angajaţii companiei TAROM? Activitatea din aviaţie nu este interesantă pentru dumneavoastră domnule ministru?", arată sindicaliştii.

Ei au subliniat că au semnalat în Memorandum că prevederile Legii ar urma să instituie condiţii restrictive pentru TAROM, de natură să pună compania în inferioritate concurenţială, deoarece vor conduce la crearea unui cadru de funcţionare necompetitiv în raport cu operatorii privaţi din domeniu, într-un mediu concurenţial acerb şi complet liberalizat în ceea ce priveşte accesul pe piaţa serviciilor de transport aerian şi politicile tarifare. De asemenea, vor determina limitarea dezvoltării şi adâncirea unui deficit, deja existent, de personal specializat în cadrul companiei, împiedicând angajarea sau menţinerea personalului înalt specializat prin pachete salariale atractive în raport cu oferta din piaţa muncii şi gestionarea flexibilă a bugetului de salarii, în funcţie de necesităţile de operare, dar şi de fluctuaţiile manifestate pe piaţa muncii din domeniul aviaţiei comerciale.

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române - TAROM a fost înfiinţată în anul 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor, fiind membră a Alianţei SkyTeam din 25 iunie 2010.

Transportatorul Naţional al României deţine o flotă de 18 aeronave şi are în portofoliul său un număr de 70 de destinaţii operate cu aeronave proprii sau deservite de partenerii săi code share. Din anul 1993, TAROM este companie membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA).

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Sindicaliștii TAROM amenință cu greva. „Nu vom mai ridica niciun avion de la sol
Sindicaliștii TAROM amenință cu greva. „Nu vom mai ridica niciun avion de la sol"

Sindicaliștii de la TAROM amenință cu greva, dacă compania de stat nu va fi exceptată de prevederile legii austerității fiscale, explicând că nu se pot conforma pentru că lucrează „într-un mediu concurențial”, și oricum deja nu se aplică altor companii.

Incident cu o cursă TAROM care avea destinaţia Paris. A fost amânată din motive tehnice
Incident cu o cursă TAROM care avea destinaţia Paris. A fost amânată din motive tehnice

O cursă TAROM care urma să plece vineri dimineaţă spre Paris a fost amânată din motive tehnice.

Avioanele TAROM vor zbura la Tel Aviv doar la cererea MAE. Compania spune că până acum prețurile biletelor erau preferențiale
Avioanele TAROM vor zbura la Tel Aviv doar la cererea MAE. Compania spune că până acum prețurile biletelor erau preferențiale

Compania TAROM a precizat că, începând de joi, 12 octombrie, cursa regulată către şi dinspre Tel Aviv va fi suspendată temporar.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.