Război în Ucraina, ziua 59. Zelenski se întâlnește cu Blinken în ziua de Paște

Volodimir Zelenski
Profimedia

Război în Ucraina, ziua 59. ȘtirileProTV.ro v-a prezentat cele mai importante evenimente ale conflictului armat în format LIVE TEXT.

23-04-2022 22:28

Rușii ar urma să scrie

Conform unor înregistrări ale SBU, serviciul de informaţii al Ucrainei, rușii ar urma să scrie "Hristos a Înviat" pe bombele pe care urmează să le lanseze de în ziua de Paște

"Băieţii noştri pregătesc ouă de Paşte. Scriem pe obuze 'Hristos a înviat!'", ar fi zis rusul în timp ce vorbea cu soția sa, după cum a transmis pe Telegram serviciul de informaţii al Ucrainei. 

23-04-2022 22:09

Zelenski a încheiat conferința de presă cerând liderilor mondiali să sprijine Ucraina

La sfârșitul conferinței, care a avut loc într-o stație de metrou subterană din capitala Kiev,  Zelenski a făcut apel la liderii mondiali să „fie curajoși” în sprijinirea Ucrainei. El a susținut conferința după ce a spus că a primit cereri de interviuri de la jurnalişti din întreaga lume, dar nu a avut timp să le ofere tuturor.

23-04-2022 21:40

Zelenski critică vizita lui Guterres la Moscova

Zelenski a spus că este „ilogic” ca generalul de securitate al ONU Antonio Guterres să viziteze Rusia înaintea Ucrainei.

Liderul ucrainean a spus că ar avea mai mult sens ca Guterres să vadă atrocitățile din Ucraina înainte de a merge în Rusia pentru a pune întrebări. Zelensky a mai spus că Rusia nu ar trebui să facă parte din Consiliul de Securitate al ONU, notează Sky News.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, se va întâlni marţi la Moscova cu secretarul general al ONU Antonio Guterres, au anunţat vineri Kremlinul şi un purtător de cuvânt al ONU.

23-04-2022 21:33

UK își redeschide ambasada de la Kiev

"Ne vom redeschide ambasada de la Kiev, demonstrându-ne solidaritatea cu poporul ucrainean. Și guvernul Regatului Unit ajută la colectarea de dovezi ale crimelor de război. Rusia trebuie trasă la răspundere pentru acțiunile sale", a transmis pe Twitter premierul britanic, Boris Johnson. 

23-04-2022 21:26

Zelenski: Cel puţin opt morţi în urma atacurilor cu rachetă asupra Odesei

Opt persoane au fost ucise şi cel puţin alte 18 rănite în urma atacurilor asupra oraşului portuar Odesa, în sudul Ucrainei, potrivit unui nou bilanţ anunţat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP.

"Opt persoane au murit în acest stadiu şi alte 18 sau 20 sunt rănite", a afirmat Zelenski în cursul unei conferinţe de presă la Kiev, conform Agerpres.

23-04-2022 20:30

Kievul va abandona negocierile cu Moscova, dacă ruşii ucid militarii ucraineni la Mariupol sau organizează vreun refrendum de independenţă, ameninţă într-o conferinţă de presă Zelenski

Kievul va abandona negocierile cu Moscova, în cazul în care ruşii îi ucid pe combatanţii care apără Mariupolul sau dacă are loc vreun referendum la Herson, ameninţă sâmbătă, într-o conferinţă de presă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Dacă cei care opun rezistenţă la Mariupol sunt ucişi sau dacă are loc refrendumul la Herson, atunci Ucraina va ieşi din procesul de negociere”, ameninţă şeful statului ucrainean, în contextul în care deschiderea unor culoare umanitare în acest port din sud-estul Ucrainei se află în centrul unor negocieri între Kiev şi Moscova.

Le spun oamenilor care locuiesc în orăşele, în regiunea Herson: «nu trebuie să-i ajutăm pe ocupanţi»”, subliniază el.

Kievul acuză Rusia de faptul că vrea să organizeze un fals referendum de independenţă în regiunile ucrainene Herson şi Zaporijjea, pe care ruţiile ocupă, în sudul Ucrainei.

23-04-2022 20:23

Zelenski și Blinken se întâlnesc duminică

Antony Blinken şi Lloyd Austin, în vizită la Kiev de Paşti, la două luni de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, pentru a discuta despre livrări de armament, anunţă Zelenski

Secretarul de Stat american Antony Blinken urmează să efectueze duminică, de Paştele ortodox, o vizită la Kiev, la exact două luni de la lansarea invaziei ruse a Ucranei, anunţă sâmbătă, într-o conferinţă de presă într-o staţie de metrou, la Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la, relatează AFP.

Mâine (duminică), oficiali americani vor veni la noi. Mă voi întâlni cu secretarul american al Apărării (Lloyd Austin) şi cu (secretarul de stat american) Antony Blinken”, anunţă Zelenski într-o conferinţă de presă, organizată într-o staţie de metrou, cea din piaţa centrală a Kievului.

Aceasta urmează să fie prima vizită oficială a unor rezprezentanţi ai Guvernului american în Ucraina de la 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

Secretarul de Stat american Antony Blinken nu a vizitat Ucraina de la începutul războiului rus.

El a efectuat însă o vizită la frontiera dintre Polonia şi Ucraina, în martie.

Cei doi membri ai Guvernului lui Joe Biden urmează să vină la Kiev pentru a dscuta despre livrări de armament Ucrainei.

Avem aşteptări mari de la această întâlnire, pentru că am dat liste care corespund nevoilor noastre şi vom discuta despre acest lucru mâine (duminică)”, anunţă Zelenski.

În cadrul acestei vizite se va discuta despre calendarul livrărilor de armament.

23-04-2022 20:14

Turcia închide spațiul aerian pentru aeronavele militare și civile rusești care zboară spre Siria. Acest lucru a fost anunțat de ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

23-04-2022 20:12

Rusia susține că a ucis 200 de soldați ucraineni sâmbătă

”Forţele armate ruse au scos azi (sâmbătă) din serviciu, cu rachete de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune, un terminal logistic de pe aerodromul militar de lângă Odesa în care era stocat un important lot de armament străin livrat de către Statele Unite şi ţări europene”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării, conform News.ro.

Moscova mai anunţă că a ucis peste 200 de militari ucraineni şi că a distrus aproximativ 30 de blindate numai sâmbătă, în ajunul Paştelui ortodox.

23-04-2022 19:48

Un general rus susţine că SUA ar pregăti provocări pentru a acuza Rusia de utilizarea armelor tactice (TASS)

General-locotenentul Igor Kirillov, şeful Forţelor de apărare radioactivă, chimică şi biologică din armata rusă, a declarat sâmbătă că SUA ar pregăti provocări pentru a acuza Moscova de utilizarea armelor chimică, biologică sau tactică nucleară, a transmis agenţia rusă oficială de presă TASS.

"Ministerul Apărării rus dispune de informaţii despre pregătirea de către Statele Unite a unor provocări cu scopul de a acuza forţele armate ruse de utilizarea armelor tactică nucleară, chimică sau biologică", a declarat generalul rus, care afirmă că "un astfel de plan reprezintă o reacţie la succesele repurtate de Federaţia Rusă în operaţiunea sa specială" în Ucraina, conform Agerpres.

"Numai în martie-aprilie, lideri occidentali au făcut cu regularitate declaraţii provocatoare cu privire la posibilitatea ca Rusia să folosească arme de distrugere în masă", a spus generalul Kirillov, evocând faptul că ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, denunţase la 27 februarie o presupusă intenţie a Federaţiei Ruse de a utiliza "sub steag fals" arma chimică sau biologică pentru a intimida populaţia ucraineană şi lumea întreagă.

"Înscenarea utilizării de arme de distrugere în masă va fi folosită pentru a acuza Rusia de utilizarea unor arme ilegale pentru realizarea aşa-numitului 'scenariu sirian' în care un stat dat este izolat economic şi politic şi exclus din organizaţiile internaţionale precum Consiliul de Securitate al ONU", a declarat Igor Kirillov, citat de DPA.

23-04-2022 19:39

Soldații ceceni au fost filmați în timp ce sărbătoreau pe străzi cucerirea Mariuopolului. Unii dansau, în timp ce alții trageau focuri în aer. 

23-04-2022 19:34

Doi morţi şi doi răniţi în regiunea Lugansk, în urma unui tir rus de artilerie, anunţă Gaidai

Două persoane au fost ucise, iar alte două au fost rănite sâmbătă, într-un atac rus de artilerie vizând centrul oraşului Zolote, în oblastul Lugansk, anunţă guvernatorul regiunii Serghii Gaidai, relatează AFP.

Două persoane au fost ucise pe loc, iar alte două au fost rănite”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul.

Bombardamentul rus a atins clădiri locuite.

Cinsprezece persoane au fost evacuate chiar înainte de bombardament, inclusiv opt persoane cu dizabilităţi, precizează Gaidai.

23-04-2022 19:25

"Singurul scop al rachetelor rusești lansate asupra Odesei este teroarea. Rusia trebuie desemnată ca stat sponsor al terorismului și tratată în consecință. Fără afaceri, fără contacte, fără proiecte culturale. Avem nevoie de un zid între civilizație și barbarii care lovesc orașele pașnice cu rachete", a transmis Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba. 

23-04-2022 19:16

Intervenția salvatorilor la unul dintre blocurile bombdardate în Odesa. 

23-04-2022 18:54

Rusia a recunoscut că există victime după scufundarea navei Moskva

Rusia a recunoscut oficial că un militar de pe crucişătorul Moskva a murit și alți 27 de membri ai echipajului au fost dați dispăruți. Ministerul rus al Apărării a recunoscut pierderile, fără a comenta declarațiile anterioare, conform cărora tot echipajul ar fi fost evacuat de pe navă înainte de scufundare, conform Aljazeera. 

23-04-2022 18:46

Potrivit Direcției de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, armata a lovit un post de comandă rus în apropiere de capitala regională ocupată Herson, ucigând doi generali ruși și rănind unul, conform The Kyiv Independent.

23-04-2022 18:32

Noi imagini cu atacurile din Odesa.

23-04-2022 18:28

Șeful biroului prezidențial ucrainean , Andriy Yermak, a transmis că numărul persoanelor ucise în timpul atacului cu rachete de la Odesa este de cinci. Printre morți se numără un bebeluș de trei luni. Alte 18 persoane au fost rănite.

23-04-2022 18:03

O instalaţie militară şi două clădiri locuite, atacate la Odesa

O instalaţie militară şi două clădiri locuite au fost lovite sâmbătă, la Odesa, în sudul Ucrainei, de două rachete ruseşti, a anunțat Comandamentul Aerian de Sud al armatei ucrainene, relatează Reuters.

Apărarea antiaeriană ucraneană a distrus alte două racehte care vizau oraşul. Autorităţi locale din acest oraş portuar au transmis anterior, într-un comunicat postat online, un atac cu rachetă vizând intrastructuri, fără să ofere alte detalii.

”Odesa este lovită într-un atac cu rachetă. A fost atinsă infrastructura”, se arată în acest comunicat, citat de News.ro. 

23-04-2022 18:01

O evacuare a unor civili de la Mariupol prevăzută pentru sâmbătă a fost amânată

O evacuare umanitară a unor civili de la Mariupol urmează să nu aibă loc sâmbătă, aşa cum s-a prevăzut anterior, anunţă viceprimarul oraşului, Serghei Orlov, la BFMTV.

”O evacuare este imposibilă azi (sâmbătă)”, anunţă viceprimarul Mariupolului, conform News.ro.

”Ruşii nu autorizează evacuarea către teritorii aflate sub controlul Ucrainei”, acuză Orlov.

Viceprimarul Mariupolului anunţă că ”28.000” de locuitori ai oraşului au fost ucişi în confruntări armate cu ruşi, iar alţi 40.000 au fost ”deportaţi” în Rusia.

Patriarhul Chiril, conducătorul Bisericii Ortodoxe ruse, a anunţat sâmbătă că speră ca războiul rus în Ucraina să se termine rapid, însă fără să-l condamne, relatează AFP, citată de News.ro.

23-04-2022 17:40

Credincioşii ortodocşi chemaţi să urmărească online slujba de Înviere

Autorităţile ucrainene au lansat un apel sâmbătă credincioşilor ortodocşi să urmărească slujba Învierii Domnului online şi să nu încalce restricţiile de circulaţie, de teama unor „provocări” în cursul ceremoniilor ocazionate de această sărbătoare religioasă care atrag de obicei o mulţime de participanţi, relatează France Presse.

La Kiev, primarul Vitali Klitschko a reamintit localnicilor că restricţiile de circulaţie sunt în vigoare sâmbătă, de la ora 23:00 până la 05:00, duminică.

Respectaţi regulile de interdicţie a circulaţiei, sărbătoriţi în deplină siguranţă!”, a invitat el pe contul său Telegram, subliniind că slujba religioasă va fi transmisă online.

Fără mulţimi! Nu trebuie să existe situaţii în care credincioşii se adună în jurul bisericii în mai multe rânduri”, a avertizat de asemenea pe Telegram Dmitro Lunin, guvernatorul regiunii Poltava, oraş situat la aproximativ 350 km sud-est de Kiev.


23-04-2022 17:32

Patriarhul rus Chiril, un aliat al lui Putin, îşi exprimă speranţa, în ajunul Paştelui, ca Războiul rus în Ucraina să se termine „cât mai repede”, fără să-l condamne

Patriarhul Chiril, conducătorul Bisericii Ortodoxe ruse, a anunţat sâmbătă că speră ca războiul rus în Ucraina să se termine rapid, însă fără să-l condamne.

Patriarhul Chiril a stropit cu apă sfinţită bucăţi de pâine de Paşte, cunoscută sub numele de „kulişi”, într-o slujbă în exteriorul Catedralei Hristos Mântuitorul, la Moscova, sâmbătă, în ajunul Paştelui ortodox, pentru a le trimite în regiunea ucraineană Donbas.

Fie ca Dumnezeu să le dea acest dar de Paşte ca ajutor celor care sunt implicaţi în acest conflict, să le potolească inimile, minţile şi sufletele, pentru ca acest război să se termine cât mai repede posibil şi ca pacea atât de aşteptată să domnească”, a spus el într-o rugăciune.

23-04-2022 16:04

Un nou videoclip arată că în buncărele Azovstal se află mai mulți oameni, inclusiv copii. Videoclipul din 21 aprilie arată luptători din regimentul Azov aducând hrană civililor, în mare parte femei și copii, care se adăpostesc în subsolurile uzinei Azovstal de aproape două luni.

23-04-2022 15:46

Cum arată harta atacurilor din Ucraina

Harta situației din Ucraina realizată de Ministerul Apărării din Marea Britanie. 

23-04-2022 15:24

Serviciul de Frontieră al Ucrainei a raportat bombardarea regiunii Cernigău. Aproximativ 10 grenade de la un lansator automat de grenade au explodat în apropierea satului de graniță Senkovka. Potrivit informațiilor preliminare, nu au fost raportate victime printre polițiștii de la frontieră. 

23-04-2022 15:16

Bănescu: Persoanele refugiate din Ucraina pot participa la Catedrala Mitropolitană din Iaşi la Slujba de Înviere în limba slavonă bisericească

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Vasile Bănescu a anunţat că persoanele refugiate din Ucraina pot participa la Catedrala Mitropolitană din Iaşi la Slujba de Înviere oficiată în limba slavonă bisericească, aşa cum se slujeşte în Ucraina.

„În noaptea de Înviere, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, persoanele refugiate din Ucraina se vor putea bucura de momente de mângâiere duhovnicească prin posibilitatea de a participa la Slujba de Înviere oficiată în limba slavonă bisericească, aşa cum se slujeşte în Ucraina. Astfel, conform rânduielii, după ce vom primi la miezul nopţii lumina sfântă de la Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, credincioşii ucraineni vor putea participa apoi în incinta Ansamblului Mitropolitan la Slujba de Înviere oficiată în Biserica „Sfântul Gheorghe” - vechea Catedrală Mitropolitană, unde vor sluji părintele Dumitru Popescu, etnic român din Ucraina, şi părintele Vladislav Nedelcu, vorbitor de limbă slavonă şi slujitor la Biserica Talpalari din Iaşi”, a anunţat Vasile Bănescu, citat de News.ro. 

El a adăugat că „după slujbă, aceştia se vor putea bucura de ospitalitatea românească, conform tradiţiei pascale”.

„Dealtfel, în toate cele trei puncte vamale de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iaşilor (vămile Sculeni, Stânca Costeşti şi Rădăuţi Prut), unde se asigură în continuare permanenţa în vederea sprijinirii persoanelor refugiate din Ucraina, în perioada pascală vor fi oferite, pe lângă cele de strictă necesitate, şi produse tradiţionale”, a completat Bănescu.

23-04-2022 14:37

Jurnalistul Dmitrii Komarov arată rezultatele bombardării de la Severodonetsk.

23-04-2022 14:03

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk susține că rușii încearcă să formeze un cordon propriu de evacuare din Mariupol, dar către Rusia, potrivit Nexta.

„Fac un apel către cetățenii noștri care se pregătesc astăzi pentru evacuare. Tocmai am primit informații că ocupanții ar putea încerca să își organizeze propriul coridor pentru evacuarea în Rusia, în paralel cu noi.

Deci, vă rugăm să fiți atenți și vigilenți. Nu cedați înșelăciunii și provocării.”

Ea a spus că coridorul ucrainean va duce exclusiv spre Zaporijijia (prin Mangush, Berdyansk, Tokmak, Orikhiv).

23-04-2022 13:33

Rușii atacă din nou Azovstal

Forțele ruse au reluat atacurile aeriene asupra fabricii Azovstal din Mariupol, unde trupele ucrainene rămase în oraș rezistă în buncăre, alături de civili, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovici.

„Inamicul încearcă să sugrume rezistența finală a apărătorilor lui Mariupol din zona Azovstal”, a spus Arestovici la televiziunea națională, potrivit „The Guardian”.

Reluarea atacurilor vine după ce joi Vladimir Putin a cerut ca trupele ruse să blocheze zona „ ca nici o muscă să nu poată trece”.

23-04-2022 13:03

Pentagonul organizează discuții cu țările aliate la Baza Ramstein

Pentagonul invită 40 de ţări să se întâlnească în Germania, marţi, pentru a discuta despre nevoile în domeniul securităţii pe termen lung ale Ucrainei.

Miniştri ai Apărării şi generali de rang înalt din 20 de state - membre şi nemembre NATO - au acceptat această invitaţie înaintată de secretarul american al Apărării Lloyd Austin la o reuniune la baza americană Ramstein, în vestul Germaniei, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Această reuniune urmează să analizeze problema ajutorului pe care-l pot acorda partenerii Ucrainei în vederea unei consolidări a puterii militare a acesteia - după terminarea războiului - subliniază Kirby.

Unul dintre lucrurile pe care-l vrea Lloyd Austin de la această reuniune este „lansarea unor discuţii între state cu vederi asemănătoare cu privire la relaţiile în domeniul apărării pe termen lung de care Ucraina are nevoie” după război, a subliniat Kirby.

23-04-2022 12:34

Trump a jucat la cacealma ca să smulgă bani de la celelalte state NATO

Fostul preşedinte american Donald Trump dezvăluie că, pe când era şeful statului, a ameninţat aliaţi din NATO spunând că nu-i va apăra în cazul în care ar fi fost atacaţi de Rusia, dacă nu dau mai mulţi bani Alianţei. Juca însă la cacealma - relatează AFP, preluat de Agerpres.

Miliardarul a prezentat adesea NATO - atât în timpul campaniei electorale, cât şi după ce a ajuns la Casa Albă - ca pe o alianţă militară care trăieşte pe spinarea Statelor Unite.

Trump, care şi-a lăudat frecvent calităţile de negociator, dă asigurări că era doar o cacealma, cu scopul de a obţne concesii.

Artcolul 5 al Tratatului NATO îi obligă pe membrii Alianţei Nord-Atlantice să apere orice stat membru atacat.

Însă, la un summit, Trump a sugerat că nu va onora Tratatul NATO, pentru că „toată lumea era rău-platnică”.

„Unul dintre preşedinţi m-a întrebat «asta înseamnă că nu ne veţi proteja dacă nu plătim? Nu ne veţi apăra de Rusia?»”, a declarat Trump joi, la un eveniment organizat de Fundaţia conservatoare Heritage.

„I-am răspuns că exact asta înseamnă”, a continuat el.

„Dacă aş fi spus «nu, nu asta voiam să spun», atunci de ce-ar mai fi plătit?”, a declarat el în această intervenţie, difuzată de publicaţia conservatoare RSBN.

23-04-2022 12:06

Rusia organizează prima unitate cu „Satan 2”

Rusia va desfășura prima unitate militară înarmată cu rachete Sarmat cu capabilităţi nucleare în această toamnă, a declarat sâmbătă Dmitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, citat de agenţia de ştiri TASS. Rachetele Sarmat sunt supranumite „Satan 2” iar rușii susțin că sunt infailibile.

Unitatea va avea sediul la Uzhur, în regiunea Krasnoiarsk, la circa 3.000 km est de Moscova, a spus Rogozin, potrivit TASS, într-un interviu pentru canalul TV Rossiia 24.

Armata rusă a efectuat miercuri un test reuşit cu noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat, o armă de nouă generaţie cu rază lungă de acţiune despre care preşedintele Vladimir Putin a spus că este fără egal în lume şi îi va face pe inamicii Rusiei să ''reflecteze'

23-04-2022 11:34

Patriarhul Kirill pledează acum pentru pace

Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a pledat sâmbătă pentru pace şi depăşirea conflictelor, într-un mesaj transmis cu ocazia Paştelui Ortodox, relatează EFE, preluată de Agerpres. Patriarhul rus și-a schimbat poziția față de ultima declarație, prin care aproba invazia din Ucraina.

„Azi, când lumea este dezbinată de conflicte şi contradicţii, când ura, frica şi ostilitatea şi-au făcut sălaş în inimile multor persoane, este important să nu uităm de credinţa creştină şi de a ne arăta iubirea faţă de semenii noştri, singura care poate vindeca rănile provocate de rău şi de falsitate", se arată în mesaj.

Patriarhul Kirill a făcut totodată apel la menţinerea „unităţii între creştinii ortodocşi" şi la rugăciune pentru „triumful unei păci durabile".

„Fie ca rănile şi dezbinările să fie alinate de harul divin", a mai spus el.

23-04-2022 11:08

Rusia susţine că a doborât un avion de luptă ucrainean

Rusia susţine că a doborât un avion de luptă ucrainean în regiunea Harkov, și trei elicoptere ar fi fost distruse.

Ministerul Apărării din Rusia a anunţat sâmbătă că forţele sale au doborât un avion de luptă ucrainean Su-25 şi au distrus trei elicoptere MI-8 pe un aerodrom din regiunea Harkov, relatează Reuters.

Ucraina nu a reacţionat până acum la anunţul părţii ruse.

Ministerul rus al Apărării a mai precizat că forţele sale au distrus 66 de ţinte militare în Ucraina în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, informează TASS.

23-04-2022 10:32

6.743 de cetăţeni ucraineni au intrat în România vineri, în scădere cu 11,3% faţă de ziua precedentă

Poliţia de Frontieră a anunţat sâmbătă că 6.743 de cetăţeni ucraineni au intrat în România vineri, în scădere cu 11,3% faţă de ziua precedentă.

„În data de 22.04.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 87.208 de persoane, dintre care 6.743 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 11,3 % faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.474 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 9,6%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.004 cetăţeni ucraineni (scădere cu 24,7%)", a transmis Poliţia de Frontieră.

De la declanşarea acestei crize, până la data de 22.04.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 773.355 cetăţeni ucraineni.

23-04-2022 10:02

Episcopul Huşilor, Ignatie, în critică pe Patriarhul Kiril

Episcopul Huşilor, Ignatie, este alături cu gândul de cetăţenii ucraineni greu încercaţi în această perioadă şi se roagă pentru cei care experimentează durerea războiului şi frica morţii, neputându-se bucura de sărbătoarea Învierii Domnului.

IPS a criticat poziția Patriarhului Kiril al Moscovei, care a încurajat războiul.

„În niciun fel nu poate fi justificat războiul în numele credinței sau în numele apărării unor valori perene, care în societatea noastră în care trăim sunt din ce în ce mai sabotate sau dinamitate. Patriarhul Kiril al Moscovei a justificat într-un fel războiul, din punct de vedere moral chiar metafizic, ceea ce din punctul meu de vedere este o abordare într-o totală disonanţă şi discordanţă faţă de Evanghelie. Noi, ca ortodocşi, ca cei care împărtăşim aceeaşi credinţă, facem parte din aceeaşi biserică ortodoxă, ar trebui să simţim în sufletul nostru durerea tuturor ucrainenilor care, din păcate, în noaptea de Paşti, nu se vor putea bucura de tot ceea ce înseamnă această explozie de lumină, de bucurie pe care o presupune Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos” a spus IPS Ignatie, citat de Agerpres.

23-04-2022 09:24

Patriarhul Daniel îndeamnă românii să se roage pentru încetarea Războiului din Ucraina

Într-un mesaj video adresat la sărbătoarea Sfintelor Paşti, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, îi îndeamnă pe credincioşi să se roage pentru încetarea războiului din Ucraina şi să îi ajute pe refugiaţii ucraineni.

„În mod deosebit să ne rugăm pentru încetarea războiului în Ucraina şi să ajutăm pe refugiaţii ucraineni. De asemenea, să arătăm preţuire şi iubire milostivă tuturor oamenilor bolnavi şi întristaţi, bătrâni şi singuri, dar şi copiilor din familiile sărace. Totodată, să păstrăm în iubirea noastră frăţească pe toţi românii aflaţi în jurul graniţelor României şi în diaspora română” a spus Patriarhul Daniel.

23-04-2022 09:01

Republica Moldova a convocat ambasadorul rus la Chișinău

Ministerul de Externe de la Chişinău consideră nefondate afirmaţiile unui oficial rus privind crearea unei ieşiri către Transnistria după preluarea controlului deplin în Donbas şi Ucraina de Sud, ambasadorul rus fiind convocat pentru a-i fi exprimată "îngrijorarea profundă" faţă de aceste afirmaţii.

„Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat act de declaraţiile reprezentantului Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse. În acest context, MAEIE a convocat ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova Oleg Vasneţov, căruia i-a fost exprimată îngrijorarea profundă faţă de afirmaţiile făcute de oficialul rus", anunţă Ministerul de Externe de la Chişinău, citat de news.ro.

MAEIE califică aceste declaraţii drept "nefondate" şi în contradicţie cu poziţia Federaţiei Ruse de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele recunoscute la nivel internaţional.

23-04-2022 08:28

Primarul din Kiev le cere cetățenilor să participe la Slujba de Paște online

Primarul din Kiev, Vitali Kliciko, face apel la cetăţeni să respecte starea de asediu în noaptea de Înviere, pentru a evita ”posibile provocări”. Slujbele din biserici vor fi transmise online.

Primarul din Kiev, Vitali Kliciko, a transmis un mesaj, pe pagina sa de Facebook, în care face apel la cetăţeni să respecte starea de asediu.

„Pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru a preveni eventualele provocări în noaptea de Paşte, adică de sâmbătă, 23 aprilie, până duminică, 24 aprilie, interdicţia de acces în Kiev şi regiune se va desfăşura de la 23:00 (sâmbătă) la 5:00 (duminică)”, a transmis primarul.  

23-04-2022 08:07

Mariupol ”cea mai mare catastrofă umanitară” de la invazia Rusiei

Prim-ministrul ucrainean, Denîs Şmîhal, a numit situaţia de la Mariupol ”cea mai mare catastrofă umanitară” de la invazia Rusiei – şi poate cea mai mare catastrofă a secolului, deoarece oraşul-port din sud-est se confruntă cu un bombardament constant din partea forţelor ruse, transmite CNN.

Şmîhal a afirmat că mii de oameni au murit la Mariupol, adăugând: ”Vom vedea atrocităţile teribile când va fi eliberat de ruşi”.

El a spus că trupele ruse ”distrug absolut totul”, inclusiv adăposturile în care stau civilii.

Se estimează că aproximativ 100.000 de oameni rămân prinşi în Mariupol, de când a fost înconjurat de forţele ruse la 1 martie, potrivit oficialilor ucraineni.

Aceştia susţin că peste 20.000 de oameni din oraş au murit în timpul atacului.

23-04-2022 07:17

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat cel puţin 162 de atacuri asupra asistenţei medicale din Ucraina de la începutul invaziei ruseşti, în 24 februarie. În urma atacurilor, 73 de persoane au murit şi 52 au fost rănite.

„Atacurile asupra asistenţei medicale încalcă dreptul internaţional şi pun în pericol vieţi. Lucrătorii din domeniul sănătăţii, spitalele şi ambulanţele nu ar trebui să fie NICIODATĂ ţinte", a transmis OMS, într-un mesaj pe Twitter, potrivit CNN.

23-04-2022 07:02

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, vine în Ucraina

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, va face o vizită în Ucraina, săptămâna viitoare. El se va întâlni, joi, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

„Secretarul General va vizita Ucraina săptămâna viitoare. Acesta va avea o întâlnire de lucru cu ministrul de Externe Dmitro Kuleba şi va fi primit de preşedintele Volodimir Zelenski, la 28 aprilie”, anunţă oficial organizaţia, potrivit news.ro.

Potrivit sursei citate, Antonio Guterres se va întâlni cu personalul agenţiilor ONU ”pentru a discuta despre intensificarea asistenţei umanitare pentru populaţia Ucrainei”. 

Articol recomandat de sport.ro
Eroarea comisă de Gigi Becali la alegerile locale: "M-am încurcat, am anulat votul"
Eroarea comisă de Gigi Becali la alegerile locale: "M-am încurcat, am anulat votul"
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 58. Vicepremierul Ucrainei: Doar ONU poate ajuta civilii din Mariupol
Război în Ucraina, ziua 58. Vicepremierul Ucrainei: Doar ONU poate ajuta civilii din Mariupol

Război în Ucraina, ziua 58. ȘtirileProTV.ro v-au prezentat cele mai importante evenimente ale conflictului armat în format LIVE TEXT.

La Mariupol, imaginile din satelit arată locul unei uriașe gropi comune. Bătrână: „Sunt îngrozită. Ajutaţi-ne!”
La Mariupol, imaginile din satelit arată locul unei uriașe gropi comune. Bătrână: „Sunt îngrozită. Ajutaţi-ne!”

Speranțele că ar putea fi o încetare a focului, de Paște, în Războiul din Ucraina au fost în van. Președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a acuzat Rusia, declarând că a respins toate propunerile pentru un armistițiu.

Războiul din Ucraina, prezentat ca
Războiul din Ucraina, prezentat ca "cea mai politicoasă operaţiune militară specială" - Ambasada Rusiei la București

Războiul din Ucraina este prezentat ca "cea mai politicoasă operaţiune militară specială", într-un text postat pe site-ul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

Război în Ucraina, ziua 58. Vicepremierul Ucrainei: Doar ONU poate ajuta civilii din Mariupol
Război în Ucraina, ziua 58. Vicepremierul Ucrainei: Doar ONU poate ajuta civilii din Mariupol

Război în Ucraina, ziua 58. ȘtirileProTV.ro v-au prezentat cele mai importante evenimente ale conflictului armat în format LIVE TEXT.

La Mariupol, imaginile din satelit arată locul unei uriașe gropi comune. Bătrână: „Sunt îngrozită. Ajutaţi-ne!”
La Mariupol, imaginile din satelit arată locul unei uriașe gropi comune. Bătrână: „Sunt îngrozită. Ajutaţi-ne!”

Speranțele că ar putea fi o încetare a focului, de Paște, în Războiul din Ucraina au fost în van. Președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a acuzat Rusia, declarând că a respins toate propunerile pentru un armistițiu.

Războiul din Ucraina, prezentat ca
Războiul din Ucraina, prezentat ca "cea mai politicoasă operaţiune militară specială" - Ambasada Rusiei la București

Războiul din Ucraina este prezentat ca "cea mai politicoasă operaţiune militară specială", într-un text postat pe site-ul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

Recomandări
Klaus Iohannis, la Summitul B9: Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate. Trebuie să fim pregătiţi
Klaus Iohannis, la Summitul B9: Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate. Trebuie să fim pregătiţi

Îmbunătăţirea securităţii pe Flancul Estic al NATO, mai ales în regiunea Mării Negre. Astfel, vom întări securitatea regională şi euroatlantică şi a tuturor celor 32 de Aliaţi.  

Clotilde Armand a depus cerere de renumărare a voturilor. „Am sesizat autoritățile privind tentativele de fraudă”
Clotilde Armand a depus cerere de renumărare a voturilor. „Am sesizat autoritățile privind tentativele de fraudă”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, care a candidat pentru un nou mandat, a anunțat marți dimineață că depune cerere de renumărare a voturilor și că a sesizat autoritățile privind tentativele de fraudă de la mai multe secții de votare.

Incendiu la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă. Pompierii au intervenit deja
Incendiu la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă. Pompierii au intervenit deja

Un incendiu minor a izbucnit la Centrala Nuclear-Electrică (CNE) Cernavodă, însă situaţia este sub control, fără a fi necesară alertarea populaţiei prin RoAlert, a anunțat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dobrogea".