Război în Ucraina, ziua 143. Kievul respinge o nouă tentativă a rușilor de a cuceri centrala electrică de la Vuhlehirsk

Armata rusă a desfăşurat lansatoare de rachete de pe platoul centralei nucleare Zaporojie, aflată sub control ruşilor de la începutul lui martie.

armata, ucraina, afp
AFP

ȘtirileProTV.ro au transmis, sâmbătă, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.

16-07-2022 22:07

Forțele rusești se pregătesc pentru o nouă ofensivă, anunță Kievul

Vadym Skibitsky, reprezentant al Direcției de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că activitatea militară rusă arată că "fără îndoială, pregătirile pentru următoarea etapă a acțiunilor ofensive sunt în curs de desfășurare".

16-07-2022 21:32

O nouă tentativă a rușilor de a cuceri centrala electrică de la Vuhlehirsk, respinsă de ucraineni

Ucraina respinge o nouă tentativă rusă de a captura centrala electrică de la Vuhlehirsk.

În pofida numelui, centrala electrică Vuhlehirsk, deținută de ucraineni în regiunea Donețk, nu se află în orașul Vuhlehirsk, care este controlat de trupele rusești, transmite The Kyiv Independent.

16-07-2022 21:09

UE: Sancțiunile împotriva Rusiei necesită răbdare strategică

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a împărtășit sâmbătă, în postarea sa de pe blog, că sancțiunile împotriva Rusiei "necesită răbdare strategică, deoarece ar putea dura mult timp pentru ca acestea să aibă efectul dorit".

"Cursul de schimb al rublei reflectă pur și simplu faptul că Rusia are un dezechilibru masiv între volumul mare de exporturi de petrol și gaze și prăbușirea paralelă a importurilor care a urmat sancțiunilor. Acest excedent comercial nu este un semn de bună sănătate economică, mai ales pentru o economie precum cea a Rusiei", a scris Borrell, subliniind că sancțiunile rămân "un instrument important de acțiune politică".

Borrell a subliniat că izolarea continuă a Moscovei, care s-ar putea să nu schimbe "traiectoria Rusiei pe termen scurt", va lăsa cu siguranță urme vizibile asupra țării pe termen mediu, notează Baha.com.

16-07-2022 20:20

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat intensificarea operațiunilor militare în toată Ucraina.

16-07-2022 19:25

Ucraina intenționează să dea în judecată unele bănci din SUA și UE

Ucraina intenționează să dea în judecată unele bănci americane și europene pentru presupusele legături ale acestora cu grupuri care fac comerț cu petrol rusesc, relatează Financial Times, citată de Sky News.

Oleg Ustenko, consilierul economic al președintelui ucrainean, le-a scris bancherilor, inclusiv lui Jamie Dimon de la JPMorgan Chase și Noel Quinn de la HSBC, spunându-le să înceteze să mai finanțeze companiile care comercializează petrol rusesc și să vândă acțiuni în grupurile de petrol și gaze naturale Gazprom și Rosnef, susținute de statul rus.

16-07-2022 18:23

Ritmul Rusiei a fost redus, susțin britanicii

Ucraina a reușit să respingă cu succes atacurile rusești și să reducă elanul părții adverse, a declarat Ministerul britanic al Apărării, potrivit Sky News.

16-07-2022 17:18

Raport: MRL-urile rusești depășesc capacitățile HIMARS ale SUA

Lansatorul rusesc de rachete multiple (MRL) Tornado-S ar depăși presupusul sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) al Statelor Unite, a relatat sâmbătă Sputnik citând o sursă familiarizată cu acest subiect. Potrivit sursei, MRL-urile Moscovei depășesc HIMARS-ul american în ceea ce privește precizia, raza de tragere, precum și capacitatea de putere a focoaselor.

"În cadrul operațiunii militare speciale din Ucraina, forțele rusești de rachete și artileria folosesc cu succes munițiile ghidate cu precizie ale Tornado-S. Aceste arme garantează o precizie și o eficacitate ridicată împotriva țintelor, în special, la distrugerea militanților grupurilor naționaliste ucrainene și la lovirea pozițiilor de artilerie în timpul focului de contra-baterie", a menționat sursa, potrivit Baha.com.

16-07-2022 15:36

Bilanțul morților în urma atacului cu rachete din Vinița a crescut la 24 de persoane

Bilanțul morților în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Vinița, din centrul Ucrainei, a crescut la 24 de persoane, potrivit unui oficial ucrainean citat de agenția de presă AFP, notează Sky News.

Rusia susține că loviturile de joi, care au avut loc la sute de kilometri de linia frontului, au vizat o reuniune a oficialilor militari ucraineni și a furnizorilor străini de arme - nu civili.

16-07-2022 14:32

Rusia răspândește afirmații false privind succesele militare, susține Marea Britanie

Ministerul britanic al Apărării a precizat, sâmbătă, în cel mai recent raport de informații, că Rusia a făcut "afirmații premature și false de succes" în ceea ce privește operațiunile sale militare din Ucraina.

"Acest lucru este probabil, cel puțin în parte, menit să demonstreze succesul în fața publicului intern și să întărească moralul forțelor combatante", a notat ministerul.

Raportul serviciilor de informații a menționat că ofensiva Moscovei continuă să rămână "redusă în ceea ce privește domeniul de aplicare și amploarea, luptele la vest de Lisichansk concentrându-se pe Siversk și Bakhmut". Ministerul a împărtășit faptul că armata ucraineană "a reușit să respingă atacurile rusești de când a fost cedat Lisichansk", notează Baha.com.

16-07-2022 13:04

Ucraina anunţă că a primit sisteme lansatoare de rachete M270

Ucraina a anunţat vineri seară că a primit un prim transport de sisteme lansatoare de rachete multiple M270, care se adaugă arsenalului de artilerie cu rază lungă furnizat deja de Occident, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

''Primele MLRS M270 au sosit. Ele vor fi o bună companie pentru HIMARS pe câmpul de luptă'', a scris pe Twitter ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov, referindu-se la sistemele donate de SUA şi pe care armata ucraineană le-a folosit mai ales pentru a lovi depozite de muniţii ale forţelor ruse.

Reznikov nu a precizat numele ţării care a furnizat sistemele M270.

16-07-2022 12:00

Rusia şi-a reluat atacurile în estul Ucrainei, după ce şi-a regrupat trupele

Forţele armate ruse şi-au reluat atacurile în estul Ucrainei, după ce şi-au regrupat trupele. Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a ordonat extinderea atacurilor, în timpul unei inspecţii la unităţile implicate în invazia din Ucraina.

"După ce a audiat raportul (asupra situaţiei), ministrul rus al apărării a dat instrucţiunile necesare pentru a extinde activităţile grupărilor armate în toate direcţiile de atac, pentru a priva regimul de la Kiev de posibilitatea de a continua să întreprindă atacuri masive de artilerie şi cu rachete asupra infrastructurii şi civililor în Donbas şi în alte regiuni", a anunţat Ministerul Apărării rus, potrivit dpa, citată de Agerpres.

16-07-2022 10:57

Fabrica ucraineană Tochka-U a fost distrusă, anunță Kremlinul

Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă, într-un raport, că armele sale de precizie cu rază lungă de acțiune au reușit să distrugă o fabrică, care produce componente și lucrează la repararea rachetelor balistice Tochka-U, la Uzina de Construcții de Mașini Sudice din Dnepropetrovsk.

În plus, ministerul a împărtășit că "în urma loviturilor de mare precizie ale Forțelor Aerospațiale Ruse, a fost demolată și brigada mecanizată 115 a Forțelor Armate ale Ucrainei, care opera în direcția Seversk".

Ministerul a precizat că, în ultimele două zile, unitatea menționată mai sus a pierdut peste 600 de oameni, potrivit Baha.com.

16-07-2022 09:42

Cel puțin trei morți și 15 răniți în urma unui atac cu rachete la Dnipro

Cel puţin trei persoane au murit şi 15 au fost rănite în urma unui atac cu rachete la Dnipro, al patrulea oraş ca mărime al Ucrainei, cu peste 1 milion de locuitori.

„Rachetele au lovit o hală industrială şi o stradă aglomerată de lângă ea”, a declarat guvernatorul regional, Valentyn Rezinchenko, pe pagina sa de Facebook.

16-07-2022 08:08

Kiev: Doar 30% din loviturile cu rachete ruseşti sunt asupra unor ţinte militare

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, afirmă, vineri, că până la 70% din atacurile cu rachete ruseşti sunt asupra unor oraşe paşnice şi ţinte nemilitare, transmite CNN.

Oleksandr Motuzyanyk a declarat vineri că doar 30% din loviturile cu rachete ruseşti sunt asupra unor ţinte militare.

"Restul de 70% din lovituri sunt atacuri deliberate ale ruşilor asupra unor oraşe paşnice. Rusia ar trebui să fie recunoscută ca o ţară teroristă", a declarat el.

El a adăugat: "Singura modalitate de a opri această teroare a rachetelor este distrugerea rachetelor pe care Rusia le lansează deasupra Ucrainei".

Potrivit lui Motuzyanyk, sistemele antiaeriene au funcţionat "cât se poate de bine" atunci când Viniţa a fost atacată joi.

"Două rachete din cinci au fost doborâte. Dacă am fi avut arme antiaeriene moderne mai puternice, am fi putut distruge mai multe dintre aceste rachete ruseşti. Astăzi avem nevoie de o apărare antiaeriană modernă", a declarat Motuzyanyk. 

16-07-2022 07:37

Armata rusă a desfăşurat lansatoare de rachete de pe platoul centralei nucleare Zaporojie

Armata rusă a desfăşurat lansatoare de rachete de pe platoul centralei nucleare Zaporojie, aflată sub control ruşilor de la începutul lui martie.

Rachetele ransate de ruși de pe situl centralei nucleare lovesc în special raionul Nikopol, a afirmat vineri şeful Energoatom, operatorul ucrainean, scrie AFP.

„Ocupanţii ruşi au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc raionul Nikipol", a declarat preşedintele Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram, după un interviu televizat pe postul ucrainean United News.

"Situaţia (la centrală) este extrem de tensionată şi tensiunea creşte pe zi ce trece. Ocupanţii îşi aduc acolo maşinăriile, inclusiv sistemele de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru şi pe teritoriul Nikopol", la 80 km sud-vest de Zaporojie, a indicat el.

Potrivit acestuia, până la 500 de soldaţi ruşi sunt încă pe locul centralei.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Statele Unite, ajutor de 1 miliard de dolari pentru securitatea alimentară în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord
Statele Unite, ajutor de 1 miliard de dolari pentru securitatea alimentară în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord

Preşedintele american Joe Biden va anunţa, sâmbătă, un ajutor de 1 miliard de dolari pentru ameliorarea securităţii alimentare în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord, ameninţată după invazia rusă în Ucraina.

 

Iranul asigură Ucraina că nu va vinde drone Rusiei
Iranul asigură Ucraina că nu va vinde drone Rusiei

Ministrul iranian de externe al Iranului a asigurat, vineri, Ucraina că ţara sa nu intenţionează să vândă drone Rusiei.

Cum justifică Moscova atacul de la Vinița. Sunt cel puțin 23 de morți și 18 dispăruți
Cum justifică Moscova atacul de la Vinița. Sunt cel puțin 23 de morți și 18 dispăruți

Oficiali occidentali de rang înalt au acuzat Rusia de "crime de război", după atacul cu rachete rusești de joi, de la Vinița, departe de orice front al războiului din Ucraina.

Statele Unite, ajutor de 1 miliard de dolari pentru securitatea alimentară în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord
Statele Unite, ajutor de 1 miliard de dolari pentru securitatea alimentară în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord

Preşedintele american Joe Biden va anunţa, sâmbătă, un ajutor de 1 miliard de dolari pentru ameliorarea securităţii alimentare în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord, ameninţată după invazia rusă în Ucraina.

 

Iranul asigură Ucraina că nu va vinde drone Rusiei
Iranul asigură Ucraina că nu va vinde drone Rusiei

Ministrul iranian de externe al Iranului a asigurat, vineri, Ucraina că ţara sa nu intenţionează să vândă drone Rusiei.

Cum justifică Moscova atacul de la Vinița. Sunt cel puțin 23 de morți și 18 dispăruți
Cum justifică Moscova atacul de la Vinița. Sunt cel puțin 23 de morți și 18 dispăruți

Oficiali occidentali de rang înalt au acuzat Rusia de "crime de război", după atacul cu rachete rusești de joi, de la Vinița, departe de orice front al războiului din Ucraina.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.