Polonia amenință Ucraina cu interdicții și la alte produse alimentare. „Trebuie să luăm măsuri să ne protejăm”

×
Codul embed a fost copiat

Polonia amenință Ucraina că ar putea aplica interdicţii de import şi la alte produse alimentare din această țară.

Cu alte cuvinte premierul polonez a avertizat Kievul să nu escaladeze disputa legată de importul de cereale.

În acest context, președintele Duda a comparat Ucraina cu un om care se îneacă și îl trage și pe salvator după el. Declarația intervine în condițiile în care Polonia va organiza alegeri legislative pe 15 octombrie, iar partidul conservator la putere riscă să piardă multe mandate.

Andrzej Duda, președintele Poloniei: „Acest război brutal trebuie să ia sfârșit, să nu fie transformat într-un conflict înghețat! Iar războiul nu se poate încheia decât restabilind deplina integritate teritorială a Ucrainei în granițele recunoscute internațional”.

De la tribuna Națiunilor Unite, președintele Poloniei și-a reiterat sprijinul total pentru integritatea teritorială, suveranitatea și securitatea Ucrainei.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Însă, în fața jurnaliștilor, au răbufnit tensiunile dintre Kiev și Varșovia. „Ucraina să nu uite de ajutorul primit de la noi”, a început liderul polonez.

Andrzej Duda, președintele Poloniei: Aș face o comparație cu un om care se îneacă. Noi îl reprezentăm pe salvatorul lui. Toți cei care au încercat vreodată să salveze pe cineva de la înec știu că o persoană în situația asta poate deveni extrem de periculoasă, pentru că te poate trage după ea în adâncuri cu forță extremă declanșată de adrenalină și frica de moarte. Deci un om care se îneacă, îl îneacă și pe salvator. Cam așa stau lucrurile acum între Ucraina și Polonia. Ucraina este într-adevăr într-o situație foarte dificilă din cauza invaziei ruse și încearcă toate trucurile din manual. O putem acuza de asta? Sigur că putem. Ar trebui să luăm măsuri să ne protejăm, să nu fim scufundați odată cu cel care se îneacă? Sigur că ar trebui! Pentru că, dacă un înecat ne trage și pe noi în adânc, nu vă putea fi salvat”.

Cele două ţări sunt în dezacord cu privire la prelungirea interdicţiei privind importurile de cereale ucrainene, despre care Varşovia spune că este necesară pentru a-şi proteja fermierii. Kievul a depus o plângere instanţei de arbitraj a Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Interdicţia, susținută și de Ungaria și Slovacia, a fost introdusă după ce aceste trei ţări s-au trezit cu un val de importuri ieftine din Ucraina.

Pe de altă parte, șeful Pentagonului a atras atenția că, prin atacurile asupra infrastructurii portuare și a silozurilor ucrainene, rușii au distrus cel puţin 280.000 de tone de grâne, suficient pentru a hrăni 10,5 milioane de persoane timp de un an.

În altă ordine de idei, secretarul american al Apărării i-a îndemnat din nou pe aliații Kievului să-i furnizeze muniții.

La rândul sau, şeful Statului Major al armatei SUA, a confirmat accelerarea ofensivei ucrainene, atât în est, cât și în Sud.

Mark Milley, şeful Statului Major al armatei SUA: „Până în acest moment, Ucraina a eliberat peste 54% din teritoriul său ocupat de Rusia (după invazia din 24 februarie 2022) și continuă să mențină inițiativa strategică”.

În sfârșit, o posibilă destinație a atacurilor ucrainene este stațiunea Soci de la Marea Neagră, preferată de oligarhii rusi, dar și de Vladimir Putin care are acolo un palat. Miercuri dimineață a izbucnit un incendiu la un rezervor de combustibil din Soci. Focul ar fi fost precedat de explozii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.