Patru cutremure într-o singură zi, în țară. Cât de vulnerabilă este România în fața unui seism major

×
Codul embed a fost copiat

Patru cutremure de magnitudine mică au avut loc, sâmbătă, în zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor Institutului Național pentru Fizica Pământului.

 

Specialiștii susțin că este o activitate normală specifică, pentru regiunea din estul țării, iar pentru moment nu există motive de îngrijorare. Trebuie spus, însă, că România este vulnerabilă în fața unui cutremur mare. Numai în București, sute de clădiri s-ar nărui.

 

Primul seism, cu magnitudinea 3,2 pe Richter, s-a înregistrat sâmbătă noapte, puțin după ora 2, în județul Vrancea. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 82 de kilometri. 

Citește și
cutremur
Cutremur cu magnitudinea 5 în Golful Corint
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

A fost urmat de un al doilea, de aceeași intensitate, dimineața la ora 6 și 15 minute. Seismul s-a produs în județul Buzău, la o adâncime de 143 de kilometri. La orele prânzului, alte două cutremure, unul de 3,6, celălalt de 2,4 pe scara Richter s-au resimțit în zona seimică Vrancea. 

Specialiștii Institutului Național de Cercetare pentru Fizica Pământului susțin că astfel de fenomene sunt obișnuite, iar în zona Vrancea au loc lunar peste 30 de mișcări tectonice, majoritatea sub magnitudinea de 2,3.

Constantin Ionescu, Institutului Național de Cercetare pentru Fizica Pământului: Nu sunt îngrijorări dacă sunt cutremure în jur de 5, 6. Dacă erau mai dese, atunci puteam să fim îngrijorați că s-ar produce ceva mai mare. Atunci când se produc cutremurele, există o descărcare a zonei într-o anumită porțiune a regiunii geologice, dar asta nu înseamnă că se descarcă respective zonă de energie, ea se acumuleaza în altă parte, depinde de felul de miscare al rocilor la adâncimea de 140 de kilometri”.

Bucureștiul, extrem de vulnerabil

Anul acesta, cel mai mare seism a avut loc în ianuarie și a avut o magnitudine  de 4,4. Deși în ultimii ani, autoritățile au făcut mai multe exerciții de simulare în caz de cutremur major, suntem în continuare vulnerabili. Capitala are cele mai multe clădiri în pericol. 

Matei Sumbasacu, președinte Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic: „În București avem undeva la puțin peste 2.000 de clădiri despre care știm cu acte, adică cu expertizări că sunt un pericol de colaps. Pot cădea în cazul unui cutremur major”.

Potrivit Planului de Analiză a Riscurilor pentru Bucureşti, foarte afectate de un seism major ar fi zona de nord a orașului, inclusiv Băneasa și Otopeni, dar şi Sectoarele 5 şi 6, respectiv cartierele Crângaşi, Militari și Drumul Taberei. Clădiri șubrede găsim și în centrul Bucureștiului. 

Din 2009 până în 2021, Ministerul Dezvoltării a eficientizat energetic 2.719 blocuri, iar 28 de clădiri au fost consolidate seismic. Autoritățile își pun însă speranțele în findurile europene pe care le pot atrage pentru reabilitatea clădirilor din România. 

Prin PNRR putem atrage peste 200 milioane de euro bani pentru lucrări de consolidare și eficientizare energetică. Din această sumă, 350 de imobile pot fi rehabilitate. Vor fi incluse şi clădirile publice, cum ar fi spitalele, şcolile din clădiri multietajate sau clădirile monument istoric. 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Cutremur cu magnitudinea 5,5 în zona insulei indoneziene Java
Cutremur cu magnitudinea 5,5 în zona insulei indoneziene Java

Un seism cu magnitudinea 5,5 s-a produs, duminică, în zona insulei Java din Indonezia, a anunţat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC).

 

Cutremur cu magnitudinea 5 în Golful Corint
Cutremur cu magnitudinea 5 în Golful Corint

Un cutremur submarin cu magnitudinea de 5,0 a lovit centrul Greciei duminică, fără a se raporta deocamdată victime sau pagube materiale.

Cutremur puternic în Iran. Peste 500 de persoane au fost rănite. FOTO
Cutremur puternic în Iran. Peste 500 de persoane au fost rănite. FOTO

Peste 500 de persoane au fost rănite, cele mai multe având răni uşoare, în urma unui seism cu magnitudinea 5,4 produs miercuri în nord-vestul Iranului, au relatat media oficiale, informează AFP.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă