Oficiali americani: Iranul nu a ordonat direct atacarea bazelor SUA, dar "facilitează activ" atacurile

sistem de aparare Patriot
Getty

Iranul nu a dat ordine directe de atac asupra bazelor SUA, dar au existat atacuri cu drone ale unor militanți, astfel că autoritățile militare americane cred că această țară "facilitează activ" aceste acțiuni.

Casa Albă a acuzat luni Teheranul că "facilitează activ" atacuri asupra bazelor militare ale SUA, transmit agenţiile internaţionale de presă, preluate de Agerpres.

Forţele americane au fost atacate de mai multe ori cu drone de când a început conflictul din Gaza între Israel şi teroriştii islamişti Hamas; Statele Unite consideră că Iranul este răspunzător de creşterea numărului de astfel de lovituri în Irak şi Siria, din partea unor grupuri de militanţi, consemnează Reuters.

Potrivit generalului de brigadă Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării de la Washington, „nu vedem neapărat că Iranul le-a ordonat explicit să înceapă acest gen de atacuri". La insistenţele reporterilor, el a adăugat: „Nu am văzut un ordin direct, de exemplu de la liderul suprem (ayatollahul Ali Khamenei - n. red) care să spună 'Mergeţi şi faceţi asta'", însă „în virtutea faptului că sunt susţinuţi de Iran", Teheranul este de fapt răspunzător de acţiunile grupurilor respective.

Preşedinţia SUA are un punct de vedere similar. John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, citat de AFP, a afirmat că „Iranul continuă să susţină Hamas şi Hezbollah şi ştim că urmăresc îndeaproape aceste evenimente, iar în unele cazuri facilitează activ aceste atacuri şi incită la altele care urmăresc să exploateze acest conflict în interesul lor sau al Iranului".

Citește și
iran israel
Iranul avertizează Israelul şi SUA că situația din Orientul Mijlociu ar putea "scăpa de sub control". Solicitarea Teheranului
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Republica islamică face „un număr de echilibristică"

Oficiali iranieni din domeniul securităţii au declarat pentru Reuters că strategia Iranului prevede continuarea unor lovituri limitate ale unor intermediari cum ar fi Hezbollah împotriva unor obiective israeliene şi americane, dar evitându-se o escaladare importantă care ar atrage Teheranul în conflict. Agenţia apreciază că republica islamică face „un număr de echilibristică".

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, avertizase încă de duminică despre riscul semnificativ de escaladare a atacurilor împotriva militarilor americani din Orientul Mijlociu şi despre intenţia Iranului de a extinde războiul dintre Israel şi Hamas.

El a ordonat suplimentarea defensivei aeriene în regiune, pentru protecţia efectivelor de pe teren, şi a precizat că Pentagonul va desfăşura un sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense - apărare zonală la altitudine ridicată) şi va suplimenta numărul de sisteme antirachetă Patriot. Marina militară a SUA a trimis de asemenea în regiune avioane de vânătoare şi nave - inclusiv două portavioane - şi a desfăşurat 2000 de infanterişti marini pentru a descuraja Iranul şi grupurile susţinute de iranieni să extindă conflictul.

Generalul Ryder a mai spus că „nimeni nu doreşte un conflict regional mai larg, dar nu vom ezita să ne apărăm forţele".

Cele mai recente incidente au fost două atacuri cu drone, care au avut loc luni în Siria. Aeronavele fără pilot au fost interceptate de apărarea antiaeriană şi nu au făcut victime. Săptămâna trecută au avut loc mai multe astfel de atacuri asupra militarilor americani din Irak. Câţiva dintre aceştia au suferit răni uşoare, iar o navă a marinei militare a doborât peste zece drone şi patru rachete de croazieră lansate de pe coasta Yemenului de forţele Houthi, susţinute de Iran.

Tensiunile ridicate menţin personalul SUA în alertă permanentă. În timpul unei alarme false la baza Al-Asad din Irak, joia trecută, un angajat civil al unei firme subcontractante a decedat în urma unui stop cardiac.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Articolul face parte din:

Preşedintele Israelului avertizează: Dacă Hezbollah atacă Israelul, Libanul va plăti preţul

Joe Biden
Biden: Putem vorbi despre o încetare a focului între Israel şi Hamas doar după eliberarea ostaticilor

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că orice discuţie despre încetarea focului în Gaza ar putea avea loc doar dacă Hamas va elibera toţi ostaticii capturaţi de Israel în atacul din 7 octombrie, relatează AFP.

ostatici gaza
„Nu mă voi lăsa”. Mărturiile tatălui unei fete dispărute de la atacul Hamas asupra Israelului

Tatăl unei femei israeliano-americane, dispărute de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, spune că nu se va simţi uşurat până când fiica sa nu se va întoarce acasă şi nu va fi în siguranţă.

hamas
„Ne-au păcălit, ne-au prostit!”. Revoltă în interiorul Hamas. Teroriștii se ridică împotriva liderilor grupării

Gruparea Hamas a eliberat, duminică seară, două femei răpite din Israel. Numărul celor care au scăpat din captivitate a ajuns astfel la patru, după ce o mamă și fiica ei au fost eliberate la finele săptămânii trecute.

barack obama
Obama avertizează Israelul. Ce riscă statul evreu din cauza atacurilor asupra Fâșiei Gaza

Fostul preşedinte american Barack Obama a avertizat, luni, că strategia militară a Israelului în Fâşia Gaza s-ar putea dovedi contraproductivă pentru viitorul statului israelian şi pentru întreaga regiune.

Netanyahu și Gallant
Tensiuni la nivel înalt în Israel. De ce întârzie Netanyahu să dea ordinul pentru invadarea Fâșiei Gaza

Armata israeliană încă aşteaptă să primească ordinul de la guvern de a începe operaţiunea terestră în Fâşia Gaza.

hamas israel
VIDEO | Momentul în care are loc atacul comis de Hamas la 7 octombrie. Ce conţine un material audiovizual al masacrului

Crime în direct, mult sânge, zeci de cadavre carbonizate şi un soldat decapitat apar într-o compilaţie de materiale audiovizuale, în mare parte nedifuzate până acum, pe care armata israeliană a prezentat-o luni presei internaţionale.

 

batrana hamas, ostatic hamas
„Shalom”. Gestul inexplicabil făcut de una dintre bătrâne la adresa unui terorist Hamas în momentul eliberării | VIDEO

Gruparea palestiniană Hamas a eliberat, luni, alți doi ostaci din cei 222 pe care i-a capturat în timpul atacului-surpriză asupra Israelului din 7 octombrie.

hamas ostatice
Una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas, „dispusă să ofere” informaţii altor familii

Fiica uneia dintre cele două ostatice israeliene eliberate luni seară de Hamas a declarat, marţi, pentru BBC că mama ei, Yocheved Lifschitz, este „foarte lucidă” şi doreşte să împărtăşească informaţii cu familiile altor ostatici.

Yocheved Lifschitz
Primele declarații oferite de Yocheved Lifschitz, una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas. „Am trecut prin iad”

Yocheved Lifschitz, în vârstă de 85 de ani, una dintre ostaticele israeliene eliberate, luni seară, de către Hamas, a vorbit pentru prima oară despre cum a fost tratată în captivitate.    

palestinieni, hamas
Teroriștii Hamas, recompensați regește pentru fiecare ostatic adus în Gaza. Un extremist a dat cărțile pe față

„Am trecut prin iad, dar militanții Hamas m-au tratat cu blândețe”. Așa spune una dintre cele două ostatice octogenare eliberate de Hamas.

Citește și...
Dilema Iranului: Cum să nu se amestece în războiul dintre Israel și Hamas. Care e prioritatea Teheranului
Dilema Iranului: Cum să nu se amestece în războiul dintre Israel și Hamas. Care e prioritatea Teheranului

Iranul a adresat un ultimatum dușmanului său de moarte, Israelul, pe 15 octombrie: Opriți atacul asupra Gaza sau vom fi nevoiți să acționăm, a avertizat ministrul său de Externe, scrie Reuters.

Iranul avertizează Israelul şi SUA că situația din Orientul Mijlociu ar putea
Iranul avertizează Israelul şi SUA că situația din Orientul Mijlociu ar putea "scăpa de sub control". Solicitarea Teheranului

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, a avertizat, duminică, Israelul și SUA că situaţia ar putea "scăpa de sub control" în Orientul Mijlociu, dacă aceste două ţări "nu pun imediat capăt crimelor împotriva umanităţii din Gaza".

Axios: Ce trebuie să știm despre rolul Iranului în războiul dintre Israel și Hamas. Jocul făcut de iranieni în privința SUA
Axios: Ce trebuie să știm despre rolul Iranului în războiul dintre Israel și Hamas. Jocul făcut de iranieni în privința SUA

Iranul și grupările militante pe care această țară le sprijină forțează Israelul și SUA să ia în calcul posibilitatea ca războiul dintre statul evreu și Hamas să degenereze într-o conflagrație regională mai amplă.

Fost ambasador SUA la NATO: Iranul este avertizat prin canale private. Țara știe ce sunt pregătite să facă SUA
Fost ambasador SUA la NATO: Iranul este avertizat prin canale private. Țara știe ce sunt pregătite să facă SUA

Fostul ambasador al SUA la NATO a declarat pentru BBC că este posibil ca SUA să comunice cu Iranul prin canale private cu privire la conflictul Israel-Hamas.

Guvernul iranian interzice predarea limbilor străine pentru copiii de la grădiniţe şi şcolile primare
Guvernul iranian interzice predarea limbilor străine pentru copiii de la grădiniţe şi şcolile primare

Iranul a anunţat interzicerea predării tuturor limbilor străine, inclusiv a englezei şi arabei, pentru copiii mici, informează marţi o agenţia de presă oficială, preluată de AFP.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.