INTERVIU. Mircea Geoană: „Escaladarea războiului din Ucraina nu se va răsfrânge asupra țărilor aliate”

×
Codul embed a fost copiat

Mircea Geoană susține că escaladarea războiului din Ucraina și intrarea în a doua fază a conflictului militar nu se va răsfrânge asupra țărilor aliate. România este la adăpost, a explicat, pe larg, Geoană.

De la Bruxelles, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, a fost invitatul Ştirilor PROTV.

Andreea Esca: Aţi pus la punct, la acest summit, noul concept Strategic al NATO. Ce se schimbă concret în Alianţă, odată cu noua realitate a războiului declanşat de ruşi, la uşa NATO?

Mircea Geoană: „Conceptul strategic e în plină șlefuire, și la Madrid liderii noștri vor adopta noul concept strategic. Ne-am concentrat evident asupra subiectului cel mai arzător și cel mai dramatic, războiul care continuă în Ucraina, estimarea noastră e că intrăm în a doua fază a acestui război, mai complexă și probabil decisivă pentru deznodământul final al acestui război, început de Rusia acum șase săptămâni. Ministrul Kuleba, pe care l-am văzut în reportajul dumneavoastră, a fost cu noi aici, la Bruxelles, a făcut o pledoarie convingătoare pentru nevoia de a primi în continuare susținere militară, financiară și umanitară, l-ați ascultat și pe secretarul general Stoltenberg spunând că aliații sunt dispuși să ofere echipamente în cantități și de o calitate potrivite noului război pe care îl așteptăm să se declanșeze în Donbas și în sudul Ucrainei, în următoarele zile.”

Andreea Esca: În consecință, este corectă concluzia că riscul unui război între NATO și Rusia a crescut semnificativ?

Citește și
Rușii s-au ascuns în pădurile din jurul Kievului și așteaptă momentul optim să atace. Ucrainenii îi așteaptă pregătiți
Secretarul general adjunct al NATO: Conflictul din Ucraina va mai dura, probabil, câteva săptămâni
Scene incredibile la sediul PSD. Gestul lui Ciolacu atunci când Firea își face apariția

Mircea Geoană: „Nu vedem astfel de riscuri la adresa securității aliate, am spus-o și cu alte ocazii. Țările din NATO, flancul estic, România, suntem la adăpostul NATO și aici suntem foarte bine pregătiți și nu anticipăm astfel de riscuri de escaladare. În schimb, anticipăm un război pe scară mai mare, diferit în modul în care va fi derulat între Ucraina și Federația Rusă, în Donbas și în sudul Ucrainei. Dacă prima etapă, cele șase săptămâni de invazie rusească s-au derulat în principal în ideea de a cuceri Rusia anumite centre urbane importante, a doua etapă a acestui război care va fi diferită în natură, va pune față în față două armate convenționale pe teritorii mult mai largi, nu doar în orașe sau în sate, pe un front mult mai larg teritorial, și aceasta este și pledoaria Ucrainei și aliații au fost atenți și au răspuns și vor răspunde nevoii de a-i echipa pe ucraineni cu echipamente pentru această nouă fază a războiului, pentru pacea în Ucraina și pacea în Europa”

Andreea Esca: Vorbim inclusiv despre arme ofensive, nu mai facem această distincție pe care o făceam până acum...

Mircea Geoană: „Era mai degrabă o distincție de natură legală, în sine oferim arme pentru ca Ucraina să se apere, e dreptul lor suveran să se apere, îi vom ajuta să se apere, fac o treabă foarte bună până acum, eroică, dar partea grea a războiului de abia acum începe și suntem cu toții hotărâți să-i sprijinim pe ucraineni”

Andreea Esca: Revenind la România, preşedintele Iohannis a cerut de ani de zile, baze permanente ale SUA, şi o prezență militară NATO masivă. Când vom vedea materializate aceste cereri legitime de securitate?

Mircea Geoană: „Grupurile de luptă din România și din Europa de Sud-Est sunt în faza de operaționalizare, chiar astăzi miniștrii de externe din Franța, din Olanda, din alte țări, au reconfirmat contribuția militară la grupul de luptă din România, pentru orizontul foarte apropiat. În același timp, liderii noștri militari pregătesc opțiuni pentru liderii politici ai Alianței, iar la Madrid vom lua decizii cu privire la prezența permanentă, robustă, în toate direcțiile și în toate domeniile militare, astfel încât în România și în flancul estic vom avea o prezență permanentă, agilă, sustenabilă, și care va acoperi zona terestră, maritimă, aeriană, spațiul și protecție antirachetă, inclusiv dimensiunea cibernetică și spațială. Deci vom avea o altă calitate de prezență militară NATO în România și spun încă o dată pentru români și românce, că de foarte multe ori este o preocupare pe care noi o înțelegem, cu cât avem mai mult NATO în România, cu atât riscul pentru România scade, cu cât ajutăm mai mult Ucraina să învingă Rusia, cu atât riscul pentru Europa scade. De aceea, prezența NATO în România va fi pe termen lung, este o schimbare strategică importantă pe care o salutăm și de aici, de la conducerea NATO”.

Andreea Esca: Cum poate evita NATO ca Marea Neagră, să nu devină un lac rusesc? Am văzut deja situaţia periculoasă, cu mine care plutesc, în derivă.

Mircea Geoană: „Ministrul Kuleba, dar și ministrul Aurescu, dar și alți miniștri, doamna ministră a Mării Britanii, doamna Truss, a vorbit despre păstrarea libertății de navigație civilă în Marea Neagră, pentru Ucraina este vital să păstreze portul Odesa liber, dar și operațional. Pentru noi, pentru români, Constanța, porturile maritime de pe Dunăre, Galați, Brăila, sunt foarte importante pentru a putea să funcționeze economia, pentru a exporta materii prime, și acest lucru va fi asigurat de către NATO, vom ajuta Ucraina și pe noi înșine pentru a face ca Marea Neagră să rămână în mare măsură liberă pentru circulație civilă, și românii se pot baza pe NATO că vom asigura această libertate de navigație”.

Articol recomandat de sport.ro
Eroarea comisă de Gigi Becali la alegerile locale: "M-am încurcat, am anulat votul"
Eroarea comisă de Gigi Becali la alegerile locale: "M-am încurcat, am anulat votul"
Citește și...
Geoană: Războiul din Ucraina va mai dura. Anticipăm o intensificare a conflagraţiei pe flancul estic al Alianţei
Geoană: Războiul din Ucraina va mai dura. Anticipăm o intensificare a conflagraţiei pe flancul estic al Alianţei

Războiul din Ucraina va mai dura şi se anticipează o intensificare a conflagraţiei pe flancul estic al Alianţei, a atras atenţia, duminică, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, transmite Agerpres.

Secretarul general adjunct al NATO: Conflictul din Ucraina va mai dura, probabil, câteva săptămâni
Secretarul general adjunct al NATO: Conflictul din Ucraina va mai dura, probabil, câteva săptămâni

Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, spune că, deocamdată, nu se vede din partea Federaţiei Ruse o încetinire a intenţiei şi a mobilizării de resurse pentru continuarea războiului din Ucraina.

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: „Ce este mai rău, abia va urma”
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: „Ce este mai rău, abia va urma”

''Ce este mai rău, abia va urma''. Sunt declaratii făcute vineri de secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, dar și de premierul României- Nicolae Ciucă, în contextul conflictului din Ucraina.

Recomandări
România se face din nou roșie pe hartă, după alegerile locale din 9 iunie. Cristian Pîrvulescu: ”PSD e partid dominant”
România se face din nou roșie pe hartă, după alegerile locale din 9 iunie. Cristian Pîrvulescu: ”PSD e partid dominant”

Partidul Social Democrat este câștigătorul principal al alegerilor locale și europarlamentare care au avut loc duminică, 9 iunie 2024. Aceasta este concluzia politologului Cristian Pîrvulescu, invitat la Știrile Pro TV de la ora 19:00.  

Cine ne va reprezenta în Parlamentul European. Pe cine au trimis românii la Bruxelles
Cine ne va reprezenta în Parlamentul European. Pe cine au trimis românii la Bruxelles

Rezultatele preliminare la alegerile europarlamentare ne arată că România trimite 33 de politicieni la Bruxelles.  

Rezultate alegeri locale și europarlamentare 2024. Cine a câștigat marile orașe. BEC a anunțat rezultate parțiale
Rezultate alegeri locale și europarlamentare 2024. Cine a câștigat marile orașe. BEC a anunțat rezultate parțiale

Rezultatele oficiale parțiale ale alegerilor locale și europarlamentare din 2024 arată că românii îi păstrează în funcție pe majoritatea primarilor și trimit la Bruxelles politicieni din PSD, PNL, AUR și Alianţa Dreapta Unită.