Metoda prin care universitățile de agronomie își rotunjesc bugetul. Clienții, încântați

×
Codul embed a fost copiat

Universităţile de agronomie şi medicină veterinară reuşesc să-şi rontunjească bugetele, după ce au deschis ferme în care studenţii fac practică, dar şi magazine în care vând ouă, lapte, brânzeturi ori mezeluri.

Clienţii sunt încântaţi de calitatea produselor şi, nu în ultimul rând, de preţuri.

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, produsele obţinute la ferma unde studenţii fac practică ajung pe rafturile unui magazin din centrul oraşului. Clienţii le apreciază atât de mult încât aşteaptă şi zeci de minute la coadă.

Client: „Am luat o jumătate de kilogram de slănină afumată de la porcii noştri de la Universitate, de la magazinul nostru. Ştim că e proaspătă, porcii sunt crescuţi numai cu cereale, cu grâu."

Citește și
ooug 114, ordonanta 114, antreprenori romani
Antreprenorii romani, loviti in plin de OUG 114, anunta scumpiri in lant
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Reporter: „Ce cumpăraţi de obicei?”
Client: „Mezeluri când au, iaurturi când au. Acum am luat lapte şi ouă."

Client: „Produse mai bune, mai ieftine! Şi naturale!"

În fiecare zi magazinul vinde de aproape 4.500 de lei.

Asistent universitar Lucian Cuibus, administratorul magazinului:Dorim să venim şi cu o gamă nouă de produse inovative, sucuri cu probiotice. Nu sunt nici cele mai ieftine, nici cele mai scumpe, dar calitatea este net superioară.”

Ferma universităţii are 11.000 de găini, peste 200 de vaci şi câteva zeci de porci. Aici lucrează doar 15 persoane, în rest se ocupă studenţii.

Doru Pop, director staţiune ştiinţifică: „În viitorul apropiat o să pasteurizam laptele, o să facem brânzeturi, iaurturi.”

Şi cei de la Universitatea de Agronomie din Iaşi au pus pe picioare o fermă cu 100 de bovine, după ce acum 4 ani au luat fonduri europene. Laptele ajunge zilnic la un dozator plasat pe holurile şcolii. Profitul depăşeşte 10 mii de lei lunar.

Prof. dr. Vasile Maciuc, profesor: „Dozatorul la o alimentare are 200 de litri de lapte şi se valorifică până în ora 12.00. Sunt nişte bani care vin în fiecare zi şi cu care sunt acoperite cheltuilile în ferma cât şi cu angajaţii."

Vasile Vinţu, rector USAMV Iași: „Îl alimentăm o dată, de două ori pe zi, preţ accesibil, 2,5 lei litru şi fiind de bună calitate de aceea este şi foarte căutat."

În curtea Universităţii de Agronomie şi Medicină Veterinară din Timişoara, se va deschide la 1 martie o piaţă de weekend cu 16 căsuţe în care vor fi vândute ouă, lapte, brânzeturi, legume şi fructe. Vacile îngrijite de studenţi dau zilnic 400 de litri de lapte, iar găinile 250 de ouă.

Prof.univ.dr. Cosmin Alin Popescu, rector USAMBVT: „În funcţie de sezon vor fi aici fructe, legume care au trecut prin mâna studenţilor noştri.”

Tarabele pot fi închiriate şi de micii producători din zona cu 250 de lei pe lună - bani care vor ajunge tot în bugetul universităţii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Forbes: 2019 va fi anul veganismului. Oamenii sunt mai atenți la dietă
Forbes: 2019 va fi anul veganismului. Oamenii sunt mai atenți la dietă

2019 va fi anul veganismului, susţin publicaţii prestigioase precum ”Forbes” şi ”The Economist”, care au observat că "trendul" dietelor fără produse de origine animală câştigă tot mai mult teren în lume.

Antreprenorii romani, loviti in plin de OUG 114, anunta scumpiri in lant
Antreprenorii romani, loviti in plin de OUG 114, anunta scumpiri in lant

Urmează scumpiri de produse după ce costurile companiilor româneşti au crescut cu 10-20 de procente. Iată anunţul făcut marţi de antreprenorii români, care susţin că Ordonanţa 114, dată de guvern la finalul anului trecut, îi loveşte din plin.

Milioane de euro pe seama copiilor. Ce am găsit în mezeluri şi brânzeturi pentru copii
Milioane de euro pe seama copiilor. Ce am găsit în mezeluri şi brânzeturi pentru copii

Industria alimentară câștigă anual milioane de euro din produsele vândute pentru copii. Dar în ambalajele atrăgătoare se poate ascunde același conținut ridicat de substanțe chimice alimentare, acuză organizațiile de protecția consumatorului. 

100.000 de ouă contaminate cu Fipronil, în comerț. Cât de periculoase pot fi
100.000 de ouă contaminate cu Fipronil, în comerț. Cât de periculoase pot fi

Peste 4 milioane de ouă produse la o fermă din Teleorman au fost reţinute de Direcţia Sanitar Veterinară, după ce analizele de laborator au arătat că unele erau contaminate cu Fipronil, un insecticid interzis în fermele de păsări.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.