Mai multe clădiri au fost luminate în roz trăgând un semnal de alarmă asupra importanței depistării cancerului de sân

×
Codul embed a fost copiat

Prima zi de octombrie a adus în atenție și lupta împotriva cancerului de sân.  

Sâmbătă mai multe clădiri din țară au fost luminate în roz - culoarea speranței. Activiștii, dar și autoritățile au tras astfel un semnal de alarmă asupra importanței prevenției și depistării din timp a acestei boli necruțătoare.

Cancerul la sân ucide anual peste 3 mii de femei, numai în România.

Imediat după lăsarea întunericului, Palatul CEC din capitală a fost luminat în roz, ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân, unul dintre cele mai necruțătoare diagnostice, mai ales dacă nu este depistat din timp.

Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea: "În România se depistează cancerul în stadiu 3 și 4. Adică foarte târziu, în timp ce în alte țări se depistează în stadiul 2, 1 sau chiar 0. Spre exemplu, în SUA, unde se desfășoară astfel de campanii de foarte mulți ani, unde femeile au acces gratuit la analize și la tratament, rata de supraviețuire din cancer de sân depășește 90%. În timp ce în România abia depășește 60%”.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Este pentru a 22-a oară când clădiri importante din țară sunt îmbrăcate în lumina roz. An de an, prin acest eveniment, Fundația Renașterea vrea să atragă atenția asupra importanței controalelor medicale periodice. Anul acesta, accentul a fost pus mai ales pe prevenția în rândul tinerelor. Pentru că niciodată nu este prea devreme să mergi la medic.

Alexia Eram: "Este foarte important pentru toate tinerele să meargă la controale medicale și evident să le convingă și pe bunicile, mătușile, surorile să meargă să își facă un control".

Potrivit celor mai recente date, în fiecare an, în România sunt diagnosticate cu cancer mamar aproape 10 mii de femei și, din păcate, peste 3.200 pierd lupta cu boala, tocmai pentru că ajung prea târziu la medic.

Adriana Pistol: "În anul 2021, numărul bolnavilor de cancer la sân l-a depășit pe cel de cancer pulmonar. 1 din 4 cancere diagnosticate sunt cancere de sân, iar 1 din 6 decese prin cancer, este datorat cancerului de sân".

Patriciu Achimaș Cadariu, președintele grupului pentru combaterea cancerului: "Este o lumină care ne aduce anual aminte de faptul că trebuie să existe informare, trebuie să existe profilaxie primară, screening, că trebuie să existe tratamente de bună calitate, chirurgie, radioterapie, medicină personalizată".

Din păcate, în România, controalele și tratamente nu sunt gratuite, așa cum se întâmplă în alte țări. Dar, anul acesta, au fost făcuţi pași importanți în această direcție. În luna ianuarie a fost lansat Planul Național de Combatere a Cancerului care, acum câteva zile, a fost votat și în Parlament. Prin intermediul acestui plan, autoritățile promit finanțare suplimentară a investigațiilor medicale.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cât de des este necesar un control imagistic pentru a descoperi din timp un cancer la sân
Cât de des este necesar un control imagistic pentru a descoperi din timp un cancer la sân

Cancerul de sân nu poate fi prevenit. Singura armă împotriva acestei boli este controlul imagistic regulat. Poate fi descoperit astfel în stadii incipiente. Detectată în primele faze, boala nu reduce speranța de viață.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.