INTERVIU. Președintele Volodimir Zelenski, pentru Pro TV: ”Mulțumim poporului din România. Noi nu plângem. Suntem puternici”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți seară, într-un interviu pentru jurnalista Pro TV Iulia Petcu, că Ucraina a primit de la România, până acum, ”15 pachete” de ajutoare militare.

Întrebat ce fel de suport militar se așteaptă să mai primească în plus, în continuare - în condițiile în care la conferința de presă de la Cotroceni a declarat că i-a cerut președintelui Klaus Iohannis asistenţă militară pe sisteme antiaeriene - Volodimir Zelenski a explicat că, în primul rând, este recunoscător poporului României pentru tot ajutorul acordat ucrainenilor până acum.

Sinteza declarațiilor președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski:

”Deci, în primul rând, am vorbit despre cel de-al 16-lea pachet din partea guvernului român, pentru a sprijini Ucraina pe câmpul de luptă. Suntem foarte recunoscători oamenilor. Așa cum ați spus, e prima conversație cu poporul (român, n. red.), așa că le mulțumim oamenilor, poporului din România, în primul rând. Trebuie să știți că voi decideți cum să ajutați Ucraina, ca în toate țările din lume. Pentru că guvernul, liderii, de asemenea, caută în societate acest sprijin. Și președintele vostru, sunt foarte recunoscător, guvernul vostru... Și sunt recunoscător, pentru că ei se bazează pe sprijinul dumneavoastră. Așa că sunt foarte recunoscător că ați acordat un sprijin atât de puternic Ucrainei.

Sunt recunoscător în ceea ce privește armata, pentru că sprijinul este diferit în ceea ce privește armata.

Citește și
scandal sosoaca
„Nu are ce căuta în Parlamentul României”. De frica unor extremiști, discursul lui Volodimir Zelenski a fost anulat
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Zelenski: Când ești în război, înțelegi că nu este vorba doar de arme

Astăzi am spus un gând pe care vreau doar să-l repet. Nu a fost public. Am spus că atunci când vorbim despre sprijin, când vorbim despre sprijinul militar, președintele, mai ales al țării care se află în război, trebuie să mă concentrez pe câmpul de luptă cu echipa mea, cu guvernul etc. Totul, de la economic până la apărare, industrii, instituții, trebuie să se concentreze pe câmpul de luptă. Nu avem timp să ne gândim la toate problemele. Și la început, unele țări, inclusiv România, despre asta vreau să vă mulțumesc. Ne-ați ajutat cu oamenii noștri. I-ați găzduit și eu chiar am putut să mă concentrez pe câmpul de luptă. De aceea am spus că sprijinul militar este foarte diferit. Și când ești în război, înțelegi că nu este vorba doar de arme.

Da, este vorba despre soldați pentru armată. Este o poziție foarte dificilă, deoarece nimeni dintre partenerii noștri nu ne-a ajutat cu soldații. Este de înțeles. Sunt recunoscător pentru tot ce avem, pentru că a fost dificil să fim singuri. Pentru că primele zile am fost singuri și fără nicio armă, mai ales din lume. Dar, din nou, sunt recunoscător că am reușit. Este dificil să fii singur. Deci, o parte din acest sprijin a fost găzduirea oamenilor noștri, a refugiaților, și sunt recunoscător pentru asta.

A doua, când ați reușit să gestionați această, îmi pare rău că folosesc un astfel de cuvânt, această problemă, dar aceasta este provocarea, da? Așa că, după aceea, trebuie să te uiți la câmpul de luptă și să te gândești de ce ai nevoie. Pentru că deficitul este în toate direcțiile, peste tot, pentru că suntem împotriva ... nu suntem împotriva Rusiei, ea este împotriva noastră, ne-am apărat împotriva acestei armate atât de mari.

(...) Așa că, aceste fapte, și anume că România ne-a dat deja 15 pachete, sunt foarte importante. Acum, de ce avem nevoie, vă voi împărtăși ce avem nevoie, cred că știți, în toată această perioadă.

Am avut niște rachete de artilerie foarte importante, care au fost cel mai mare deficit din Europa, pentru că nu suntem o țară NATO. De aceea nu am avut la începutul războiului niciun fel de armament de tip occidental. Este adevărat. Apoi am început să ne schimbăm când am unit oameni, societăți și oameni din lume. Atunci am început să schimbăm unele arme cu un alt tip de armament occidental, etc. Ne-ați ajutat cu niște artilerie care a fost foarte importantă pentru noi, din cauza deficitului.

Zelenski: ”A fost o tragedie iarna trecută”

Încă un aspect, legat de apărarea aeriană. A fost o tragedie iarna trecută. Cum să gestionăm totul. Nu e vorba de mine, ci de toată echipa. Este vorba despre oameni, despre cum au încercat să se descurce cu fiecare copil în parte, noaptea. Pentru că în timpul zilei nu aveam lumină și etc. Aceasta a fost cea mai mare provocare pe care am avut-o cu adevărat.

Blackout, fără lumină în timpul zilei. Dar noi nu plângem. Suntem oameni puternici și cred că înțelegeți acest lucru. În această perioadă, toate lucrurile de care aveam nevoie erau transformatoarele și diferite lucruri pentru energie. Și, bineînțeles, economisirea rețelei de energie. Erau sisteme de apărare aeriană. Și în acest caz, de asemenea, am lucrat și astăzi am avut și o decizie, unele probleme foarte importante, de care avem nevoie.

Întrebarea este dacă ne puteți oferi mai mult. Dacă aceasta este întrebarea, voi decideți.”

Zelenski, întrebat când se va termina războiul: Cred că suntem în ultima parte, cea mai grea

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că nu ştie când se va termina războiul din Ucraina, dar a precizat că el crede că acesta a ajuns în ultima parte, cea mai grea.

“Nu vă pot spune data exactă. Cred că nimeni nu poate. Poate doar Trump ar putea să spună: într-o zi, dar el ştie, vedeţi. Poate e o întrebare pe care trebuie să i-o adresaţi lui Trump. Ştiu că suntem la contraatac, ştim că Rusia va părăsi teritoriile noastre. Nu ştim când se va termina, este singurul răspuns pe care vi-l pot da acum. Cred că ştiu când, dar nu vă pot spune asta. Credem că ştim ceva”, a spus preşedintele Ucrainei.

El a adăugat că aceasta este ultima parte a războiul din Ucraina.

“Aceasta este ultima parte a războiului din Ucraina, cu siguranţă. Nu suntem în mijlocul războiului, nu vorbim despre date. Vorbim despre alt lucru. Prima perioadă a fost ocupaţia, a doua parte a fost faptul că am oprit avansul şi am preluat iniţiativa. Toamna trecută când am avut succesul din Herson şi Harkov, anul trecut, când am avut succes cu unele operaţiuni, în est când ne retrăgeam încet, încet, dar ne retrăgeam, 100, 200 de metri. Privind la teritoriul nostru este nimic, dar e vorba de o situaţie de moral, că dai înapoi, te retragi. Cred că suntem în ultima parte. Nu ştiu cât va dura, sunt multe temeri pe care le avem, banii, armele, dar cred că suntem în ultima parte, cea mai grea, pentru că războiul a fost lung. Vedeţi în Europa politica, alegerile divizează oamenii, scad suportul, sunt multe probleme, iar la moral nu suntem la începutul războiului. Ce vreau să spun, cred că suntem în ultima parte, suntem pe final. Trebuie să facem tot ce ţine de noi pentru ca această parte finală să nu fie mai lungă decât primele două. Şi putem face asta doar uniţi”, a transmis Zelenski.

Zelenski, întrebat dacă Ucraina este pregătită să recunoască faptul că nu există limba moldovenească: Nu văd nicio problemă globală în asta

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost întrebat dacă Ucraina este pregătită să recunoască faptul că nu există limba moldovenească.

El a afirmat că nu vede nicio problemă globală în această chestiune.

“Sincer, dacă pot răspunde sincer, nu văd nicio problemă globală în asta. Nu văd nicio problemă cu acest lucru. Înţeleg. Unii oameni ar spune că Moldova este România. Pentru mine, această problemă nu e presantă. Guvernul nostru se va întâlni, într-o săptămână sau două, şi va lua o decizie referitor la răspunsul pentru această întrebare. Personal, înclin către decizia de a întări parteneriatul nostru şi de a rezolva astfel de probleme. Îmi pare rău că nu mă pot gândi mereu la toate problemele mici. Pentru o ţară în război asta nu e problemă, îmi pare rău. Dar oamenii se vor aduna, vor lua o decizie şi sunt sigur că vor găsi decizia corectă şi sunt sigur că toată lumea va fi fericită”, a spus Zelenski.

El a adăugat că Rusia ia orice chestiune legată de minorităţi şi o transformă în fake news.

“Ce am văzut de atât de multe ori în decursul acestei perioade, Rusia ia orice întrebare politică, în special când vine vorba de minorităţi, despre limbi, sunt multe lucruri. Chiar credeţi că noi avem o problemă cu vorbitorii de rusă din Donbas? Nu aveam nimic împotriva lor. Acum chiar ei au omorât aproape toţi oamenii din Donbas, din est, acolo unde erau atât de mulţi vorbitori de rusă. Pur şi simplu i-au omorât. Dar au spus că asta este cea mai mare problemă, că oamenii din Ucraina care vorbeau rusă aveau probleme, nu le era permis să vorbească rusă. Toată această retorică referitoare la limbă, religie, minorităţi… sunt subiecte pe care dacă Rusia le aude începe o campanie de dezinformare puternică, au o mare putere în a crea fake news. Ce trebuie să decidă Guvernul, uitaţi-vă la un singur lucru. Nu daţi şansa Rusiei să vă dezechilibreze. Am nevoie de unitate. Guvernele vor găsi soluţii, sunt sigur, pentru că suntem de aceeaşi parte a baricadei”, a explicat Volodimir Zelenski.

Zelenski: Ori susţii Rusia, ori susţii Ucraina. Acestea sunt alegerile

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mai fost întrebat ce părere are despre faptul că în unele ţări politica referitoare la Ucraina s-a schimbat, dar şi de faptul că în România şi în alte ţări se înregistrează o creştere a populismului.

“Oamenii pot să voteze, sunt liberi, sunt liberi să voteze orice om şi ce partid pe care şi-l doresc. Asta e frumuseţea democraţiei. E puţin ciudat. Când îţi doreşti să fii în Uniunea Europeană, să ai valori comune cu Uniunea Europeană, să fii parte din NATO şi să spui da, suntem NATO, suntem aliaţi şi să vezi că unii oameni susţin narativa Rusiei. Pentru că nu poţi media lucrurile astea. Ori susţii Rusia, ori susţii Ucraina. Acestea sunt alegerile. E normal ca unii oameni să aleagă într-un fel şi alţii în alt fel, dar nu poţi să fii sincer, nu poţi cu sinceritate să fii în Uniunea Europeană, să fii în NATO, să ai rachete Patriot, să ai avioane F-16, pe care nu le-ai produs tu. Ce ai făcut tu pentru această siguranță?”, a afirmat preşedintele Ucrainei.

El a precizat că aceşti oameni nu îşi dau seama ce înseamnă NATO şi Uniunea Europeană şi care este preţul lucrurilor pe care le-au primit.

“Eu cunosc preţul pentru această protecţie. Preţul este pierderea de oameni. Aceşti oameni care văd lucrurile aşa nu înţeleg cât de mare este preţul lucrurilor pe care le au. Noi nu suntem în Uniunea Europeană, nu suntem în NATO, noi înţelegem preţul. Preţul este acest război. Rusia ne-a atacat pentru că nu suntem în NATO, nu suntem în Uniunea Europeană. Noi doar vrem să fim independenţi. Către astfel de oameni care susţin Rusia şi care cred că înţeleg, nu sunt sinceri. Altfel ar trebui să fie împotriva NATO şi împotriva Uniunii Europene, împotriva tuturor lucrurilor împotriva cărora stă şi Rusia. Iar asta este important de înţeles”, a mai afirmat Volodimir Zelenski.

El a transmis că acestor oameni le doreşte să aibă parte de pace.

“Ce aş putea să le spun acestor oameni? Vă doresc pace. Nu vă pot dori război, pentru că atunci aţi înţelege ce greşeli se pot face. probabil nu înțelegeți ce înseamnă să pierzi un copil. Nu doresc nimănui asta. Nu doresc asta nimănui, nimănui dintre cei care susţin Ucraina sau Rusia. Nu doresc război nimănui pentru că în război singura misiune este să rămâi în viaţă. Alegerea este una simplă, alegi viaţa. Nu e o alegere între oameni, între candidaţi. Fiţi inteligenţi, fiţi deştepţi, susţineţi viaţa şi asta-i tot”, a mai declarat preşedintele Ucrainei.

Urmăriți interviul integral cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în înregistrarea VIDEO de mai sus!

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Ciolacu i-a cerut lui Zelenski ca autorităţile ucrainene să recunoască inexistenţa aşa-numitei „limbi moldoveneşti”
Ciolacu i-a cerut lui Zelenski ca autorităţile ucrainene să recunoască inexistenţa aşa-numitei „limbi moldoveneşti”

Marcel Ciolacu a anunţat că i-a solicitat lui Volodimir Zelenski, în discuţia pe care au purtat-o marţi la Palatul Victoria, ca autorităţile ucrainene să recunoască, în cel mai scurt timp, inexistenţa aşa-numitei „limbi moldoveneşti”.

„Nu are ce căuta în Parlamentul României”. De frica unor extremiști, discursul lui Volodimir Zelenski a fost anulat
„Nu are ce căuta în Parlamentul României”. De frica unor extremiști, discursul lui Volodimir Zelenski a fost anulat

Vizita oficială a lui Volodimir Zelenski a fost marcată și de un scandal stânjenitor pentru România, izbucnit în Parlament.

Zelenski, la Bucureşti: România ne-a acordat sprijin şi militar, şi umanitar. Suntem recunoscători | VIDEO
Zelenski, la Bucureşti: România ne-a acordat sprijin şi militar, şi umanitar. Suntem recunoscători | VIDEO

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, marţi, la Bucureşti, că România a acordat sprijin militar şi umanitar Ucrainei. Liderul de la Kiev a mulţumit românilor "pentru susţinerea şi ajutorul acordat Ucrainei".

Discursul lui Iohannis alături de Zelenski:
Discursul lui Iohannis alături de Zelenski: "România va continua sprijinul pentru Ucraina, inclusiv cel de tip militar"

Aflat pentru prima dată în România în calitate oficială de președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski a fost primit, marți, la Palatul Cotroceni, de către președintele Klaus Iohannis. De altfel, cei doi lideri au susținut o conferință de presă comună.

Motivul pentru care discursul președintelui Volodimir Zelenski din Parlamentul României a fost anulat
Motivul pentru care discursul președintelui Volodimir Zelenski din Parlamentul României a fost anulat

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este într-o vizită-fulger în România - este prima, de altfel.  A ajuns marți dimineață la București și a mers mai întâi la Palatul Cotroceni pentru întâlnirea cu șeful statului, Klaus Iohannis.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.