Fermele de familie sunt tot mai apreciate în Europa. România va primi cinci miliarde de euro pentru susținerea lor

×
Codul embed a fost copiat

Fermele de familie sunt tot mai apreciate în Europa, care dă mai mulți bani ca niciodată, pentru susținerea lor.

Principalul argument este că micii agricultori fac produsele de calitate, iar marfa lor poate ajunge la consumatori, fără să treacă prin mâna intermediarilor. Potrivit europenilor un lanț mai scurt ar trebui să însemne produse proaspete și teoretic, accesibile ca preț.

Frații Gabriel și Mihai Corbu administrează o fermă de legume, în județul Giurgiu. Au un site de unde oricine le poate comanda produsele și, în paralel, au contracte cu restaurante din București. Au înțeles de la bun început că dacă vor să reuşească trebuie să fie disciplinaţi, serioşi, şi dedicaţi. Unul a învățat management, iar celălalt a studiat plantele.

Mihai Corbu: ”Mă ocup cu tot ce înseamnă operațional în fermă. Implemetarea culturilor, am grijă să fie răsadurile puse la timp, semințele, terenul pregătit”.

Gabriel Corbu: ”Eu mă ocup efectiv de cultură, de asocierea plantelor, de a aduce specii noi aici în fermă. Cultivăm de-a lungul anului aproximativ 500 de specii. Plusul e că indiferent cât de dificil ar fi în fermă sau te-ai certa, la urma urmei, când ai plecat acasă, totuși, e fratele tău. N-ai cum să rămâi supărat. A doua zi o iei de la capăt”.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Tot cu familia lucrează pământul și Sergiu Railean. La 42 de ani a renunțat la funcția de director de banca în Franța, iar acum cultivă plante medicinale bio.

Sergiu Railean, agricultor: ”Practic sunt eu și tata, care se ascunde acolo, dezierbează ceva și vara ne-a mai ajutat familia lărgită. Frații, cumnații, nepoții. Unicele fonduri pe care le primim sunt subvențiile la hectar de la APIA. Și mersi mult că ceva merge în țara asta”.

În prezent, în România rezistă pe piaţă doar cei care reușesc să aibă produse de o calitate desăvârșită, dar și un marketing bine pus la punct.

Alin Mâţuţă, europarlamentar în Comisia pentru Agricultură: ”În România, problema fundamentală este cu accesul la piață pentru acești fermieri mici, în general pentru agricultură de familie”.

Anul acesta, la Ministerul Agriculturii, erau înregistrați puțin peste 778 de mii de fermieri. Imaginați-vă că mai bine de 530 de mii dintre ei cultivă mai puțin de 5 hectare fiecare. Ei se încadrează la așa numita agricultură de subzistență. Adică produc mai mult pentru consumul propriu. La polul opus, fermieri mari care să cultive suprafețe întinse, mai mari de 500 de hectare, avem în toată țara doar puțin peste 2500.

Fermele de familie sunt văzute ca un plus, la nivelul Uniunii Europene. Iar comisarii au pregătit fonduri generoase pentru susținerea lor - 5 miliarde de euro vor ajunge doar în România.

Petre Daea, Ministrul Agriculturii: ”Le dă posibilitatea să-și identifice produsul respectiv. Să autorizăm produsele acelea, fie că sunt din zona montană, fie că-s tradiționale. Având această certificare a produsului respectiv, dându-i o anumită identitate, da și o anumită siguranță produsului pentru a fi valorificat. Iată, îi creează o piață”.

Banii vor putea fi accesați de anul viitor.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Județul unde zilierii primesc 100 euro/zi. ”Cei de afară să se întoarcă în România. Acolo ești sclav. Aici ești respectat”
Județul unde zilierii primesc 100 euro/zi. ”Cei de afară să se întoarcă în România. Acolo ești sclav. Aici ești respectat”

O fermă din Vaslui își plătește zilierii și cu 100 de euro pe zi, la culesul cireșelor, singura condiție fiind să strângă cât mai multe fructe. Oamenii sunt încântați și le spun celor din afară să se întoarcă în România, pentru că aici sunt respectați.

 

Europa, cel mai dramatic declin al drepturilor muncitorilor: ”Democrația este în pericol”. România, singura rază de speranță
Europa, cel mai dramatic declin al drepturilor muncitorilor: ”Democrația este în pericol”. România, singura rază de speranță

Cea mai dramatică prăbușire a drepturilor muncitorilor se înregistrează în Europa, unde situația e atât de gravă, încât se consideră că însăși ”democrația se află în pericol”. Suprinzătoarea rază de speranță vine din România.

 

„Ziua Părinţilor de Îngeri”. Klaus Iohannis a promulgat legea prin care părinții au acces la consiliere psihologică gratuită
„Ziua Părinţilor de Îngeri”. Klaus Iohannis a promulgat legea prin care părinții au acces la consiliere psihologică gratuită

„Ziua Părinţilor de Îngeri", care comemorează copiii decedaţi la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, va fi marcată pe 15 octombrie.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.