De ce e importantă legea laptelui, adoptată de parlamentari. Cum sunt păcăliți consumatorii în prezent

×
Codul embed a fost copiat

După doi ani de dezbateri, parlamentarii au votat proiectul legii laptelui şi produselor lactate. Odată adoptat documentul, comercianții vor trebui să delimiteze clar produsele făcute din lapte 100%, de cele din grăsimi vegetale.

Potrivit inspectorilor pentru protecția consumatorilor, numeroase patiserii, pizzerii şi cofetării nu folosesc frişcă sau brânză, şi îşi păcălesc astfel clienţii.

Legea face clar diferenţa dintre produs care are ca ingredient principal laptele, şi unul care are amestec de lapte şi grăsimi. Acest lucru este deja menţionat pe etichete, dar nu şi la raft. Astfel, o plăcintă care conţine grăsime vegetală nu va mai sta în vitrină lângă una cu brânză din lapte 100%.

Iar cumpărătorii vor fi atenționați explicit ce urmează să cumpere.

Alina Donici, directorul unei companii de lactate: „Fiecare este liber să aleagă ce mănâncă, tocmai de aceea sunt de acord ca toate informațiile să fie trecute pe etichetă, să fie semnalizate un pic mai puternic, ca să nu mai existe niciun fel de confuzie. Și clienții să aleagă în cunoștință de cauză. Cei care vor să mănânce o brânză făcută din tot felul de adaosuri, până la urmă e dreptul lor să o facă. Dar trebuie să știe, asta e cel mai important.”

Citește și
productie lapte
Producția de lapte, tot mai afectată de secetă. Telemeaua și cașul au ajuns să coste mai mult decât carnea
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Totodată, sunt vizate şi specialităţile de patiserie şi cofetărie.

Horia Constantinescu, președintele ANPC: „În ultima perioadă, și mă refer aici la ultimii 4, 5 ani, pe piața românească au fost prezente și sunt prezente produse ce păcălesc în mod flagrant consumatorul și cofetării, patiserii, laboratoare din acest domeniu comercializează produse, pretindeau că utilizează frișcă, în condițiile în care foloseau cremă vegetală și pretindeau că folosesc brânză în condițiile în care foloseau surogatul pe bază de grăsimi vegetale.”

Ce este „Observatorul laptelui”

În acest moment lactatele sunt amestecate în vitrine, în funcție de cum reușește fiecare producător să își negocieze poziția la raft. Fie că vorbim de unt, cremă de brânză și altele asemenea, și nu toate sunt făcute din lapte 100 la sută ca ingredient principal. Iar asta induce consumatorii în eroare, spun autoritățile. Noile modificări legislative, impun comercianților să delimiteze clar produsele din lapte pur de cele care au în compoziție lapte cu adaos de grăsimi ori altfel de proteine vegetale care imită laptele.

Daniel Gheba, deputat USR: „Aici avem și brânza, și untul, crema de unt conține produse din lapte mult mai puțin, având un adaos de grăsimi vegetale. Din ulei de palmier sau din alte grăsimi vegetale.”

Parlamentarii au votat și înființarea ''Observatorului Laptelui'', o platformă care există în alte țări europene de mult timp. Acolo vor fi centralizate toate datele legate de cât lapte produce, procesează și importă România. Un sector care este în creștere, potrivit Institutului Național de Statistică.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Brânza vegetală îngrașă și nu are calități nutritive. Explicațiile medicului nutriționist Mihaela Bilic
Brânza vegetală îngrașă și nu are calități nutritive. Explicațiile medicului nutriționist Mihaela Bilic

Nu are vitaminele A și D, prezente în mod natural în lapte, și nici vitamina B12. Vorbim despre brânza vegetală, o invenție alimentară care îngrașă. Şi asta fără să aibă calități nutritrive.

Producția de lapte, tot mai afectată de secetă. Telemeaua și cașul au ajuns să coste mai mult decât carnea
Producția de lapte, tot mai afectată de secetă. Telemeaua și cașul au ajuns să coste mai mult decât carnea

Soarele a pârjolit pășunile României, fânul este puțin și scump, iar - nehrănite - vacile și oile dau tot mai puțin lapte.

Pâinea și cartofii, alimentele de bază ale românilor. Avertismentul lansat de nutriționiști
Pâinea și cartofii, alimentele de bază ale românilor. Avertismentul lansat de nutriționiști

Deși vorbim tot mai des despre alimentația sănătoasă, pâinea și cartofii sunt de bază în viața reală.

Avem tot mai puțin lapte de vacă produs în România. Ce spun cifrele
Avem tot mai puțin lapte de vacă produs în România. Ce spun cifrele

Avem tot mai puțin lapte de vacă produs în România. Cantitatea colectata scade de la un an la altul.

În ce măsură își poate hrăni statul român propriul popor în cazul unei crize alimentare
În ce măsură își poate hrăni statul român propriul popor în cazul unei crize alimentare

România are toate datele pentru a deveni unul dintre marii producători de hrană ai Europei. Avem mult pământ roditor, cu ape din care putem iriga, cu o climă care încă ne ajută să facem agricultură.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.