Cum au ajuns afacerile piscicole să înflorească în România. Crapul şi păstrăvul sunt cei mai consumaţi pești de apă dulce

×
Codul embed a fost copiat

Deși consumul de pește este de cinci ori mai mic decât media europeană, peștele proaspăt este foarte căutat la noi.

Dovadă că afacerile piscicole sunt înfloritoare, mai ales acolo unde oamenii s-au asociat și își vând rapid marfa. Nu la fel stau, însă, lucrurile cu peștele din Dunăre și Marea Neagră, de care se pot bucura doar cei din zonele apropiate.

Crapul şi păstrăvul sunt cei mai consumaţi pești de apă dulce de la noi. Bogdan Mihalache are o păstrăvărie în județul Brașov. S-a asociat cu cinci producători din zonă și împreună produc 800 de tone de pește într-un an. Vând tot rapid.

Bogdan Mihalache, reprezenantul cooperativei: “Vrem să ne extindem pe un lac din România, să facem acolo încă 500 de tone de pește. Dar vrem să ne extindem și la Marea Neagră. Acolo să creștem cu mult mai mult producția. Dar aici avem nevoie de suport din partea autorităților, că e partea legislativă destul de grea.”

Păstrăvăriile sunt afaceri rentabile care s-au dezvoltat în multe zone ale ţării. Mai greu este cu peştele din Dunăre şi Marea Neagră care ajunge mai rar în în zone îndepărtate pentru că România nu are infrastructura necesară şi nici flotă pentru a pescui pe măsura cererii.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Adrian Teacă, cercetător științific GeoEcomar Constanța: “Dacă este să vorbim despre punctele de colectare și procesare a peștilor marini deci din mediul marin la noi sunt destul de reduse și capacitățile lor de procesare sunt destul de limitate.”

Mai mulţi pescari din Delta s-au asociat şi livrează calcan, crap și scrumbie în magazinele din Constanța. Se pregătesc şi pentru Bucureşti şi au testat cu succes piaţa la târgul de produse pescăreşti din Capitală.

Filip Mastică, administratorul companiei: “A fost o cerere foarte mare. Am vândut peste o tone de calcan într-o zi. Adică vreo 2.500 de porții într-o zi. A fost o nebunie. Și acum ne-am dat peste cap, am încercat să mai aducem pește, cât de mult putem. Toată lumea caută peștele proaspăt.”

Cât pește importă România

Însă peștele proaspăt românesc este prea puțin. Abia acoperă 20% din necesarul consumului intern. Potrivit Institutului Național de Statistică, în prima jumătate a anului România a importat peste 100 de mii de tone de pește.

Potrivit ministrului Agriculturii, România produce într-un an doar 20 de mii de tone de pește. Totuși, am putea să ne triplăm producția dacă am profita de întreaga suprafață disponibilă pentru acvacultură și să ajungem astfel la 60 sau chiar 70 de mii de tone de pește românesc pe an.

Sorin Mănăilă președinte asociație RomFish: “Noi am avea potențial mai ales că România are în jur de 100 de mii de hectare în care s-ar putea practica acvacultura.”

Iar fonduri europene sunt pentru dezvoltarea acestor afaceri: peste 160 de milioane de euro.

Alin Mitiuță, eurodeputat Reper în Comisia pentru Agricultură:Din păcate, absorbția, cel puțin în perioada precedentă, e destul de mică, la începutul acestui an era un pic peste 40%. Deci chiar dacă avem o sumă mică nu suntem neapărat capabil să o absorbim și pe aceea.”

Banii pot fi folosiți pentru fabrici de procesare, creșterea producției și modernizarea porturilor pescărești.

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere

Un agent de pază la un magazin din Timişoara a ajuns la spital, marţi seara, după ce un client l-a lovit cu o mătură, potrivit IPJ Timiş.

Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân
Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân

Pompierii militari au intervenit, marţi după-amiază, în localitatea Jina pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la o şură.

 

Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”
Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a declarat stare de alertă în întreg judeţul, pentru 30 de zile, după ce operatorul de salubritate a refuzat că mai ridice gunoiul începând de luni.  

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă