85.000 de elevi învață în școlile profesionale din țară. Care sunt cele mai căutate meserii

×
Codul embed a fost copiat

Aproape 85.000 de elevi învaţă în şcolile profesionale din România, iar cei mai mulţi sunt în zona Moldovei. Meseriile căutate sunt în transporturi, construcţii, alimentaţie publică, industrie sau agricultură.

Însă numeroşi tineri se gândesc să plece la muncă peste hotare după absolvire, iar în ţară vor veni muncitori străini. Pe primul loc, potrivit datelor furnizate de Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, se afla judeţul Iaşi, cu peste 6000 de elevi în şcolile profesionale.

La Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi", peste 150 de tineri se pregătesc să devină zidari, dulgheri, mecanici sau meşteri în construcţii. Trei sferturi dintre ei provin din mediul rural.

"Moldova a rămas puţin în urma celorlalte regiuni şi atunci elevii caută din timp un loc de muncă", a declarat Laurențiu Săndulache, profesor.

Însă nu toţi tinerii sunt convinşi că vor rămâne să muncească în ţară.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

"Mai stau un an sau doi pe aici şi după o să plec", a spus Cosmin, elev.

"O să plec în străinătate după ceva timp. Sunt și alţii care fac meseria asta şi apoi merg în altă parte la muncă. Acolo se câştigă mai bine, sunt plătiţi mai bine", a spus Dănuț, elev.

"În România există o ruptură în cele două extreme: salariaţi foarte productivi, calificaţi, plătiţi foarte bine şi la cealaltă extremă găsim meseriaşii. Asta e o explicaţie de ce nu găsim absovenții încadraţi în muncă, ci mai curând îi găsim îngroşând rândul emigranţilor", a declarat Romeo Asiminei, sociolog.

Cifrele ne arată ca în regiunea de nord-est a ţării sunt peste 20 de mii de elevi la şcolile profesionale. Judeţele Iaşi, Bacău şi Suceava sunt în top.

"Mergem efectiv în şcolile din judeţ şi le prezentăm oferta şcolară. Avem un cămin unde pot fi cazaţi, le oferim burse de studiu, decontarea navetei şi burse profesionale oferite de angajator, dar şi asigurarea unui loc de muncă", a declarat Carmen Botez, director Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” Iași.

La Liceul Tehnologic "Alexandru Vlahuţă" din Botoşani, concurența pentru admitere este foarte mare.

"Pe partea de învăţământ profesional pregătim elevi în diferite meserii cum ar fi: mecanic auto, agricol, instalator, brutar, patiser, ospătar, chelner", a declarat Dumitru Dohotariu, directorul liceului.

Sunt însă şi speranţe. După terminarea clasei a VIII-a, o tânără a vrut să renunţe la şcoală şi să plece în Italia la muncă, împreună cu familia. Dar s-a înscris la liceu şi a obţinut locul doi pe ţară la Olimpiada Naţională din Turism şi Servicii.

"Am vrut să mă opresc la 8 clase. Vreau să fiu stewardesă. Dacă nu voi reuşi, voi fi ospătăriţa într-un restaurant de lux", a spus Rebeca, elevă în clasa a XII-a.

Pe ultimele locuri în privinţa numărului de elevi la şcolile profesionale se afla judeţele Ilfov, Giurgiu, Teleorman şi Mehedinţi.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
”Investește în tine”. Ce au făcut tinerii care au luat creditul de 60.000 lei fără dobândă
”Investește în tine”. Ce au făcut tinerii care au luat creditul de 60.000 lei fără dobândă

Programul "Investeşte în tine", lansat de Guvern anul trecut, a fost accesat deja de peste 1.300 de tineri. Cei mai mulţi au luat credite fără dobândă pentru şcoală sau cursuri de reconversie profesională, spun reprezentanţii băncilor.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă