(P) Lucruri esențiale pe care trebuie să le cunoști despre repatrierea decedaților

avion repatriere

Vestea morții unei persoane dragi nu este niciodată un eveniment ușor de acceptat, dar atunci când decesul are loc peste granițele țării lucrurile se complică.

Intervine birocrația și legile aspre care trebuie respectate cu privire la înregistrarea decesului și transportul funerar.

 

Poți apela la o agenție de pompe funebre cu experiență, ca de exemplu Funerare Besliu, pentru a afla exact Cum decurge procesul de repatriere a unei persoane decedate?, dar pentru o imagine de ansamblu, ți-am pregătit și aici o listă cu cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști cu privire la procesul de Repatriere decedați.

 

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială
Condițiile de eliberare a certificatului românesc de deces pentru persoanele decedate în străinătate

 

În primul rând, indiferent de țara în care s-a produs, decesul unei persoane trebuie înregistrat mai întâi la autoritățile locale din țara în cauză. Nu este absolut necesar, dar decesul mai poate fi înregistrat de asemenea și la ambasada sau consulatul României din țara respectivă, instituții care vor anunța mai departe Ministerul Administrației și Internelor din România, care va lua apoi legătura cu familia decedatului. Încă un avantaj al înregistrării decesului la instituțiile românești din țara în care acesta s-a produs este faptul că acestea vor putea elibera pe baza certificatului de deces emis local, un certificat românesc. În caz contrar, certificatul de deces românesc va fi eliberat abia în țară.

 

În ce constă ajutorul de deces oferit de țările europene?

 

Ajutorul de deces oferit de țările europene, inclusiv țara noastră, constă într-o sumă de bani pe care familia decedatului o primește din partea statului în care persoana decedată era asigurată, în vederea organizării înmormântării sau incinerării acesteia.

 

Dacă decesul are loc în România, bineînțeles, acest ajutor este oferit de către statul român familiei persoanei decedate, dar dacă a avut loc peste hotare, este oferit de statul în care persoana decedată plătea contribuțiile sociale.

 

Ce se întâmplă dacă familia unei persoane decedate nu-și permite costul repatrierii?

 

Există și situații în care persoana decedată nu era înregistrată în sistemul de asigurări sociale sau ajutorul de înmormântare nu acoperă integral costurile repatrierii, care sunt destul de mari. În acest caz, autoritățile române preiau asupra lor responsabilitatea și fac toate demersurile necesare pentru a pregăti înhumarea sau incinerarea persoanei decedate în țara în care a avut loc decesul.

 

A existat la un moment dat o propunere legislativă care obliga statul român să suporte cheltuielile de repatriere a persoanelor decedate pe teritoriul statelor din Uniunea Europeană, dar această propunere nu a fost încă aprobată și suportarea cheltuielilor de repatriere nu reprezintă o practică comună nici pentru celelalte state. Astfel, singura excepție sunt persoanele trimise în delegații oficiale de către statul român, misiuni care reprezintă interesele națiunii. Pe de altă parte, familiile persoanelor care călătoresc peste hotare din proprie inițiativă sau se mută acolo datorită familiei sau locului de muncă, trebuie să-și asume riscul că la un moment dat se poate întâmpla un astfel de eveniment nefericit și să suporte costurile de repatriere sau să accepte faptul că trupul celui drag va fi înmormântat sau incinerat în țara gazdă.

 

Care sunt regulile privind transportul persoanelor decedate?

 

Conform legii în vigoare, transportul internațional al persoanelor decedate se poate face doar pe baza unor aprobări obținute din partea oficiului consular al României din țara în care a avut loc decesul, autorităților de sănătate publică de acolo și o serie de alte documente specifice.

 

De asemenea, acest tip de transport se poate realiza doar în baza unui pașaport mortuar, eliberat tot de autoritățile locale din țara unde s-a produs decesul.

 

Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm și faptul că trupul celui adormit nu poate fi purtat decât într-un sicriu impermeabilizat, din zinc, închis etanș, cu un fund acoperit cu un strat de 5 cm grosime format din materiale absorbante, îmbibate cu o soluție dezinfectantă. Acest sicriu se pune apoi într-o ladă de lemn, bine etanșeizată. Mai mult, transportul se poate efectua doar cu mașini funerare omologate sau pe cale aeriană.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) NEI Divizia de Securitate a asigurat derularea în siguranţă a festivalului West Side Flower Fest 2024 din București
(P) NEI Divizia de Securitate a asigurat derularea în siguranţă a festivalului West Side Flower Fest 2024 din București

În perioada 31 mai - 2 iunie 2024, echipa NEI Divizia de Securitate a avut misiunea de a asigura securitatea și protecția festivalului West Side Flower Fest, desfășurat în Sectorul 6, în Parcul Drumul Taberei și pe Bulevardul Drumul Taberei.

(P) Malina îți aduce poftă de vacanță
(P) Malina îți aduce poftă de vacanță

Atunci când îți vine pofta, ceva bun de la Malina te așteaptă! În plus, vara asta, Malina aduce și cheful de vacanță!

(P) Îți place mai întunecat? O incursiune în universul lui Stephen King
(P) Îți place mai întunecat? O incursiune în universul lui Stephen King

Recent lansată, cartea "Îți place mai întunecat" de Stephen King ne poartă din nou în universul fascinant și macabru al maestrului horrorului.

Recomandări
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine
Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţă că va depune plângere penală împotriva reprezentantului PSD din Biroul electoral de sector, pe care îl acuză că instigă la fraudă electorală.

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie.