(P) Colectează selectiv deșeurile pentru un mediu sănătos!

colectare deseuri

Protecția mediului, reducerea unei cantități uriașe de deșeuri depozitate în gropile de gunoi, posibilitatea reutilizării materiilor prime secundare - acestea sunt cele mai importante beneficii ale separării deșeurilor.

Coșurile de colectare sau pubele pentru deșeuri separate sunt primul și cel mai important pas către reciclare. Datorită lor, gunoiul capătă o a doua viață, devenind o materie primă valoroasă pentru reutilizare. Prin colectarea deșeurilor la sursă, adică în gospodării, fiecare om contribuie semnificativ la reducerea consumului de resurse naturale și a emisiilor de substanțe nocive pentru mediu. Marea majoritate a produselor pe care le cumperi zilnic din magazine sunt reciclabile.

Știai că ai nevoie de doar 5 sticle PET de 1,5 litri pentru a produce un tricou?

Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesară gestionarea adecvată a deșeurilor și, astfel, separarea gunoiului, ceea ce va permite utilizarea materiilor prime secundare valoroase. De aceea, acele coșuri colectare selectivă lux și containerele potrivite pentru sortarea gunoiului sunt atât de importante. Dacă deșeurile nepotrivite ajung la containerul de deșeuri separat, conținutul acestuia nu mai este, din păcate, potrivit pentru sortare. O gamă largă de modele de coșuri îți va permite să alegi soluția optimă, adaptată abilităților și condițiilor tale de operare. Cu siguranță că acest mic pas din partea fiecărui om se va dovedi a fi o mare contribuție la conservarea naturii.

Ce este separarea deșeurilor?

Separarea deșeurilor permite eliminarea și recuperarea deșeurilor, astfel încât permite sortarea și separarea celor care pot fi reciclate de cele care nu mai pot fi utilizate în niciun fel. Se pot distinge:
• deșeuri municipale,
• deșeuri industriale,
• deșeuri periculoase.

Selectarea deșeurilor municipale, adică a celor generate în gospodării, este posibilă datorită coșurilor și containerelor special marcate pentru separare, defalcate în funcție de tipul de materii prime din care au fost produse deșeurile. Așa-numita segregare la sursă sau segregare la domiciliu, este una dintre cele mai importante modalități de reducere a cantității de deșeuri care pot fi eliminate, prin recuperarea materiilor prime reciclabile și reutilizabile în scopuri de reciclare.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Colectarea deșeurilor în saci speciali se referă în principal la ansamblurile de locuințe unifamiliale. Segregarea containerelor, la rândul său, se referă la locuitorii blocurilor și caselor de locuit. Deșeurile periculoase pot fi lăsate numai în depozitele de deșeuri special desemnate sau în locuri securizate corespunzător din depozitele municipale. Există, de asemenea și coșuri stradale parcuri, potrivite pentru a menține curățenia în acele spații.

În timpul sortării, deșeurile sunt clasificate într-o grupă specifică: hârtie, metale și materiale plastice, sticlă, deșeuri mixte și deșeuri biodegradabile. Containerele și pubele pentru separarea gunoiului sunt marcate special în acest scop.

De ce merită separarea deșeurilor?

Gunoiul sortat în gospodării se duce la camioane speciale de gunoi, care le transferă în compartimente specifice. Apoi sunt transportate la firma de epurare și uzina de sortare. În acest fel, se obțin cantități uriașe de materii prime care pot fi procesate și refolosite - nu numai pentru ambalaje noi, ci și pentru electricitate și căldură. De aceea este atât de important să se separe gunoiul la bază, adică în casele fiecăruia. Un bun stimulent poate fi costul mai mic al colectării deșeurilor separate. Cea mai mare motivație, însă, ar trebui să fie protecția mediului. După cum a subliniat Ministerul Mediului, depozitarea deșeurilor este cea mai proastă metodă de gestionare a deșeurilor, deoarece în acest fel se pierd iremediabil materii prime secundare valoroase.

Care este importanța separării deșeurilor?

De ce este importantă separarea deșeurilor este cel mai bine ilustrat prin următoarele exemple de reciclare:

• 59 kg de deșeuri de hârtie reprezintă salvarea unui copac,
• 35 sticle de plastic PET de 1,5 litri permit realizarea unui hanorac din lână sau a unui sac de dormit,
• reciclarea unei tone de hârtie economisește până la 26.497 de litri de apă,
• 36 sticle PET de 1,5 litri permit realizarea unui covor.

Coșurile de gunoi - beneficii

Coșurile de separare a deșeurilor sau acele coșuri gunoi inox pentru spații comerciale, acasă sau în exterior aduc o serie de beneficii multor niveluri ale vieții. Cele mai importante avantaje ale separării și reciclării deșeurilor sunt următoarele:

• protecția mediului natural,
• utilizarea materiei prime secundare pentru materiale noi,
• limitarea consumului de resurse naturale,
• economie de energie,
• reducerea numărului și a suprafeței gropilor de gunoi,
• reducerea poluării apei,
• reducerea emisiilor de gaze otrăvitoare în atmosferă,
• reducerea cantității de deșeuri și canalizare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!

Într-o lume în care energia verde devine din ce în ce mai importantă, sistemele fotovoltaice câștigă popularitate datorită beneficiilor lor ecologice și economice.

(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu
(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu

Suntem deosebit de onorați de a fi alături de regizorul Tudor Giurgiu și de echipa sa, la prezentarea filmului NASTY la cea de-a 77-a ediție a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cannes.

(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo
(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo

Potrivit Uniunii Europene, unul din șase decese din România este cauzat de afecțiuni oncologice. Deși incidența locală a cancerului este sub media UE, mortalitatea este cu 7% peste medie, cu o tendință de creștere constantă în ultimii 10 ani.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.