(P) Aplicație GPS pe smartphone sau navigație auto dedicată?

AD

Industria automobilelor este în continuă dezvoltare, iar așa cum experții din domeniu preconizează, în viitorul nu foarte indepartat piața va fi dominată de autovehicule complet autonome, care vor transforma șoferul în pasager.

Până când mașinile vor reuși să „cunoască” cea mai bună rută pentru a ajunge la destinație, stabilirea traseului revine, ca si pana acum, în sarcinile conducătorului auto.

Așadar, o altă industrie care se situează pe un trend ascendent este cea a sistemelor de navigație auto dedicate. Contrar credințelor comune, sistemele de navigație dedicată nu sunt acelasi lucru cu sistemele GPS auto clasice. Navigațiile dedicate sunt sisteme integrate în bordul masinii care, deși au la bază funcțiile GPS, vin și cu posibilitatea de a prelua comenzile de pe volan, cuprind funcția radio, de televiziune online, dispun de ecran touchscreen și se pot conecta prin Bluetooth sau Mirrorlink cu telefonul.

De asemenea, majoritatea navigațiilor auto dispun de sistemul de operare Android ceea ce permite descarcarea din Magazinul Google Play a aplicațiilor folosite și pe telefonul mobil. Conectivitatea la internet se poate face prin WI-FI sau port USB la care se poate conecta un stick 4G.

În era digitală, în care telefonul mobil înlocuiește ceasul, aparatul foto, calendarul și chiar și hărțile, apare dezbaterea cu privire la oportunitatea unei navigatii dedicate. Raspunsul este simplu. Modelele noi de automobile lansate pe piață în ultimii ani permit conectarea dispozitivului de tip smartphone cu sistemul multimedia din bord prin Apple CarPlay sau Android Auto. Practic cele două dispozitive sa integreaza perfect pentru a oferi soferului o exeperiență de condus cât mai placută.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În cazul în care nu dispuneți de un asemenea vehicul, există trei variante cu ajutorul cărora drumul dumneavoastră să fie plăcut și sigur: utilizarea aplicațiilor - de tip Waze/Google Maps - de pe smartphone; utilizarea unui dispozitiv GPS independent sau a unui sistem de navigație dedicat care vă permite inclusiv conectarea cu telefonul mobil și preluarea funcțiilor acestuia.

Dar, care este soluția oportună?

 

În timp ce smartphone-ul pare că aduce cu sine rezolvarea tuturor problemelor, fiind accesibil, comun și în permanență cu dumneavoastră, acesta are și o serie de dezavantaje.

Comparativ cu ecranul sistemului de navigație dedicat, cel al smartphone-ului este de dimensiuni vizibil mai reduse, iar acesta poate reflecta razele soarelui într-un mod deranjant pentru șofer sau poate reduce campul vizual al soferului dacă este montat pe parbriz. În comparatie cu luminozitatea smartphone-ului, ecranele navigațiilor integrate sunt mult mai luminoase pe timp de zi și au o dimensiune mai generoasă fiind concepute astfel încât să va ofere aceiași calitate a imaginii indiferent de factorii externi.

Totodată, hărțile online prezentate de smartphone sunt descărcate parțial, pe parcursul călătoriei dumneavoastră, devenind inutilizabile în momentul în care vă deplasați într-o zonă fără semnal. În cazul sistemelor de navigație dedicate, nu veti întâmpina probleme legate de semnalul rețelei de telefonie mobila deoarece tot timpul veți avea harțile salvate în memoria navigației.

Un alt beneficiu al navigației GPS auto dedicate cu Android este reprezentat de posibilitatea de a folosi aplicatiile GPS mobile cum ar fi Waze sau Google Maps beneficiind si un semnal GPS mai bun fata de cel a unui dispozitiv mobil.
Hărțile de pe smartphone, nu doar că ocupa spațiul de stocare, dar, duc și la suprasolicitarea bateriei și încălzirea dispozitivului mobil. La polul opus, navigația integrată nu necesită încărcare si nu exista riscul sa se descarce atunci când aveți cea mai mare nevoie de ea.

De asemenea, funcțiile simultane ale sistemul de navigare dedicat pot fi multiple. Spre exemplu, aveți opțiunea de a asculta muzică și a beneficia concomitent de afișajul rutei și de ghidaj audio. În plus, sistemele de navigare dedicate dispun de un design adaptat habitaclului, claritatea indicațiilor fiind una superioară, iar amplasarea lor permițându-vă ca dintr-o privire să accesați informațiile necesare.

Nu în ultimul rând, nu există riscul ca pe ecran să fie afișate notificări care sa se suprapună harților, iar dumneavoastră să ratați indicațiile importante cu privire la drum, atenția fiind direcționată spre condus.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!

Într-o lume în care energia verde devine din ce în ce mai importantă, sistemele fotovoltaice câștigă popularitate datorită beneficiilor lor ecologice și economice.

(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu
(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu

Suntem deosebit de onorați de a fi alături de regizorul Tudor Giurgiu și de echipa sa, la prezentarea filmului NASTY la cea de-a 77-a ediție a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cannes.

(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo
(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo

Potrivit Uniunii Europene, unul din șase decese din România este cauzat de afecțiuni oncologice. Deși incidența locală a cancerului este sub media UE, mortalitatea este cu 7% peste medie, cu o tendință de creștere constantă în ultimii 10 ani.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.