BUCUREŞTI. COLAPS IMINENT II. Termocentralele învechite i-ar putea lăsa în beznă și fără căldură pe români

×
Codul embed a fost copiat

Iarna aceasta România a important energie electrică pentru prima dată după mulţi ani. Deficitul creat se poate mări pentru că foarte multe dintre termocentralele noastre sunt învechite şi au nevoie rapid de retehnologizări.

Elcen este unul dintre cei mai importanţi producători naţionali, iar situaţia de aici este explozivă.

A doua zi după intrarea în insolventa a Radet, în 6 octombrie 2016, ELCEN a luat-o pe aceeaşi cale, administrator judiciar provizoriu la ELCEN a fost numit KPMG.

Speranta Munteanu, KPMG: "Am fost căutaţi la firma de către Ministerul Energiei de atunci, de la cabinetul ministrului energiei din epoca, care am înţeles atunci că nu am fost singurii solicitaţi, au fost solicitaţi mai mulţi specialişti în insolventa, pentru că se născuse de acum o presiune pe care ulterior am lămurit că era reală, o presiune de criză de numerar în Elcen datorată faptului că se blocase Radet-ul".

Insolventa nu a dus însă şi la rezolvarea imediată a problemelor. Dimpotrivă.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Speranta Munteanu, KPMG: "Te întrebi cum se poate întâmpla ca între două entităţi de stat, în ultimă instanţă, Bucureştiul sigur este o autoritate locală, dar e o autoritate locală care este 25% din PIB-ul României, dacă nu mai bine. Bucureştiul să fie incapabil cronic să-şi plătească datoriile. Iar, pe de altă parte, o societate comercială, fie ea de stat sau nu, societatea comercială are o disciplină în relaţia comercială cu clientul lui, nu mă plăteşti, nu-ţi dau. În realitate Elcenul şi Radetul sunt nişte companii care deservesc în comun un interes public care este interesul de asigurare a agentului termic în Bucureşti şi se prefac că au o relaţie comercială şi beneficiază de jocul ăsta într-o manieră care a devenit malignă".

Vladimir Tilea este liderul sindicatului din ELCEN.

Cei 1800 de angajaţi de la ELCEN şi aproape 3000 de la Radet au aceleaşi probleme, vârsta înaintată şi salariile de mizerie.

Vladimir Ţâlea: "Media de vârsta per total este de 51 de ani, mai avem puţin şi ajungem spre pensionare. Mai grav este că peste 12 la sută din personalul angajat trăieşte pe minimul pe economie. Eu pot să afirm că salariul e de mizerie. Arătaţi-mi oameni care pot să trăiască pe 2080 cu responsabilităţile, cu pericolul care-l au în spate".

În februarie 2018 administratorul judiciar al Radet, Rominsolv, propune o primă variantă de rezolvare a insolventelor. Cele două companii să fuzioneze, să se contopească într-o nouă entitate. Sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, SACET.

Dacă municipalitatea nu are capacitatea managerială să gestioneze eficient reţeaua de transport şi distribuţie de agent termic se pune întrebarea cum va gestiona electro-centralele Bucureştiul care joacă un rol important în siguranţă energetică.

Ministerul energiei deţine încă 98 la sută din ELCEN şi Romgaz 2 procente. Administrator special aici este Claudiu Creţu: "Aportul de energie electrică al ELCEN este foarte important, mai ales în perioada de iarnă. Elcen produce în jur de 550 de MW, iar consumul Bucureştiului este în medie la 600-700 de MW. Nu este posibil ca o capitală europeană să nu aibă propriile surse de energie electrică. Dacă tot arzi gazul produci energie electrică şi energie termică. Din acelaşi produs. Altfel apa produsă din acelaşi produs s-ar pierde. Aşa intră în sistem şi încălzeşte mii de apartamente".

Dacă nu se intervine cu investiţii la ELCEN,o parte din capacităţi se vor închide pentru că nu respecta normele europene, iar termenele sunt stranse, câteva arzătoare trebuie schimbate până în 2020 şi altele în 2023.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
BUCUREŞTI. COLAPS IMINENT I. Bucureştenii, la un pas de-a nu mai avea apă caldă şi căldură în următorii ani
BUCUREŞTI. COLAPS IMINENT I. Bucureştenii, la un pas de-a nu mai avea apă caldă şi căldură în următorii ani

560 de mii de apartamente şi 9700 de instituţii sociale: şcoli, creşe, grădiniţe, spitale sau clădiri din Bucureşti primesc apă caldă şi căldură prin reţeaua centralizată a Radetului, iar spectrul falimentului dă frisoane reci locuitorilor.

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie
Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie

Astăzi, 12 iunie, Institutul Național de Statistică ar fi trebuit să anunțe, conform calendarului oficial, statistica legată de starea și de evoluția salariului mediu pe economie la nivelul lunii aprilie. Ieri INS a anunțat că amână datele.