Judecătorii Curții de Apel și ai Tribunalului București intră în grevă. Ce nemulțumiri au

×
Codul embed a fost copiat

Judecătorii de la Curtea de Apel și de la Tribunalul Bucureşti au decis ca, începând de miercuri, să îşi suspende activitatea în sălile de judecată, fiind nemulţumiţi de iminenta abrogare a pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.

Decizia a fost luată marţi, în cadrul unei Adunări Generale a judecătorilor de la CAB.

„Iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora”, se menționează într-un comunicat al CAB.

Același motiv este invocat și de Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului București, întrunită în ședința din 21 ianuarie 2020.

Astfel, judecătorii Curții de Apel au decis să își suspende activitatea „până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”.

Citește și
Raluca Turcan
Vicepremierul Turcan: Anulăm pensiile speciale, dar nu pe toate. "Bugetul pe 2020 a fost închis"
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Judecătorii Tribunalului București au anunțat că își vor suspenda activitatea pe perioadă nedeterminată, „cu excepția măsurilor preventive în materie penală și a cauzelor urgente în materie civilă (ordonanțe președințiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgență, ordine de protecție, răpirile internaționale de minori, suspendări provizorii de executare, grevă)”.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, săptămâna trecută, convocarea Adunărilor Generale ale judecătorilor de la judecătorii, tribunale şi curţi de apel, pentru a formula un punct de vedere motivat relativ la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al judecătorilor.

De asemenea, CSM a hotărât convocarea Adunărilor generale ale procurorilor din ţară, pentru acelaşi motiv.

Camera Deputaţilor se va întruni, pe 28 ianuarie, în sesiune extraordinară, pentru a dezbate un proiect privind abrogarea pensiilor speciale.

Cât plătește statul pentru pensiile speciale ale magistraților

 

În luna decembrie erau în plată 3.878 de „pensii de serviciu” privind statutul procurorilor și judecătorilor, cu o valoare medie de 18.716 lei, sumă din care 17.409 lei a fost suportată direct de la bugetul de stat.

La ele se adaugă alte 1.800 de pensii de serviciu în plată, acordate personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și Parchetelor, cu o valoare medie de 4.439 de lei, dintre care 2.525 de lei au fost suportați direct de la bugetul de stat.

În total, pentru cele aproape 5.700 de persoane care beneficiază de pensii de serviciu speciale acordate unor angajați din sistemul judiciar au fost plătiți circa 970 de milioane de lei, respectiv peste 200 de milioane de euro.

La finalul perioadei menționate, în sistemul de pensii de stat erau înregistrați peste 4,6 milioane de pensionari, care au avut în decembrie o pensie medie de 1.373 de lei, în creștere cu un leu față de luna precedentă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Câți beneficiari de
Câți beneficiari de "pensii de serviciu" sunt în România și din ce profesie te poți pensiona cu 18.716 lei pe lună

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Vicepremierul Turcan: Anulăm pensiile speciale, dar nu pe toate.
Vicepremierul Turcan: Anulăm pensiile speciale, dar nu pe toate. "Bugetul pe 2020 a fost închis"

Vicepremierul Raluca Turcan afirmă că PNL a decis să susţină anularea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi magistraţilor, precizând că România cheltuie 9 miliarde de euro anual cu aceste pensii speciale, scrie News.ro.

Foștii președinți, afectați de taxarea pensiilor speciale. Câți bani ar putea pierde
Foștii președinți, afectați de taxarea pensiilor speciale. Câți bani ar putea pierde

Proiectul potrivit căruia pensiile speciale vor fi suprataxate de stat a trecut de Senat. Cei care câștigă peste șapte mii de lei ar putea da un impozit de 30 la sută. Cine ia peste 10.000 de lei va fi impozitat cu 50 la sută.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.