Ziua Națională Constantin Brâncuși. Au trecut 146 de ani de la nașterea marelui sculptor

×
Codul embed a fost copiat

Este „Ziua Națională Constantin Brâncuși”. Au trecut 146 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari artiști pe care România i-a dat vreodată lumii.

Dincolo de momentele comemorative, cei care vor să știe mai multe despre Brâncuși pot să viziteze locurile în care a trăit și muncit, ori să încerce mâncărurile sale preferate.

Multe sunt lucrările pe care Constantin Brâncuși le-a daruit lumii, de-a lungul vieții. "Sărutul", "Cuminţenia Pământului" ori "Rugăciunea" sunt doar câtevacdintre cele mai cunoscute. De ziua lui, o galerie de artă din București a amplasat în sălile sale 8 machete cu chipul artistului.

Îl vom regăsi pe Constantin Brâncuși în acele momente cheie din viața lui. Alături de companionii săi, Poler și cățeaua, în atelierul din Paris”, a transmis purtătorul de cuvânt al galeriei de artă.

Fascinati de Brâncuși, Alexandra și Andrei, proprietarii unui local din Capitală, au pus cap la cap preferințele culinare ale artistului. Iar o parte dintre mâncărurile care l-au ispitit vor putea fi comandate la cină.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Am pus preferata lui, mămăliga. Fiecare dish conține un anumit tip de mămăligă, inclusiv desertul. Dintre preparatele franțuzești, prefera foie gras-ul și laptele de pasăre. Iar dintre cele oltenești, prefera, pe lângă mămăligă cu smântână și brânză, ghiveciul de ciuperci, și o să îl avem ca preparat, o ciorbă de legume”, a declarat administratorul localului.

Constantin Brâncuși a trăit 53 de ani la Paris, acolo unde, de altfel, și-a și început "aventura" în lumea artei. Cei care vor pot acum sa ii calce pe urme.

Turiștii vor vizita braseria Mollard unde Constantin Brâncuși, pe 4 iulie 1904, a avut primul lui job ca spălător de vase. Vor vizita Muzeul Rodin, unde Constantin Brâncuși a fost asistentul sculptorului renumit, Auguste Rodin. Circuitul costă 1592 de euro de persoană, pentru un grup restrâns de 12 persoane”, a declarat reprezentantul unei agenții de turism.

Deși nu sunt mulți cei care îi cunosc viața și operele, în toată țara au fost evenimente dedicate lui Brâncuși. La Iași, pe holul Ateneului, poate fi văzută o piesă unicat făurită de marele sculptor.

Andrei Apreotesei, manager Ateneul Iași: “E o piesă expusă în premieră, chiar dacă e destul de simplă, e interesant să vedem un obiect meșterit de cel mai celebru sculptor român”.

19 februarie, ziua de naștere a lui Constantin Brâncuși este sărbătoare națională din 2016.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Cum arată turnul din Shanghai inspirat de sculptura artistului Constantin Brâncuși
Cum arată turnul din Shanghai inspirat de sculptura artistului Constantin Brâncuși

O firmă de arhitectură din Statele Unite a anunțat finalizarea unui zgârie-nori, în Shanghai, ispirat din cea mai cunoscută operă a sculptorului gorjean Constantin Brâncuși: Coloana Infinitului.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă