Cum să tai pepenele roșu mai ușor - rezolvi rapid și simplu

pepene rosu felii
Shutterstock

Ce poate fi mai delicios vara decât un pepene roșu copt și dulce? Cel mai greu lucru este tăiatul, dar există câteva trucuri de tăiere a unui pepene roșu care îți vor ușura existența, ca să te poți bucura oricând de acest fruct delicios cu minim de efort.

Pe lângă faptul că susține hidratarea, pepenele roșu poate promova, de asemenea, multe aspecte ale sănătății și poate preveni anumite afecțiuni.

Pepene roșu – beneficii și informații nutriționale

Se crede că pepenele roșu a fost domesticit pentru prima dată acum peste 4.000 de ani în nord-estul Africii.

Este dulce și suculent, ceea ce îl face un deliciu perfect pentru a îți potoli setea în timpul căldurii de vară.

Acest fruct mare și rotund are o coajă verde și o pulpă de culoare roșu aprins. De asemenea, este plin de nutrienți, inclusiv antioxidanți și vitaminele A și C.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Să rămâi hidratat este important pentru ca organismul tău să funcționeze corect.

Reglarea temperaturii corpului, funcționarea normală a organelor, livrarea de nutrienți către celule și vigilența sunt doar câteva dintre procesele corporale care se bazează pe o hidratare adecvată.

Consumul de alimente cu un conținut ridicat de apă poate ajuta organismul să funcționeze corect.

Pepenele roșu coține 92% apă, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru aportul zilnic de apă.

În plus, datorită conținutului ridicat de apă, acest pepene are o densitate calorică scăzută - cu alte cuvinte, foarte puține calorii pentru greutatea sa totală.

Consumul de alimente cu densitate calorică scăzută, cum ar fi pepenele roșu, poate ajuta la gestionarea greutății prin faptul că menține senzația de sațietate pentru mai mult timp.

Pepenele roșu conține o varietate de substanțe nutritive, inclusiv potasiu, magneziu și vitaminele A și C. De asemenea, este relativ sărac în calorii, conținând doar 46 pe 150 de grame.

Iată care sunt nutrienții din 150 de grame de pepene verde crud, tăiat în cubulețe:

Calorii: 46
Carbohidrați: 11,5 grame
Fibre: 0,6 grame
Zahăr: 9,4 grame
Proteine: 0.9 grame
Grăsimi: 0.2 grame
Vitamina A: 5% din valoarea zilnică recomandată (VZR).
Vitamina C: 14% din VZR
Potasiu: 4% din VZR
Magneziu: 4% din VZR

pepene rosu felii

Pepenele roșu este, de asemenea, o sursă bogată de citrulină, un aminoacid care poate îmbunătăți performanța la efort, arată Healthline.

În plus, se mândrește cu antioxidanți, inclusiv vitamina C, carotenoizi, licopen și cucurbitacina E.

Acești compuși ajută la combaterea radicalilor liberi, care sunt molecule instabile ce pot afecta celulele dacă se acumulează în organism. În timp, aceste daune pot duce la afecțiuni precum diabetul, bolile de inimă și cancerul.

Mai mulți compuși vegetali care se găsesc în pepenele roșu, inclusiv licopenul și cucurbitacina E, au posibile efecte anticancerigene.

În timp ce rezultatele studiilor sunt amestecate, aportul de licopen poate fi asociat cu un risc mai mic de apariție a unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată și cel colorectal.

Se crede că licopenul acționează prin scăderea nivelului din sânge al factorului de creștere asemănător insulinei (IGF), un hormon care promovează diviziunea celulară. În special, cancerul se formează atunci când diviziunea celulară devine incontrolabilă.

În plus, cucurbitacina E poate inhiba creșterea tumorilor prin promovarea autofagiei celulelor canceroase. Autofagia este procesul prin care organismul dumneavoastră elimină celulele deteriorate. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare la om.

Cum să tai pepenele roșu - trucuri

Sunt o mulțime de feluri de a tăia un pepene roșu, însă depinde cât de mult loc ai în frigider sau dacă vrei să îl servești pe tot deodată.

Dacă ai musafiri și tot pepenele se va mânca, cea mai bună modalitate este să tai capacele, să tai pepenele în jumătate, să așezi fiecare jumătate cu miezul în jos și să începi să tai jumătăți de felii.

Așază-le pe un platou și servește-le.

Altă modalitate este să tai capacele, să pui câte o jumătate de pepene pe un tocător cu miezul în jos și să tai felii pe lungime.

Apoi, taie pe orizontal, astfel încât să îți iasă pătrățele cu puțină coajă și cu mult miez, pe care fiecare le poate mânca cu mâna. Practic, ai obținut niște batonașe de pepene roșu, ideale de servit la o petrecere.

Dacă tai un pepene doar pentru tine și vrei să păstrezi din el la frigider, taie capacele. Pune pepenele pe un tocător și îndepărtează coaja cu cuțitul, de jur împrejur.

pepene rosu felii

Odată ce a rămas doar miezul roșu, taie-l pe jumătate și din fiecare jumătate taie felii pe orizontală în lungime, apoi încă o dată în direcția opusă, ca să îți iasă cubulețe.

Servește pe o farfurie cât vrei să mănânci și restul pune-le într-o caserolă cu capac etanș la frigider.

Cum se depozitează pepenele roșu

Depozitarea corectă a pepenului poate ajuta ca acesta să se păstreze proaspăt și delicios pentru mai mult timp.

Alege un pepene roșu copt. Caută un pepene care se simte greu pentru mărimea lui și are o coajă mată. Un pepene copt ar trebui să aibă, de asemenea, un sunet gol când este bătut.

Păstrează-l la rece. Pepenii abia cumpărați sunt cel mai bine depozitați la temperaturi răcoroase, în mod ideal între 10 și 15 grade Celsius. Dacă este posibil, depozitează-l într-un subsol răcoros sau într-un frigider.

Pepenele roșu întreg (fie că e tăiat în jumătate sau ai tăiat doar o felie din el) poate fi păstrat la temperatura camerei timp de câteva zile. Cu toate acestea, dacă vrei să îl păstrezi mai mult timp, pune-l în frigider. Înfășoară-l în folie alimentară pentru a-l proteja de pierderea umidității.

Pepenele tăiat. Dacă ai tăiat deja pepenele roșu, acoperă partea tăiată cu folie de plastic sau pune pepenele tăiat într-un recipient etanș. Depozitează-l în frigider și ar trebui să rămână proaspăt timp de 3 până la 4 zile.

Pepenii roșii eliberează un gaz numit etilenă pe măsură ce se coc, care poate face ca fructele și legumele din apropiere să se strice mai repede. Așadar, cel mai bine este să depozitezi pepenele separat de alte produse.

În cât timp îl poți consuma de la tăiere

pepene rosu felii

Pepenii întregi se păstrează timp de aproximativ o săptămână la temperatura camerei și două săptămâni la frigider.

În frigider, pepenii tăiați se vor păstra între 3 și 5 zile. Asigură-te că pepenele este bine învelit, pentru a nu se usca. Altfel, taie-l bucățele și pune-l într-o caserolă cu capac etanș.

Nu congela pepenele roșu decât dacă vrei să îl folosești congelat, pentru smoothie sau alte utilizări. Textura fructului este distrusă prin congelare și decongelare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.