Tot mai mulți străini cultivă șofranul în România. Cât costă un kilogram

×
Codul embed a fost copiat

Una dintre cele mai profitabile culturi din lume, cea de șofran, este la vremea culesului.

În această perioadă, florile de șofran, care seamănă cu brândușele de toamnă, au colorat câmpurile în violet. Din ele se va extrage acest condiment rar și extrem de prețios. Un kilogram de șofran, supranumit și aurul roșu, se poate vinde și cu 30.000 de euro.

Pe un teren din Gorj, șofranul este recoltat cu mare atenție. Cel care s-a încumetat să cultive „aurul roșu" este un spaniol, care în urmă cu patru ani, a înlocuit tradiționala cultură de porumb cu una de șofran.

Aparizio Guzman, investitor spaniol: „Un kilogram de bulbi în Spania poate fi 20-30 de euro. Sunt 80-90 de bulbi, iar pentru 1.000 mp e nevoie de 300 kg, ca să știe lumea că nu e ieftină investiția, dar e foarte rentabilă.”

Investitorul spaniol vinde toată producția în Germania, Elveția și Franța.

Citește și
cultură șofran Bihor
O femeie din Bihor cultivă cel mai scump condiment din lume. Un kilogram se vinde cu 28.000 de euro
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Aparizio Guzman, investitor spaniol: „Este un produs foarte scump, pentru că se produce foarte puțin. În Spania, în țările arabe se produce foarte puțin. Se duce la 14 euro un gram de șofran, dacă e de calitatea 1.”

Localnică: „Se muncește și aici cu sapa, cu smulsul buruienilor, culesul, uscatul, sortatul și ambalatul.”

Reporter: „Știți toate operațiunile?”

Localnică: „Bineînțeles, de patru ani, vă dați seama că am învățat."

Valoarea șofranului este dată de firișoarele subțiri din interiorul petalelor. Cu cât acestea sunt mai multe și legate pe o singură tulpină, cu atât prețul crește. La noi, șofranul nu prea este folosit pentru condimentarea bucatelor. Poate și din cauza că este extrem de scump.

Localnică: „Nici nu l-am încercat, că se zice că se mănâncă uscat pentru ținere de minte, dar nu l-am încercat.”

O doamnă din Bihor a învățat despre șofran în Franța. Revenită în țară, a pus și ea bazele unei culturi.

Eva Kallai, cultivator: „Până acum, am cules pentru condiment, dar acum am un client. Pentru depresie, pentru întărirea imunității. Ei deja au clienți, care folosesc șofranul de ani de zile. E mai bine, și dacă e mai rentabil și dacă nu, să cunoaștem proprietățile care vindecă oamenii."

Ca să nu strivească bulbii, din care urmează să iasă alte flori, Eva umblă printre rânduri cu mare precauție.

Cultivat încă din antichitate, șofranul conține antioxidanți care contribuie la reducerea riscului unor afecțiuni cronice și previn tulburări ale sistemului nervos. Totodată, șofranul este considerat și un afrodisiac puternic. Un kilogram de șofran se poate vinde și cu 30.000 de euro. Cel mai mare cultivator de șofran din lume este Iranul, care exportă peste 50 de tone anual. Cele mai mari cantități ajung în Emiratele Arabe Unite, Spania, China și Arabia Saudită.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Se cultivă în România și pleacă la export.
Se cultivă în România și pleacă la export. "Aurul roșu" care costă până la 30.000 de €/kg

Șofranul, cel mai scump condiment din lume, numit și "aurul roșu", a colorat și în această toamnă câmpurile de la noi. 

O femeie din Bihor cultivă cel mai scump condiment din lume. Un kilogram se vinde cu 28.000 de euro
O femeie din Bihor cultivă cel mai scump condiment din lume. Un kilogram se vinde cu 28.000 de euro

O femeie din comuna Căpâlna, județul Bihor, deține singura cultură de ”aur roșu” - așa cum este denumit șofranul - cel mai scump condiment din lume, care costă 28.000 de euro kilogramul.

Șofranul a apărut pe câmpurile din România. Un kilogram costă cât o garsonieră în București
Șofranul a apărut pe câmpurile din România. Un kilogram costă cât o garsonieră în București

Șofranul a apărut pe câmpurile din România. Un kilogram costă cât o garsonieră în București

Șofranul a apărut pe câmpurile din România. Un kg costă cât o garsonieră în București
Șofranul a apărut pe câmpurile din România. Un kg costă cât o garsonieră în București

România ar putea obţine venituri importante dacă pe câmpurile care stau nelucrate s-ar cultiva şofran. Mai mulţi investori străini care au adus aici planta au început deja să exporte din producţie.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.