Tot mai multe persoane aleg să comande preparate tradiționale. Avertismentul nutriționiștilor

×
Codul embed a fost copiat

Anul trecut a fost unul atipic din foarte multe puncte de vedere. De pildă, am mâncat mai așezat, dacă tot am stat mai mult pe acasă.

Așa că cei care nu s-au apucat de gătit temeinic au
comandat, dacă se poate, specialități tradiționale. Clienții au preferat tocănițele în detrimentul pastelor, însă nutriționiștii atrag atenția că ne putem îngrășa atunci când mâncăm cu prea multă placere.

Un tânăr a poftit sărmăluțe și cum nu știa ce să facă a comandat.

Vlad Vaida: „Eu, de fel, nu mâncam înainte mâncăruri tradiționale, dar în ultima perioadă am comandat mai mult sarmale, ca tot românul sau chiftele sau anumite feluri de mâncare, pe care eu le mâncam doar când eram acasă."

Pentru că sunt mulți în situația lui, reprezentanții firmelor care fac livrări la domiciliu anunță și de patru ori creșteri la capitolul preparate tradiționale în ultima jumătate de an.

Citește și
Atacat cu ranga după ce a anunțat la 112 că un restaurant nu respectă regulile. Agresorul a așteptat întâi să plece poliția
A transmis live pe Facebook cum este atacat cu ranga după ce a anunțat la 112 că un restaurant nu respectă regulile
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În lipsa ieșirilor la grătar, micii au fost buni și acasă.

Marius Funie, manager companie livrări: „Dacă facem referire la confort, food-ul românesc și aici includem produse cu specific românesc: mici care au crescut de la un volum în ianuarie de 3.500 pe lună la 11.000 de produse."

Mihai Brenda, manager: „Sunt preparate care iți aduc un confort psihic când le consumi, te duc cu gândul la copilărie. În cazul nostru, au crescut de 4-5 ori căutările la mâncare tradițională: tocăniță, ciorbă, sarmale și orez cu lapte."

Au pierdut însă mâncărurile din bucătăria internațională.

Pe aplicațiile platformelor de livrări sunt mii se restaurante din toată țara, de unde puteți să alegeți. Din bucătăria unui local din Cluj-Napoca pleacă zilnic către clienți sute de porții.

Ramona Teompa, manager restaurant: „Am lansat proiectul „Oala în familie", ca să ne adresăm acelora care doresc o mâncare proaspătă, gătită zilnic. Am pregătit sărmăluțe de porc, salată de boeuf cu maioneză gătită în casă. Mai avem iahnie cu ciolan, ciorbă de fasole, ciorbă de pui rădăuțeană, tocăniță de pipote și inimi și friptură de porc la cuptor."

Și comenzile de burgeri au crescut de la 80.000 pe lună la 300.000, iar la capitolul deserturi au câștigat macaroanele cu brânză și papanașii.

Mare atenție însă cât de mult și de des comandați.

Diana Crișan, nutriționist dietetician: „Combinația asta între zahăr, grăsimi și sare e foarte plăcută pentru creierul nostru. De asta o râvnim așa de mult. Ajungem să consumăm tot mai mult, tocmai pentru că sunt bune. Efectul care poate fi observat este clar creșterea în greutate."

Potrivit estimărilor celor din domeniu, 50% dintre românii care stau în orașe mari vor continua să cumpere mâncare făcută la restaurant.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
VIDEO. Sute de oameni s-au îmbulzit pentru un burger gratis. Patronul, amendat, dar în culmea fericirii: ”Au venit buluc!”
VIDEO. Sute de oameni s-au îmbulzit pentru un burger gratis. Patronul, amendat, dar în culmea fericirii: ”Au venit buluc!”

În plină pandemie, patronul unui local din Capitală a anunţat pe internet că, pe 1 februarie, va da burgeri gratis, oricui doreşte.

A transmis live pe Facebook cum este atacat cu ranga după ce a anunțat la 112 că un restaurant nu respectă regulile
A transmis live pe Facebook cum este atacat cu ranga după ce a anunțat la 112 că un restaurant nu respectă regulile

Un bărbat din Alba a transmis live pe Facebook cum este atacat cu ranga, iar mașina i-a fost distrusă de către un individ cu cagulă, imediat după ce de la fața locului plecase o patrulă de poliție chemată prin 112 pentru că un local nu respecta regulile.

Amendat după ce a mâncat în restaurant și apoi a sunat la 112 să reclame că e deschis. Localul este vizavi de IPJ Suceava
Amendat după ce a mâncat în restaurant și apoi a sunat la 112 să reclame că e deschis. Localul este vizavi de IPJ Suceava

Un bărbat din Suceava a fost amendat pentru că nu avea declarație pe proprie răspundere după ora 23.00 după ce a mâncat într-un restaurant situat peste drum de sediul IPJ Suceava și apoi a sunat la 112 să reclame că localul este deschis.

Restaurantele nu se grăbesc să deschidă: ”Suntem obosiți de jocul acesta cu închide-deschide”
Restaurantele nu se grăbesc să deschidă: ”Suntem obosiți de jocul acesta cu închide-deschide”

De la miezul nopții, România intră într-o nouă etapă de relaxare a restricțiilor, ca urmare a scăderii ratei de infectare în mai multe orașe, inclusiv în București.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.