Sfânta Parascheva 2023. Când pică și simbolul pentru care este o sărbătoare mare la români

Sfanta Parascheva

Sfânta Parascheva, cunoscută și ca Sfânta Vineri, este una dintre cele mai venerabile și iubite sfinte ale Bisericii Ortodoxe Române. Ea este considerată ocrotitoarea Moldovei și a fost canonizată în secolul al XVII-lea.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva se celebrează în fiecare an pe 14 octombrie și atrage mii de pelerini în orașul Iași, acolo unde se află moaștele ei.

Această sărbătoare este însoțită de un pelerinaj important, în care credincioșii vin din toate colțurile țării să se închine la moaștele Sfintei Parascheva și să primească binecuvântare. În timpul pelerinajului, se desfășoară și slujbe religioase, se aprind candele și se fac rugăciuni în fața moaștelor.

Sfânta Parascheva este cunoscută și pentru puterea ei de a vindeca boli și de a îndeplini dorințe. Oamenii vin să se roage la moaștele sale în speranța că vor primi vindecare sau ajutor în rezolvarea problemelor lor. Este o sărbătoare plină de credință și emoție, în care oamenii își exprimă devotamentul față de Sfânta Parascheva și speranța în puterea ei.

Sfânta Parascheva 2023, prăznuită pe 14 octombrie

Pelerinajul la Sfânta Parascheva din 2023 va avea loc pe 14 octombrie, iar aproximativ 350.000 de credincioși sunt așteptați să participe la evenimentul religios din Iași. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase sâmbătă dimineața din Catedrala Mitropolitană.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Autoritățile estimează că perioada cu cel mai mare număr de pelerini va fi între 13 și 14 octombrie, când se așteaptă ca 50.000-60.000 de oameni să fie prezenți pe culoarul de acces către raclă. Aceasta va crea un șir de oameni de peste trei kilometri și un timp de așteptare de aproximativ 16 până la 20 de ore.

Organizatorii pelerinajului estimează că aproximativ 90.000 de persoane vor fi prezente pe 14 octombrie, în timpul celor două evenimente desfășurate simultan, pelerinajul la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și Sfânta Liturghie Arhierească, care va avea loc în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, potrivit site-ului Arhiepiscopiei Iașilor.

Pentru a evita aglomerația și incidentele, se va crea un singur culoar de acces pentru pelerini, pe traseul Catedrala Mitropolitană - str. Arhitect G.M. Cantacuzino - str. Iordache Lozonschi - str. Cloșca - str. Petru Movilă - str. Uzinei - str. Morilor - str. Alexandru Ipsilanti Vodă - str. Sfântul Andrei - str. Iancu Bacalu - Blvd. Regele Ferdinand I al României.

Pe toată durata evenimentelor religioase de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, echipe de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente în zonele de deplasare ale pelerinilor și vor oferi sprijin și îndrumare celor care au nevoie.

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe sâmbătă dimineața, odată cu procesiunea tradițională în care racla cu moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană și va fi așezată într-un baldachin special amenajat, unde va rămâne până pe 15 octombrie. În plus, în acest an, vor fi aduse spre închinare și moaștele Sfântului Andrei Criteanul de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta).

Pe 14 octombrie, va avea loc slujba Sfintei Liturghii începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Pietonalul Ștefan cel Mare, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. Primăria Municipiului Iași va amplasa mai multe ecrane de mari dimensiuni în diferite locuri, astfel încât slujba să poată fi urmărită și de la distanță.

Viața Sfintei Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în satul Epivata din Tracia, nu departe de Constantinopol, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Părinții ei erau credincioși și înstăriți, având și un fiu, Eftimie, care a devenit ulterior episcop al Maditului și Sfânt Ierarh. Tatăl lor, Nichita, a murit când erau foarte tineri, iar mama lor i-a crescut cu grijă, îndrumându-i în credință, fapte bune, rugăciune, post și milostenie.

La vârsta de 10 ani, Sfânta Parascheva a auzit cuvintele lui Dumnezeu despre milostenie și ajutorarea celor săraci și a început să-și întărească devotamentul față de rugăciune, veghe, milostenie și nevoință. Ea și-a oferit hainele ei bune săracilor și chiar o cruciuliță de aur pe care o purta la piept, înlocuind-o cu una de lemn. La 15 ani, după decesul mamei sale, ea a decis să părăsească lumea și să urmeze calea Mântuitorului.

Cu averea moștenită de la părinți, ea și fratele ei au ajutat săracii și apoi ea s-a îndreptat spre Constantinopol pentru a se închina moaștelor sfinților și pentru a căuta îndrumare duhovnicească. Mai târziu, a mers la o mănăstire dedicată Născătoarei de Dumnezeu în Heracleea Pontului, unde a trăit în ascetism. Apoi a călătorit la Ierusalim pentru a se închina Sfintelor Locuri.

Acolo, a mers cu bucurie în pustia Iordanului, s-a alăturat unei mănăstiri de fecioare și a petrecut viața în rugăciune și smerire. Îngerul Domnului i-a poruncit să se întoarcă în patria ei, iar ea, conștientă că aceasta este voința lui Dumnezeu, s-a întors la Constantinopol. A intrat în biserica Sfintei Sofii și apoi în biserica Vlaherne a Născătoarei de Dumnezeu, slujind lui Dumnezeu cu credință.

La vârsta de doar 25 de ani, Sfânta Parascheva s-a întors în satul natal, apropiindu-se de biserica Sfinților Apostoli din Calicratia. A trăit acolo în rugăciune și ascultare timp de doi ani și și-a încheiat viața, lăsându-și sufletul în mâinile lui Hristos. Trupul ei a fost înmormântat lângă biserică.

Anii au trecut, iar moaștele ei au fost descoperite și au început să facă minuni de tămăduire. Acestea au fost transferate în diverse locuri, inclusiv în Iași, Moldova, datorită lui Voievodul Vasile Lupu, și astăzi se află în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Cum au ajuns moaștele Sfintei Parascheva la noi în țară

Moaștele Cuvioasei Parascheva, care sunt recunoscute în special de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă și sârbă, au o istorie interesantă. Cuvioasa Parascheva s-a născut în satul Epivat din Tracia răsăriteană, acum cunoscut ca Boiados, în apropierea Constantinopolului, în jurul începutului secolului al XI-lea. Ea a trăit doar până la vârsta de 27 de ani.

În anul 1641, moaștele Cuvioasei Parascheva i-au fost oferite domnitorului Moldovei, Vasile Lupu, ca o recunoștință pentru plătirea datoriilor Patriarhiei față de turci. În același an, moaștele au fost aduse la Iași și au fost așezate cu demnitate în biserica Sfinții Trei Ierarhi, care este acum sub patronajul UNESCO.

Această biserică a fost concepută special pentru a găzdui sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva. Acolo au rămas până în decembrie 1888, când, printr-o minune, au scăpat de un incendiu și au fost ulterior transferate în noua Catedrală Mitropolitană din Iași, unde se află și în prezent.

Cultul Cuvioasei Parascheva a fost oficializat în întreaga Românie în anul 1955, prin hotărârea membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci, s-a stabilit și data de 14 octombrie ca zi oficială de sărbătoare a Sfintei Parascheva.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

De Sfânta Parascheva, creștinii ortodocși respectă mai multe tradiții și superstiții. Potrivit tradiției, femeile sunt sfătuite să evite activități precum spălatul, cusutul, țesutul și munca în câmp în această zi. Se crede că aceste activități ar putea atrage apariția negilor pe mâini.

De asemenea, și bărbații sunt sfătuiți să nu lucreze în această zi, deoarece se spune că locuința lor ar putea fi lovită de trăsnet ca o consecință a acestui act. În dimineața zilei de Sfânta Parascheva, femeile merg în mod tradițional la biserică pentru a asista la slujba dedicată acestei sfinte.

După participarea la slujbă, ele obișnuiesc să ofere de pomană must, pâine făcută în casă și nuci. Un alt obicei răspândit pentru a alunga spiritele rele este aprinderea unui foc în curte sau în fața casei. Acest gest simbolic este considerat a fi un mijloc de protecție împotriva energiilor negative.

În plus, în această zi, se spune că poți face o predicție meteorologică pentru iarna care urmează. Conform tradiției, comportamentul oilor poate oferi indicii despre severitatea iernii. Dacă oile dorm împreună înghesuite în ziua Sfintei Parascheva, se crede că iarna va fi una grea și aspră. În schimb, dacă dorm separate, iarna se anunță blândă și blajină, conform Creștinortodox.ro.

În trecut, ziua Sfintei Parascheva era considerată în special o perioadă propice pentru țărani să se pregătească pentru iarnă. Având în vedere că era o zi de sărbătoare și nu se lucra, oamenii mergeau în târguri pentru a-și achiziționa cojoace și pături, asigurându-și astfel confortul în timpul sezonului rece.

În credința populară, Cuvioasa Parascheva este venerată ca o sfântă protector alături de care oamenii se roagă pentru ajutor și protecție. Se consideră că ea are grijă de cei bolnavi, săraci și copii. De aceea, în fiecare an, credincioșii se îndreaptă către orașul Iași pentru a participa la Pelerinajul Sfintei Parascheva, unde se roagă pentru a scăpa de necazuri și pentru a primi binecuvântarea sfintei.

Totodată, Cuvioasa Parascheva este și ocrotitoarea viitoarelor mame, fiind invocată pentru a asigura o naștere ușoară și fără dureri. În tradiția populară, se spune că în noaptea sărbătorii, Sfânta Parascheva poate apărea în visele credincioșilor și să le ofere leacuri celor bolnavi, aducându-le alinare și alinându-le suferința.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.