Schimbarea orei în 2023. Când trecem la ora de vară anul acesta

ora de vara, ceas
Shutterstock

În România, prima schimbare a orei din 2023 se face în ultimul weekend din luna martie. Mai exact, în noaptea de 25 spre 26 martie, România va trece la ora de vară 2023.

Sistemul orei de vară presupune ajustarea ceasului cu o oră pentru a beneficia de mai multă lumină naturală.

Atunci când trecem la ora de vară, ceasului se dă înainte cu o oră. Astfel, ora 03.00 devine ora 04.00, ceea ce înseamnă că vom dormi mai puțin cu o oră.

La ora de iarnă, ceasul se dă înapoi cu o oră și ora 04.00 devine ora 03.00.

Când se trece la ora de vară în 2023

România va trece la ora de vară pe data de 26 martie 2023. Aceasta zi va avea 23 de ore și va fi practic cea mai scurtă zi din an.

Citește și
solstitiu de iarna 2020
Solstițiul de iarnă în 2022. Tradiții și obiceiuri în cea mai scurtă zi din an
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 20 martie.

După echinocțiul de primăvară, „ziua se va mări”, iar „noaptea va scădea”, până la  solstițiul de vară care va avea loc pe 21 iunie 2023.

Când va reveni România la ora de iarnă 2023

Revenirea la ora de iarnă se va face în ultimul weekend din luna octombrie, mai exact în noaptea de 28 spre 29 martie.

Atunci ora 04.00 va deveni ora 03.00, ceea ce înseamnă că vom dormi mai puțin cu o oră.

Ziua de 29 octombrie va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă zi din an.

Istoricul schimbării orei în lume

Prima dată, subiectul despre sistemul de schimbare al orei a fost abordat în secolul al XIX-lea. Neozeelandezul George Vernon Hudson a redactat o lucrare în care a propus ca ceasul să fie dat înainte cu două ore în luna martie și cu două ore înapoi în octombrie pentru ca oamenii să se bucure mai mult timp de lumina soarelui.

La acel moment, reprezentanții Societății Americane de Psihologie din Philadelphia au apreciat lucrarea, însă ideea nu a fost pusă în practică.

În 1905 britanicul William Willett a prezentat o altă lucrare prin care le-a propus specialiștilor să dea ceasul înainte cu câte 20 de minute în fiecare duminică din aprilie și cu câte 20 de minute înapoi în fiecare duminică din septembrie.

Lucrarea lui William i-a atras atenția lui Robert Pearce, un membru al Parlamentului britanic, care în 1908 a depus un proiect de lege în acest sens. Regatul Unit a adoptat o lege privind schimbarea orei în 1916, la un an după decesul lui Willet.

Când s-a adoptat prima dată ora de vară în lume

Germania a fost prima ţară care a implementat ora de vară. Acest lucru s-a întâmplat pe 30 aprilie 1916, în timpul Primului Război Mondial. Raționamentul din spate a fost de a reduce consumul de cărbune.

La scurt timp, ideea a fost preluată de Marea Britanie şi alte state, printre care şi SUA. Dar după încheierea războiului, multe dintre state au renunţat la ora de vară şi au revenit la timpul standard dinainte. Cu toate acestea, ora de vară a revenit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, din aceleași motive, ca în cazul precedent, potrivit historia.ro.

În prezent, ora de vară este implementată în peste 70 de state ale lumii. Însă, începutul și sfârșitul orei de vară variază de la o țară la alta. În Uniunea Europeană, trecerea la ora de vară se face în ziua când se schimbă ora în Anglia, adică în ultima duminică a lunii martie.

În Statele Unite, majoritatea statelor au adoptat ora de vară, cu excepţia statelor Hawaii şi Arizona, precum şi a zonelor insulare (Puerto Rico, Insulele Virgine, Samoa şi Guam).

Când a adaptat România ora de vară

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial. După terminarea războiului, România a renunțat la folosirea orei de vară, însă doar pentru 15 ani. 

Ora de vară a fost reintrodusă în 1932 şi a funcţionat anual, până în 1939 (începea în prima duminică din aprilie, la ora 00.00 şi se încheia în prima duminică din octombrie, la ora 01.00). Însă, în 1943 nu s-a mai trecut la ora de vară.

A fost reintrodusă în timpul perioadei comuniste, în 1979.

Regula orei de vară de astăzi este în vigoare din 1997. Înainte, a trecut prin două etape, şi anume:din 1979 până în 1983, începea în prima duminică din aprilie, ora 00.00 şi se încheia în ultima duminică din septembrie, ora 01.00; între 1984 şi 1996, începea în ultima duminică din martie, ora 00.00, şi se încheia în ultima duminică din septembrie, ora 01.00.

Câte țări trec la ora de vară în prezent

Potrivit statista.com, schimbarea orei se făcea în 140 de țări. Însă, în prezent, mai puțin de 40% dintre țările lumii mai practică sistemul de schimbare al orei.

Până acum, ora standard (de iarnă) este respectată doar în două părți ale S.U.A.: cea mai mare parte din Arizona și Hawaii.

Statele membre din  SUA au trecut la ora de vară în ziua de 13 spre 14 martie.

În unele țări de la granița cu SUA, precum și jumătatea de nord a Baja California au decis să rămână la ora de vară.

Între timp, provinciile canadiene Saskatchewan și Yukon (cu câteva mici excepții) au adoptat ora de vară permanent.

În prezent, toate țările Uniunii Europene și alte țări din Europa continuă să-și schimbe ora.

Egiptul va trece la ora de vară pe 28 aprilie 2023, în încercarea de a economisi energie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Echinocțiu de primăvară 2023. Începe primăvara astronomică. Locul de pe Pământ unde azi Soarele plutește deasupra orizontului
Echinocțiu de primăvară 2023. Începe primăvara astronomică. Locul de pe Pământ unde azi Soarele plutește deasupra orizontului

Primăvara astronomică începe în 2023 luni, 20 martie, dată care marchează „echinocțiu de primăvară” în emisfera nordică. Dar ce este echinocțiul de primăvară, ce semnifică acest moment și ce implicații are, citiți în rândurile de mai jos.

Solstițiul de iarnă în 2022. Tradiții și obiceiuri în cea mai scurtă zi din an
Solstițiul de iarnă în 2022. Tradiții și obiceiuri în cea mai scurtă zi din an

Solstițiul de iarnă va avea loc pe data de 21 decembrie 2022. Fenomenul marchează începutul iernii astronomice în emisfera nordică.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.