Obiceiul „Păștenilor” din Vinerea, o tradiție veche ce aduce oamenii împreună. „Este cea mai mare emoție din viața mea”

×
Codul embed a fost copiat

În Joia Mare, localnicii unei comune din județul Alba respectă cu sfințenie o tradiție veche, menită să aducă oamenii împreună.

În centrul obiceiului se află Păștenii, adică sătenii care au împlinit vârsta de 60 de ani, considerată un prag al înțelepciunii. Toți îmbracă straie populare, colindă ulițele din casă în casă, și duc pâinea și vinul la biserică, pentru a fi împărțite tuturor în noaptea sfântă de Înviere.

Ce reprezintă obiceiul „Păștenilor”

Încă de la răsărit, în localitatea Vinerea e forfotă mare, în fiecare gospodărie. Potrivit obiceiului, toți își scot din cufere costumele tradiționale și se întâlnesc la casa gospodarului, ales cel dintâi păștean, din grupul celor care au împlinit 60 de ani.

Mircea Stoica, primul păștean:Sunt gazda generației 1963 pentru păștenii din localitatea Vinerea. Un sentiment măreț, de înălțare, de bucurie, în primul rând. O mare cinste, mai ales că am copiii lângă mine”.

Cristina Stoica, fiica primului păștean: Sunt foarte mândră că tata a împlinit frumoasă vârstă de 60 de ani, și putem să ținem mai departe tradiția păștenilor”.

Citește și
Cozonac retete
Rețete de cozonac pentru Paște. Secrete să obţii cel mai bun și mai pufos cozonac
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Toți care pornesc în alai, poartă desăgi cu pâine de casă și ciubere de lemn împodobite, pregătite special pentru vin. Păștenii au dat anul acesta pentru noaptea de Înviere, 400 de litri de vin și peste 50 de pâini mari, coapte pe vatră. În alai sunt și fiii satului, mulți dintre ei români, plecați în alte colțuri de țară sau de lume. Cornel a copilărit în Vinerea, însă de mai bine de 25 de ani locuiește în America. Anul acesta a împlinit 60 de ani și a revenit la casa părintească pentru rolul de păștean.

Cornel Văidean, păștean venit din SUA: Vin din Statele Unite trăiesc în Michigan. Sunt foarte, foarte încântat că am putut să vin și să îmi revăd colegii, și toată comunitate de la Vinerea. Ceva foarte frumos, foarte emoționant”.

Iulian Stoica: Toată lumea a venit pentru Paști, și eu am venit din Timișoara”.

Mircea Mihai, păștean:Sufletul satului Vinerea se adună într-o sărbătoaare extraordinară, o sărbătoare creștinească. Pentru mine înseamnă maturitate”.

Georgeta Predan, păștean:Este cea mai mare emoție din viața mea. Este deosebit pentru mine și sper să se păstreze, învăț fiica să ducă mai departe acest obicei”.

Sâmbătă dimineață va fi tăiată pâinea, care a fost adusă, joi, în biserică, apoi va avea loc sfințirea Paștilor, ce vor fi oferite apoi oamenilor, la cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, Învierea Mântuitorului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ouă umplute. Cele mai bune rețete pentru a avea ouă umplute perfecte pe masa de Paște
Ouă umplute. Cele mai bune rețete pentru a avea ouă umplute perfecte pe masa de Paște

Ouăle umplute sunt un fel clasic de mâncare în orice meniu tradițional de Paște sau Crăciun. Adesea, jumătățile de ou fierte sunt umplute cu pateu sau cu o pastă formată din gălbenuș fiert, muștar și maioneză.  

Rețete de cozonac pentru Paște. Secrete să obţii cel mai bun și mai pufos cozonac
Rețete de cozonac pentru Paște. Secrete să obţii cel mai bun și mai pufos cozonac

Nu există Paște fără cozonac și ouă roșii. Acest desert nu este deloc ușor de făcut, dar rezultatul este spectaculos și merită tot efortul, mai ales că este nelipsit din orice meniu tradițional de la masa de Paște.  

Preparatul de Paște aflat pe masa tuturor și care poate fi consumat fără frică
Preparatul de Paște aflat pe masa tuturor și care poate fi consumat fără frică

Înainte de Paște, tradiția ne invită în bucătărie. Iar meniul nu este întotdeauna prietenos cu dietele.

Rețete de friptură de miel. Secrete pentru o masă perfectă de Paște
Rețete de friptură de miel. Secrete pentru o masă perfectă de Paște

Sunt o mulțime de rețete de friptură de miel, care mai de care mai delicioase pentru a avea în meniul de Paște cele mai bune preparate.

Razie în piețele din Capitală în pragul sărbătorilor pascale. Controale amănunțite la carnea de miel vândută
Razie în piețele din Capitală în pragul sărbătorilor pascale. Controale amănunțite la carnea de miel vândută

În plin sezon al cumpărătorilor de Paște se fac controale amănunțite la carnea de miel vândută în piețele din Capitală.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.