De ce se îngrașă oamenii după căsătorie. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

×
Codul embed a fost copiat

După căsătorie, unii dintre noi au tendința să acumuleze kilograme. O explicație ar fi că odată ce ne vedem cu verigheta pe deget nu mai suntem la fel de activi și preocupați de aspectul fizic.  

Cercetătorii numesc fenomenul- „grăsime fericită”- întrucât se observă mai des la cei care sunt bine, alături de persoana iubită. Iar specialiștii chinezi au ajuns la concluzia că mai ales bărbații sunt predispuși să se rotunjească după ce își pun pirostriile.

Primii cinci ani de căsătorie au însemnat pentru Ionuț Budeanu din Cluj-Napoca 18 kilograme în plus pe cântar.

Ionuț Budeanu: ”Dragostea trece prin stomac. Uneori uiți că e 11 noaptea și ți-e foame, mănânci sau ți se pare romantic să mănânci o pungă de chipsuri cu soția la 11 noaptea, pentru că numai atunci e posibil”.

Impactul căsătoriei asupra indicelui de masă corporală a fost calculat de cercetătorii Academiei Chineze de Științe Sociale.

Citește și
Pierderea în greutate prin slăbit modifică semnificativ microbiomul
Studiu: Pierderea în greutate prin slăbit modifică semnificativ microbiomul şi activitatea creierului
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Printr-o formulă complexă, în care au folosit date strânse pe parcursul a 26 de ani de la bărbați cu vârste între 18 si 45 de ani, ei au arătat că cei necăsătoriți au avut indicele de masă corporală mediu mai mic cu o unitate decât cei căsătoriți. În plus, rata obezității a fost mai mare în rândul persoanelor căsătorite.

Cercetătorii pun creșterea indicelui de masă corporală pe seama tendinței bărbaților de a mânca mai mult și de a face mai puțină mișcare pe măsură ce căsătoria lor continuă. Situația se complică și mai tare în cazul celor care au lângă ei partenere talentate.

”După ce vă cunoașteți, deja nu mai ai abțineri de la mâncat prostii”

Kilogramele care îi fac pe bărbații mulțumiți în relația lor intimă să devină obezi într-un procent mai mare decât pe celibatari au fost denumite de cercetători „kilograme de grăsime fericită”.

Diana Crișan, dietitician: ”Stabilitatea din cuplu ne poate face mai relaxați, mai puțin motivați și, bineînțeles, mâncarea este un mod prin care noi ne arătăm afecțiunea față de ceilalți și atunci putem să ne iubim mai mult cu mâncare și să crească aportul caloric”.

Bărbat: ”După ce vă cunoașteți, deja nu mai ai abțineri de la mese, de la mâncat prostii. Pentru că ai câștigat persoana de lângă tine”.

Grăsimea fericită” nu este însă și sănătoasă - avertizează medicii - care le recomandă cuplurilor să nu renunțe la mersul la sala de sport după căsătorie.

Vasi Demeter, antrenor personal: ”Am întâlnit și cupluri care vin împreună și chiar se motivează”.

Cercetarea din China mai arată că indicele de masă corporală tinde să crească în primii 5 ani după căsătorie, iar apoi să se stabilizeze.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Companiile aeriene introduc cântărirea pasagerilor înainte de îmbarcarea în avion. Ce spun specialiștii români
Companiile aeriene introduc cântărirea pasagerilor înainte de îmbarcarea în avion. Ce spun specialiștii români

Mai multe companii aeriene au introdus cântărirea pasagerilor înainte de îmbarcarea în avion, măsură menită să sporească siguranța zborului, potrivit acestora. Mulți călători obezi au dat însă în judecată companiile, considerându-se discriminați.

 

Studiu: Pierderea în greutate prin slăbit modifică semnificativ microbiomul şi activitatea creierului
Studiu: Pierderea în greutate prin slăbit modifică semnificativ microbiomul şi activitatea creierului

Peste un miliard de oameni sunt obezi, la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Obezitatea este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, diabet şi unele tipuri de cancer.

Cum ar trebui să prăjim alimentele acasă, pentru a nu dezvolta cantități mari de acizi grași trans
Cum ar trebui să prăjim alimentele acasă, pentru a nu dezvolta cantități mari de acizi grași trans

Friptura o consumăm, în primul rând, pentru așa-numitele "proteine complete", fără de care nu putem trăi. Dar și pentru fierul hemic, singurul pe care îl folosim în mod eficient. 

Mihaela Bilic: ”Top 10 alimente care ne cresc imunitatea”. Produsul-vedetă: salata orientală
Mihaela Bilic: ”Top 10 alimente care ne cresc imunitatea”. Produsul-vedetă: salata orientală

Dieta pentru un sistem imunitar competent se bazează pe 4 elemente, care vin din mâncare. Acizii grași omega 3 au efect antiinflamator. Nu pot fi sintetizați de organism. Există în grăsimea de pește și în semințe.

"Suntem prea grasi ca sa muncim". Cum si-au platit un barbat si o femeie nunta extravaganta pe care au organizat-o

Un barbat si o femei - cuplu - care cantaresc impreuna 350 de kilograme si cer lunar de la stat cate 2.000 de lire sterline ajutor social, pentru ca "sunt prea grasi ca sa munceasca", s-au casatorit in cadrul unei ceremonii care a costat 3.000 de lire.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.